Ihmiset

Yhdysvalloista Suomeen muuttanut Josephine Atanga voisi ansaita rahaa Amerikassa paremmin, mutta valitsee silti jäädä tänne: ”Suomi on parasta, mitä minulle on tapahtunut”

Josephine Atanga tuli Suomeen vierailulle kymmenen vuotta sitten ja jäi sille tielleen. Työt, opinnot ja harrastukset pitävät hänet kiireisenä. – Olen onnellinen täällä, Josephine sanoo.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Sampo Korhonen, Josephine Atangan Kotialbumi

Josephine Atanga muutti Suomeen Yhdysvalloista.

Josephine Atanga tuli Suomeen vierailulle kymmenen vuotta sitten ja jäi sille tielleen. Työt, opinnot ja harrastukset pitävät hänet kiireisenä. – Olen onnellinen täällä, Josephine sanoo.

Kymmenen vuotta sitten Josephine Atanga tuli ystävänsä kutsusta vierailulle Suomeen. Teini-iästä asti Amerikassa asunut, alun perin kamerunilainen Josephine ei suunnitellut Suomeen jäämistä, mutta tänne hän lopulta jäi. Syynä oli mahdollisuus täydentää lähihoitajan opintoja sairaanhoitajan tutkinnolla.

Työ on Josephinen intohimo. Hän hoitaa työkseen vanhuksia kotihoitopalvelussa seitsemänä päivänä viikossa, ja käynnissä ovat myös terveydenhuollon jatko-opinnot. Nyt työn alla on lopputyö, jonka aiheeksi Josephine on valinnut kulttuurisen monimuotoisuuden suomalaisessa terveydenhuollossa.

Josephine ei muutenkaan lepäile laakereillaan, vaan on aktiivisesti mukana niin ammattikorkeakoulu Arcadan opiskelijajärjestöissä, maahanmuuttajien kotouttamishankkeissa kuin pandemian vaikutuksia maahanmuuttajien liiketoimintaan kartoittavassa tutkimuksessakin.

Lue myös: Näitä ”suomalaisia” makuja rakastetaan ulkomailla! Omituisuuksina pähkinä, mauste – ja limsa, jota saa vain Suomesta

Josephine Atanga
Josephine on työskennellyt myös tv-tuottajana ja talk show’n vetäjänä.

Harrastuksenaan Josephine sanoittaa lauluja ja toimittaa maahanmuuttajanaisille suunnattua verkkolehteä.

Erityisesti kaksi viime vuotta ovat työn ja opiskelun yhdistämisen vuoksi olleet osin myös rankkoja. Työnteon, luottamustoiminnan ja kirjastossa istumisen ohella aikaa ei ole jäänyt kovin paljoa muuhun.

– Juuri viime viikolla opinto-ohjaajani sanoi minulle, että minun täytyy pitää kahden viikon tauko opiskelusta, sillä en voi työn ohessa koko ajan vain opiskella, minun täytyy myös rentoutua välillä, Josephine nauraa.

Rentoutuminen tarkoittaa Josephinelle esimerkiksi liikunnan harrastamista. Hän juoksee metsäpoluilla joka päivä tunnin ajan, myös talvisin, ja pitää muutenkin huolta terveydestään.

– Uskon kokonaisvaltaisen terveyden käsitteeseen.

”Jos et saa töitä, luo itsellesi työ!”

Suomeen muuttamista Josephine ei ole katunut hetkeä­kään, päinvastoin.

– Suomeen muuttaminen on ollut parasta, mitä elämässäni on tapahtunut. Se on muuttanut minua monella tavalla parempaan suuntaan. Täällä minulle on avautunut mahdollisuuksia ja olen tavannut upeita ihmisiä. Saan toteuttaa itseäni ammatillisesti ja elää itsenäistä, palkitsevaa elämää.

Josephine uskoo jäävänsä pysyvästi Suomeen. Työnäkymät ovat terveydenhoitoalalla hyvät, mutta aikaansaava nainen haaveilee myös yrittäjyydestä aivan toisenlaisen bisneksen parissa. Mielessä polttelee ajatus autokoulun perustamisesta.

– Olen vähän sellainen, että en jää odottelemaan mahdollisuuksien tulemista luokseni, vaan menen itse niiden luo. Jos et saa töitä, luo itsellesi työ!

Josephine Atanga
USA:ssa Josephine esiintyi tanssiryhmän kanssa.

Amerikasta Josephine kaipaa vanhempiaan ja perhettään, toisinaan myös business-maailman rajattomia mahdollisuuksia.

– Amerikkalainen ystäväni on joskus tokaissut, että mitä sinä siellä Suomessa oikein teet, tule takaisin Amerikkaan tekemään rahaa. On totta, että Amerikassa voisin tienata enemmän, mutta pidän Suomessa asumisesta niin paljon, että haluan jäädä tänne. Olen onnellinen täällä.

Seura.fi: Nuori pariskunta koputti Jukka ja Sirpa Kuoppamäen ovelle – Alkoi matka, joka vei vuosiksi ulkomaille, mutta ikävä Suomeen ei koskaan lakannut

Juttu on julkaistu Annassa 30/2022.

X