Ihmiset ja suhteet

Sara Parikka on yksi heistä, joilla on lasten harrastuksiin nyrkkisääntö – tämä kuva auttaa muistamaan linjan

Arkiset hetket makaronilaatikoineen ovat Sara Parikan mielestä parhaita. Hän ei halua elää vain viikonloppuja odotellen.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Otavamedia, Sara Parikan kotialbumi

Sara Parikka pyrkii tekemään arjestaan mukavaa.

Arkiset hetket makaronilaatikoineen ovat Sara Parikan mielestä parhaita. Hän ei halua elää vain viikonloppuja odotellen.

“Tämä kuva on otettu kesällä 2022 kotonamme Espoossa. Pöydän ääressä ovat minun lisäkseni aviomieheni Mikko ja tuolloin kaksi-, kuusi- ja kahdeksanvuotiaat lapsemme. Äitini oli meillä käymässä ja otti tämän kuvan.

Elämme juuri nyt ruuhkavuosia. Arjessamme on menoa ja meininkiä, mutta kiireestä huolimatta pyrimme kohtaamaan toisemme ainakin kerran päivässä, kun syömme yhdessä.

Emme ota puhelimia ruokapöytään vaan keskitymme syömään ja vaihtamaan kuulumisia. Kuvassa pöydässä on makaronilaatikkoa, joka arkisuudestaan huolimatta on klassikkoruoka ja suosittu ainakin lapsiperheissä.

Tällaiset tavalliset hetket ruokapöydän ääressä ovat aivan parhaita, ja minusta tuntuu, että muistelen myöhemmin kaiholla näitä vuosia. Yritän siis nauttia arjesta, vaikka välillä tuntuukin, että ympärilläni on turhan paljon hulinaa.

Sara Parikan perheessä syödään kerran päivässä yhdessä. – Ruokailuhetket ovat meille kaikille tosi tärkeitä.
Sara Parikan perheessä syödään kerran päivässä yhdessä. – Ruokailuhetket ovat meille kaikille tosi tärkeitä.

Kuva herättää minussa onnen ja turvallisuuden tunteita: koti on mielestäni maailman paras paikka. Pidän rutiineista ja pyrin elämään niin, etten odottaisi vain viikonloppuja ja lomareissuja.

Haluan, että arki olisi mahdollisimman mukavaa. Jo se tekee arjesta miellyttävää, ettei tunge sitä liian täyteen lasten harrastuksia ja muita menoja, vaan huolehtii siitä, että perhe ehtii viettää tarpeeksi aikaa yhdessä. Koen, että olemme onnistuneet siinä hyvin.

Meillä on siinä mielessä erinomainen tilanne, että minä ja mieheni teemme töitä yrittäjinä. Pystymme sen ansiosta sumplimaan aikataulujamme helpommin kuin jos olisimme päivätyössä.

En haluaisi vain kadota johonkin oravanpyörään. Sen sijaan haluan, että arki on omassa hallinnassani. Jos huomaan, ettei jokin asia toimikaan – jos meillä ei esimerkiksi yhtäkkiä enää olisikaan tarpeeksi yhteistä aikaa tai arki muuttuisi turhan aikataulutetuksi – pyrin aina muuttamaan tilanteen.

Tarvitsen riittävästi aikaa myös rauhoittumiselle ja tylsistymiselle. Ulkoilu koiran kanssa tai avannossa käyminen ovat minusta parhaita nollauskeinoja.”

Sara Parikalta, 32, ilmestyi juuri Mutkatonta & maukasta -keittokirja. Hän luotsaa myös Saran kaverikirja -podcastia.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 8/2024.


X