Ruokajutut

Näitä ”suomalaisia” makuja rakastetaan ulkomailla! Omituisuuksina pähkinä, mauste – ja limsa, jota saa vain Suomesta

Suomalainen keittiö kiinnostaa maailmalla, täällä vierailevia tähtikokkeja myöten. Kauppojen hyllyissä on myös paljon valmiina, mihin Suomen-kävijät ovat lähtemättömästi rakastuneet.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Hartwall, Istock, Om-Arkisto

Ruisleivän nyt arvasi, mutta että maapähkinöitä Suomesta?

Suomalainen keittiö kiinnostaa maailmalla, täällä vierailevia tähtikokkeja myöten. Kauppojen hyllyissä on myös paljon valmiina, mihin Suomen-kävijät ovat lähtemättömästi rakastuneet.

Täällä Suomessa ei välttämättä tule ajatelleeksi suomalaisten tuotteiden saatavuutta ulkomailla.

Paikallisten Merimieskirkkojen ja Suomi-Koulujen Suomi-Kaupoissa myydään elintarvikkeita ja lahjaesineitä, Fazer toimittaa tuotteitaan EU:n alueelle ja Kanadasta käsin toimiva FinnTrade myy suomalaisia brändejä, kuten Aarikkaa ja Finlaysonia ympäri maapalloa.

Laidasta laitaan suomalaisia tuotteita myyvän Suomikauppa.fi-verkkokaupan toimitusjohtaja Ville Aittola tietää, millaisia herkkuja täältä viedään maailmalle.

– Ruisleipä meillä on ihan ykkösenä. Makeiset tulevat hyvänä kakkosena, etenkin Fazerin sininen ja salmiakki. Perinteiset suomalaiset maut ovat aina hyvin vahvasti kärkisijoilla. Niillä ollaan menty vuodesta toiseen.

Aittolan johtaman verkkokaupan asiakkaat ovat pääasiassa ulkosuomalaisia. Suomalaiset maut helpottavat kaipuuta kotimaahan:

– Viikoittain saadaan palautetta, kuinka ihanaa on saada taas ruisleipää aamiaispöytään.

Suomalainen kahvipaahtokin on Aittolan mukaan sellainen, että siitä ei pääse irti, vaikka täältä muuttaisikin pois.

Parempaa pähkinää – Suomesta?

Maailmalla on toki ulkomaalaisiakin Suomi-makujen faneja. Aittolan mukaan kyse ei edes ole enää yksittäistapauksista, vaan ulkomaalaisten osuus asiakaskunnasta on noin 10 prosenttia. Mikä heitä innostaa tilaamaan suomalaisia tuotteita?

– He ovat jossain vaiheessa joko asuneet Suomessa, olleet vaihdossa tai käyneet täällä ja rakastuneet tähän ruokakulttuuriin, Aittola arvelee.

Japanissa on ihastuttu suomalaiseen salmiakkiin.

Vaikka suklaata ja kahvia tehdään ympäri maapalloa, suomalaiseen laatuun luotetaan.

– Täällä on puhdas luonto ja turvalliset tuotteet, eikä ole vaaraa mistään epämääräisistä aineksista. Esimerkiksi Venäjältä kysytään paljon elintarvikkeita. Kotimaiset marjat ovat myös kysyttyjä.

Lue myös: Suomalainen superfood puolukka voi vähentää lihomista ja ehkäistä matala-asteista tulehdusta – miten paljon sitä kannattaa syödä?

Pintansa pitävät ulkomaalaistenkin mielituotteina suomalaiset klassikot: ruisleipä, Fazerin sininen suklaa ja salmiakki. Etenkin Japaniin on jo yli vuosikymmenen ajan tilattu paljon salmiakkia. Italiaan taas tilataan suomalaisia marjoja ja sieniä.– Suomalaiset metsän antimet ovat tosi kysyttyjä Etelä-Euroopassa, Aittola toteaa.

Erikoisempiakin mielitekoja on. Esimerkiksi laktoositonta maitojauhetta tilataan Kanadaan, Ruotsiin ja Norjaan.

Jauhettu kardemumma ja vadelma-sitruunajuoma – niistäkö Suomi sittenkin tunnetaan?
Jauhettu kardemumma ja vadelma-sitruunajuoma – niistäkö Suomi sittenkin tunnetaan?

Jotkut toiveet ovat todella päässeet yllättämään:

– Kysyimme somessa, mitä tuotteita asiakkaat toivoisivat ja sieltä toivottiin maapähkinää. Eiväthän ne ole millään tavalla suomalainen tuote, mutta täältä saa niitä kuorittuina. Ilmeisesti ovat parempia, Aittola naurahtaa.

Samankaltaisia omituisuuksia ovat jauhettu kardemumma, jota Aittolan mukaan menee ympäri maapalloa sekä Amerikassa kysytty Mountain Dew -limsa Supernova. Erikoismakua saa tällä haavaa vain Suomen markkinoilta, vaikka itse brändi on Yhdysvalloista.

Nyt haetaan terveellisiä ja kestäviä vaihtoehtoja

Aittolan mukaan ihmiset haluavat nyt tehdä terveellisempiä ja kestävämpiä valintoja ruoan suhteen.

– Gluteenittomat tuotteet, luomu ja kasvispohjaiset tuotteet, eli kotimainen kaura, nostavat kovaa vauhtia päätään, hän avaa.

Myös sesonkien vaihtelut näkyvät tilauksissa. Talvisin tilataan makeisia ja joulusuklaata, kesäisin kevyempiä tuotteita, kuten Jaffaa ja keksejä.

– Tänään lähtee tilaus Mignon-munia ja muita pääsiäissuklaita. Niitä lähtee tässä keväällä ja menee ihan ympäri maapalloa.

Suomikauppa on nyt ottanut Euroopan-toimitusvalikoimaansa myös mämmin.

Sitä kuitenkin tilaavat yhä vain suomalaiset.

Kotiliesi.fi: Tähtikokki Kim Mikkola korostaa kotiruoan merkitystä ruokakulttuurissamme – ”Maksalaatikko rusinoilla on suomalaisen keittiön helmi”

X