Ravinto

Nämä marjat lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät flunssaa – 5 kotimaista terveyspommia

Atshii! Flunssakausi lähestyy. Kysyimme asiantuntijalta, mitä marjoja kannattaa erityisesti syödä, jos haluaa pienentää flunssan saamisen riskiä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Marjoista saa kaikki terveyshyödyt irti, kun ne syö kokonaisina.

Atshii! Flunssakausi lähestyy. Kysyimme asiantuntijalta, mitä marjoja kannattaa erityisesti syödä, jos haluaa pienentää flunssan saamisen riskiä.

Jos haluat parantaa vastustuskykyäsi ja ehkäistä flunssaan sairastumista, marjojen syönti voi auttaa.

Marjoissa on runsaasti vitamiineja, mineraaleja, kuituja, rasvahappoja ja polyfenoleja, jotka tekevät niistä todellisia terveyspommeja.

– Kaikilla marjoilla on omat vahvuutensa, mutta flunssan ehkäisemiseksi voin suositella syömään erityisesti mustaherukoita, tyrniä, karpaloita, puolukoita ja mustikoita, elintarvikekemisti ja marjojen flavonoideista väitellyt FT Sari Häkkinen kertoo.

Vastustuskyky kiittää kotimaisia marjoja

Mustikka, mustaherukka ja karpalo sisältävät runsaasti antosyaani-nimisiä polyfenoleja, jotka tutkitusti parantavat vastustuskykyä bakteeri- ja virustulehduksia vastaan. Myös mustaherukan siemenöljy parantaa immuunivastetta.

Lisäksi C-vitamiini on tärkeä osa immuunipuolustusta. Sitä on runsaasti mustaherukassa, tyrnissä, lakassa ja mansikassa. Jo yksi desilitra mustaherukoita täyttää päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Yksikään tuontihedelmä ei sisällä yhtä paljon C-vitamiinia kuin vastaavankokoinen annos mustaherukoita.

Puolukasta ja karpalosta puolestaan löytyy kversetiini-nimistä flavonoidia, joka on tehokas bakteereja torjuva antioksidantti.

– Haluan muistuttaa, että kaikkia marjoja voi tietysti hyvillä mielin syödä. Ei tarvitse ajatella, että ”voi ei, kun tykkään enemmän mansikoista kuin puolukoista”. Voit syödä juuri niitä marjoja, joista pidät. Pääasia on, että syöt niitä.

Syö marjat kokonaisina

Marjoja olisi hyvä syödä kaksi desilitraa päivittäin.

Jotta marjoista saisi kaikki terveyshyödyt irti, ne kannattaa nauttia mieluiten kokonaisina tai koko marjan sisältävinä valmisteina. Marjojen useat ravintoaineet piilevät niiden kuorissa ja siemenissä.

– Marjamehu ei ole yhtä hyvä vaihtoehto kuin marjat sellaisenaan tai kokomarjavalmisteet. Mehustamisessa mäskiin jää marjoista arvokkaita kuituja ja ravintoaineita, Häkkinen kertoo.

Marjat säilyttävät ravintoaineensa parhaiten pakastettuna tai nopeasti kuumennettuna, kuten pastöroituina marjavalmisteina.

Nyrkkisääntönä on, että pakastetut marjat kannattaa syödä vuoden sisällä pakastamisesta. Pakastemarjat kannattaa sulattaa nopeasti ja myös nauttia mahdollisimman nopeasti heti sulatuksen jälkeen.

X