Terveys

Suomalainen superfood puolukka voi vähentää lihomista ja ehkäistä matala-asteista tulehdusta – miten paljon sitä kannattaa syödä?

Puolukan lisääminen runsasrasvaiseen dieettiin ehkäisi matala-asteista tulehdusta sekä haitallisia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia, kertoo tuore tutkimus.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Istock

Ripe northern lingonberry in a wooden bowl on a background with twigs and leaves. Top View

Puolukan lisääminen runsasrasvaiseen dieettiin ehkäisi matala-asteista tulehdusta sekä haitallisia sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia, kertoo tuore tutkimus.

Kun hiirille annettiin kuuden viikon ajan runsasrasvaista rehua, joka sisälsi puolukkajauhetta, sillä oli vaikutusta lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen, ilmenee tuoreesta Tampereen yliopiston tutkimuksesta.

– Puolukka esti rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa painon nousua ja haitallisen sisäelinrasvan kertymistä, kertoo tutkimusta johtanut Tampereen yliopiston farmakologian professori Eeva Moilanen.

Lisäksi puolukka esti runsasrasvaisen ravinnon aiheuttamaa veren glukoosi-, insuliini- ja kolesterolitasojen nousua.

Tutkimuksessa puolukkaryhmän hiirille annettiin kuuden viikon ajan runsasrasvaista rehua, joka sisälsi 20 prosenttia ilmakuivattua puolukkajauhetta. Toinen ryhmä sai runsasrasvaista rehua ilman puolukkaa, ja kolmas vähärasvaista rehua, jossa oli 10 prosenttia rasvaa kokonaisenergiasta. Hiirten painoa ja ruoan kulutusta seurattiin viikoittain.

– On kiinnostavaa nähdä, toistuuko tulos myös ihmisellä. Sillä on iso merkitys lihavuuden haittojen ehkäisemisessä, jos löydetään arkipäivän keinoja vaikuttaa lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen.

Paljonko puolukkaa pitää syödä saadakseen terveysvaikutuksia?

Puolukka sisältää muun muassa antioksidantteja ja polyfenoliyhdisteitä, joilla voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia.

– Olemme tutkineet puolukan fenolisia yhdisteitä, jotka voivat osaltaan selittää lihavuusmallissa havaittuja hyödyllisiä vaikutuksia.

Kokeellisissa malleissa hiirillä käytetään yleensä isompia annoksia kuin ihmisillä. Näin oli myös tamperelaisessa tutkimuksessa.

– Tämän tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, mikä olisi sopiva annos tai annossuositus ihmiselle.

Moilanen kuitenkin sanoo, että ravitsemussuosituksiin viittaava suositus puolukkaa on 100 grammaa eli noin kaksi desilitraa päivässä. Isommallekaan annokselle Moilanen ei näe estettä.

– Tuo määrä vastaa kukkuraista ruokalusikallista marjajauhetta.

Järki mukana – puolukka ei korvaa lääkärin määräämiä lääkkeitä

Moilasen mukaan puolukan, aivan kuten muidenkin marjojen syöminen, on hyödyllistä osana terveellistä ruokavaliota.

– Terveysvaikutteisilla luontaistuotteilla voi kuitenkin olla myös haitallisia vaikutuksia esimerkiksi maksan metaboliaan, jos niitä syödään suuria annoksia. Nyt tehdyssä tutkimuksessa puolukalla ei havaittu tällaisia haitallisia vaikutuksia.

Vaikka puolukalla oli suotuisia vaikutuksia sokeri- ja rasva-arvoihin, se ei korvaa lääkärin määräämiä lääkkeitä tai muita hoito-ohjeita, Moilanen sanoo.

–  Tutkimuksen tulokset kertovat puolukan terveyttä edistävistä vaikutuksista erityisesti lihavuuteen ja matala-asteiseen tulehdukseen. Lisätutkimusta tarvitaan tarkempien vaikutusmekanismien selvittämiseksi ja tulosten hyödyntämiseksi.

Lue myös: 

Hillo kovakuorisista marjoista – näin teet herukka-, karpalo- ja puolukkahillon

Nämä marjat lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät flunssaa – 5 kotimaista terveyspommia

Mustikka, puolukka ja lakka ovat todellisia ravinnepommeja – metsämarjojen mahtavat terveyshyödyt

X