Haastattelua tehtäessä Riina oli pian lähdössä Kolumbiaan, missä puoli vuosisataa jatkuneen sodan jälkeen väkivalta jatkuu yhä. Meeri on pentuna Riinalle tullut rescue-koira.
Haastattelua tehtäessä Riina Isotalo oli pian lähdössä Kolumbiaan, missä sodanjälkeinen väkivalta jatkuu yhä.
Ihmiset

Riina Isotalo jäi loukkoon kotiinsa, kun sota syttyi Palestiinassa: ”Sodan keskelle joutuminen lisäsi empatiaani”

Miten sodan synnyttämistä traumoista selvitään niin, että voidaan rakentaa rauha? Itsekin sodan keskelle joutunut sosiaaliantropologi Riina Isotalo auttaa rauhanrakentajia eri puolilla maailmaa.
Teksti: Minna Juti  Kuvat: Sara Pihlaja ja Riina Isotalon kotialbumi

Alkuvuodesta 2002 sosiaaliantropologi Riina Isotalo työskenteli palestiinalaisessa tutkimuslaitoksessa Ramallahissa Länsirannalla, kun Israelin armeija hyökkäsi kaupunkiin ja saartoi palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kotiinsa.

Maaliskuun lopusta alkaen kaupungista ei enää päässyt pois, puhelinyh­teydet katkesivat, ulkona liikkuminen oli vaarallista ja Riina jäi loukkoon kotiinsa. Huhtikuun alkupuolella Suomen Israelin-suurlähetystö onnistui järjestämään Riinan evakuoinnin. Hän siirtyi Jerusalemiin jatkamaan tutkimustaan.

– Olin etuoikeutettu, kun pääsin pois, mutta sodan keskelle joutuminen lisäsi ymmärrystäni ja empa­tiaani kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, joiden elämään sota ja väkivalta vaikuttavat. Vaikka en missään vaiheessa tuntenut olevani yksin tai pelännyt henkeni puolesta, tapahtuma oli hyvin todellinen kokemus tilanteiden arvaamattomuudesta, ihmisten suojattomuudesta ja myös pelosta, Riina sanoo.

Tilaa Anna ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Anna

X