Nämä marjat lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät flunssaa – 5 kotimaista terveyspommia
Atshii! Flunssakausi lähestyy. Kysyimme asiantuntijalta, mitä marjoja kannattaa erityisesti syödä, jos haluaa pienentää flunssan saamisen riskiä.
Atshii! Flunssakausi lähestyy. Kysyimme asiantuntijalta, mitä marjoja kannattaa erityisesti syödä, jos haluaa pienentää flunssan saamisen riskiä.
Jos haluat parantaa vastustuskykyäsi ja ehkäistä flunssaan sairastumista, marjojen syönti voi auttaa.
Marjoissa on runsaasti vitamiineja, mineraaleja, kuituja, rasvahappoja ja polyfenoleja, jotka tekevät niistä todellisia terveyspommeja.
– Kaikilla marjoilla on omat vahvuutensa, mutta flunssan ehkäisemiseksi voin suositella syömään erityisesti mustaherukoita, tyrniä, karpaloita, puolukoita ja mustikoita, elintarvikekemisti ja marjojen flavonoideista väitellyt FT Sari Häkkinen kertoo.
Vastustuskyky kiittää kotimaisia marjoja
Mustikka, mustaherukka ja karpalo sisältävät runsaasti antosyaani-nimisiä polyfenoleja, jotka tutkitusti parantavat vastustuskykyä bakteeri- ja virustulehduksia vastaan. Myös mustaherukan siemenöljy parantaa immuunivastetta.
Lisäksi C-vitamiini on tärkeä osa immuunipuolustusta. Sitä on runsaasti mustaherukassa, tyrnissä, lakassa ja mansikassa. Jo yksi desilitra mustaherukoita täyttää päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Yksikään tuontihedelmä ei sisällä yhtä paljon C-vitamiinia kuin vastaavankokoinen annos mustaherukoita.
Puolukasta ja karpalosta puolestaan löytyy kversetiini-nimistä flavonoidia, joka on tehokas bakteereja torjuva antioksidantti.
– Haluan muistuttaa, että kaikkia marjoja voi tietysti hyvillä mielin syödä. Ei tarvitse ajatella, että ”voi ei, kun tykkään enemmän mansikoista kuin puolukoista”. Voit syödä juuri niitä marjoja, joista pidät. Pääasia on, että syöt niitä.
Syö marjat kokonaisina
Marjoja olisi hyvä syödä kaksi desilitraa päivittäin.
Jotta marjoista saisi kaikki terveyshyödyt irti, ne kannattaa nauttia mieluiten kokonaisina tai koko marjan sisältävinä valmisteina. Marjojen useat ravintoaineet piilevät niiden kuorissa ja siemenissä.
– Marjamehu ei ole yhtä hyvä vaihtoehto kuin marjat sellaisenaan tai kokomarjavalmisteet. Mehustamisessa mäskiin jää marjoista arvokkaita kuituja ja ravintoaineita, Häkkinen kertoo.
Marjat säilyttävät ravintoaineensa parhaiten pakastettuna tai nopeasti kuumennettuna, kuten pastöroituina marjavalmisteina.
Nyrkkisääntönä on, että pakastetut marjat kannattaa syödä vuoden sisällä pakastamisesta. Pakastemarjat kannattaa sulattaa nopeasti ja myös nauttia mahdollisimman nopeasti heti sulatuksen jälkeen.
Kommentit
Eipä näy kommentteja, ehkä tähän kysymykseeni ei löytynytkään ASIANTUNTIJOITA, jotka ovat jatkuvasti tyrkyttämässä tietojaan. Harmi, aion taas käydä marja- ja sienimetsissä ja aronia- ja viinimarjapuskilla kykyjeni mukaan. Olisi muuten mielenkiintoista tietää miksi joka-ainoalle artikkelille on luvattava evästesuostumuksensa ennen kuin niitä pääsee lukemaan. Ettei vain olisi sitä niin kutsuttua PIILORASISMIA koska sähköpostiosoitteeni loppuu kirjaimiin .se
Kommentit
Mistä marjoja, kun viime kesän syöty!
Kaupan pakastealtaasta. Mustaherukka on edullisin kilohinnaltaan, n. 6-7 e. Puolukka ja mustikka n. 10 e /kg. Päivän marja-annos maksaa siis n. Alle euron. Jos budjetti tiukka,vois tietysti miettiä, mitä jättäisi ostamatta, että saisi marjoja kaupasta. Suosittelen, flunssat karttaa, kun syö marjoja joka päivä. Erityisesti itse rakastan puolukkaa, joka lukemani mukaan haittaa bakteerien ja virusten kiinnittymistä limakalvoille. Huomattu.
Mitähän mieltä tämän palstan asiantuntijat ovat kuivatuista marjoista ja niiden vitamiineista ja muista hyötyaineista? Olen kuivatellut aroniaa, mustikkaa, mustia viinimarjoja, puolukkaa ja jopa variksenmarjoja jo vuosikymmenet alle +40c asteen lämmössä. Kaverini teki kuivauskaapin ruostumattomasta pellistä, jossa pohjassa aukko missä tuuletin joka vaihtaa ilman 5-6 kertaa minuutissa katossa olevan reiän kautta, hyllyjen pohjat hyttysverkkoa. Kuivat marjat eivät tarvitse niin paljoa tilaa ja marjoista jauhettua pulveria jaksaa syödä enemmän kuin tuoreita marjoja. Olen käsittänyt että marjoista katoaa lähinnä vain kosteus kuivatessa. Samassa kaapissa kuivuu myös vuorollaan suppilovahverot ja herkkutatit viipaloituna.
Eipä näy kommentteja, ehkä tähän kysymykseeni ei löytynytkään ASIANTUNTIJOITA, jotka ovat jatkuvasti tyrkyttämässä tietojaan. Harmi, aion taas käydä marja- ja sienimetsissä ja aronia- ja viinimarjapuskilla kykyjeni mukaan. Olisi muuten mielenkiintoista tietää miksi joka-ainoalle artikkelille on luvattava evästesuostumuksensa ennen kuin niitä pääsee lukemaan. Ettei vain olisi sitä niin kutsuttua PIILORASISMIA koska sähköpostiosoitteeni loppuu kirjaimiin .se
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous