Kauneus

10 totuutta aikuisiän aknesta

Otimme selvää, mitkä luulot aikuisiän aknesta pitävät paikkansa.

Teksti:
Anni Nissi
Kuvat:
Getty Images

Otimme selvää, mitkä luulot aikuisiän aknesta pitävät paikkansa.

Totta vai tarua: Minulla on pari finniä, joten kärsin aknesta.

Virallisen määritelmän mukaan yksikin finni on aknea, mutta muutaman näpyn tapauksessa ei ole vielä järkeä puhua aknetaudista. Talirauhasen tulehdukset luokitellaan neljään tyyppiin, joista lievin tarkoittaa käytännössä sekaihoa, nelostyyppi vaikeaa aknea.

Totta vai tarua: Ihoni on kuiva, ei minulle voi tulla aknea.

Aikuisiän akne voi puhjeta mille tahansa ihotyypille, myös kuivalle iholle. Siksi sen hoitoon eivät useinkaan sovi nuorille tarkoitetut epäpuhtaan ihon tuotteet, jotka kuivattavat entisestään. Toisaalta niihin kannattaa suhtautua varovaisesti, vaikka iho olisi kiiltelevä; akneiho on tyypillisesti pintakuiva myös silloin, kun se vaikuttaa rasvaiselta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota ihon kosteuttamiseen ja valita puhdistusaine ihotyypin mukaan.

Totta vai tarua: Nuorena minulla ei ollut aknea, joten tuskin sitä tulee aikuisenakaan.

Etenkin naisilla on ihan tavallista, että akne alkaa vasta aikuisena. Aknelle ei ole ikärajaa, vaan se voi puhjeta ensimmäisen kerran vaikka 50-vuotiaana.

Totta vai tarua: Lopetin ehkäisypillerit, ja näppylät ilmestyivät sen jälkeen.

Aikuisiän akne liittyy usein elimistön mieshormonien vaikutukseen. Tietynlaisten e-pillereiden lopettaminen tai aloittaminen taikka hormonikierukan asettaminen voi laukaista aknen, samoin kuin raskaus, imettäminen tai vaihdevuosina käytetty hormonihoito.

Reaktio voi tulla jopa vuosien viiveellä. Hormonaalista aknea aiheuttavat myös monirakkulaiset munasarjat, joihin liittyy usein myös runsasta karvankasvua, epäsäännölliset kuukautiset ja lievää ylipainoa. Asiasta on syytä keskustella gynekologin kanssa.

Lue myös E-pillereiden lopettamisen jälkeen: Miten saada iho pysymään kunnossa?

Totta vai tarua: Lääkehoito on paras apu akneen.

Riippuu keneltä kysytään. Ihotautilääkärit kirjoittavat yleensä ensin lääkkeellisiä paikallishoitoja ja aknetulehdusantibiootteja, ja jos mikään muu ei toimi, isotretinoiini-kuurin. Se on hoidoista tehokkain. Siihen turvaudutaan esimerkiksi silloin, kun finneistä on vaarana jäädä pysyviä arpia. Toisaalta kuuri aiheuttaa ihon ja limakalvojen voimakasta kuivumista ja muita haittoja. Hoidon aikana vaaditaan tehokasta raskauden ehkäisyä, sillä lääke voi aiheuttaa sikiövaurioita. Lääkkeen annostelussa on eroja, mutta pääsääntöisesti annokset ovat pienentyneet merkittävästi 20 vuoden aikana.

Lääkehoitoa karttavat etsivät apua esimerkiksi ruokavaliosta.

Lue myös Roaccutan – Onko aknen hoito lääkekuurilla hyvä ratkaisu?

Totta vai tarua: Kosmetologi hoitaa lievää aknea, lääkäri vaikeaa.

Ihotautilääkärien, kosmetologien ja ravitsemusalan asiantuntijoiden tavoite on yhteinen: saada iho kuntoon. Näkemykset hoidosta voivat toki erota. Asiantunteva kosmetologi osaa ohjata potilaan eteenpäin, jos omat keinot eivät riitä, ja asiantunteva lääkäri tekee yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa.

Etsi kauneushoitoloita, jotka ovat erikoistuneet aknen hoitoon. Vaihtoehtoina tarjotaan esimerkiksi laser- ja ledhoitoja sekä IPL-hoitoja (Intensive pulsed light -hoito).

Totta vai tarua: Käyttämällä oikeanlaista kosmetiikkaa pääsen aknesta eroon.

Harvoin pelkät tuotteet ratkaisevat ongelmaa, mutta niillä voi vaikuttaa merkittävästi ihon kuntoon etenkin silloin, kun kyseessä on aknen lievähkö muoto tai jos aknelle löytyy syy, joka saadaan eliminoitua. Oikeat paikallishoidot ovat tietenkin tärkeitä myös aknen vaikeammissa muodoissa.

Totta vai tarua: Syön mitä vain, se ei vaikuta ihon kuntoon.

Akneihoiselle suositellaan terveellistä ruokavaliota, joka sisältää vihanneksia, hedelmiä ja kotimaisia marjoja. Valkoista viljaa ja sokeria tulisi välttää. Monet ravitsemusasiantuntijat kehottavat karttamaan myös maitoa sen tulehdusta lisäävän vaikutuksen vuoksi. Suoliston vointi heijastuu siihen, miten paljon ravinto vaikuttaa ihoon. Esimerkiksi heikosta entsyymi- ja vatsahappotuotannosta johtuva läpäisevä suolisto voi oireilla aknena.

Totta vai tarua: Akne periytyy.

Taipumus akneen periytyy – ja usein etenkin isän puolelta. Jos vanhemmilla on ollut aknea, on lapsille syytä opettaa ihon puhdistuksen rutiinit hyvissä ajoin. Omilla elintavoillaan voi silti vaikuttaa paljon. Stressi ja lyhyet yöunet tekevät hallaa, ja tupakointi kaksinkertaistaa riskin aikuisiän akneen.

Totta vai tarua: Finnit johtuvat huonosta hygieniasta.

Tästä harhaluulosta olisi aika luopua, sillä aknen syyt ovat syvemmällä. Likaisilla meikkivälineillä tai käsillä voi toki pahentaa tilannetta. Aikuisiän aknepotilailla on joskus tapana puhdistaa ja hoitaa ihoa liikaakin. Tuotteiden runsas käyttö ei aina lisää tehoa, vaan akneiholle sopivat melko yksinkertaiset rutiinit. 

Julkaistu Annassa 6/2016

Juttua varten on haastateltu ihotautien erikoislääkäriä Terttuliisa Ahokasta (Dextra), kouluttaja Anne Parkkista (Me-Treatments) ja terveysvalmentaja ja verimikroskopisti Sarita Honkaharjua (Elinvoimaa).

X