Kauneus

40 vinkkiä täydelliseen ihoon: listasimme tehokkaimmat vitamiinit ja tehoaineet, jotka tekevät ihmeitä ihollesi

Kokosimme tehoaineet ja tuotteet, jotka auttavat aikuista ihoa pysymään raikkaana, kimmoisana ja sileänä. Kauneusaakkoset-listauksestamme löydät ihon tehoaineita, joista et välttämättä ole aiemmin kuullutkaan.

Teksti:
Riikka Väänänen
Kuvat:
Mvphotos, Valmistajat

Tiesitkö, että C-vitamiini kirkastaa ihon väriä ja E-vitamiini edistää ärtyneen hipiän paranemista? Nämä tehoaineet tekevät ihmeitä iholle.

Kokosimme tehoaineet ja tuotteet, jotka auttavat aikuista ihoa pysymään raikkaana, kimmoisana ja sileänä. Kauneusaakkoset-listauksestamme löydät ihon tehoaineita, joista et välttämättä ole aiemmin kuullutkaan.

A) Alfahydroksihapot

Alfahydroksihapot eli AHA– tai hedelmähapot ovat mietoja happoja. Niitä ovat esimerkiksi sitruuna-, maito-, ja glykolihappo. Hedelmähappoja käytetään erityisesti kuorintavoiteissa.

 Supermood Youth Glo The Luxury Peel

A. Supermood Youth Glo The Luxury Peel -hedelmähappokuorinta kirkastaa ihon, 75 ml 39 e.

B) Beetakaroteeni

Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste ja siitä ihana aine, että se ei pelkästään ehkäise ihon palamista vaan antaa iholle lämpimän sävyn myös ilman aurinkoa ja jatkaa rusketuksen kestoa. Se toimii oivallisesti myös suun kautta nautittuna.

Lierac Sunissime -aurinkokapselit

B. Lierac Sunissime -aurinkokapselit vahvistavat ihon omaa suojaa ja nopeuttavat ruskettumista, 30 kpsl 21 e.

C) C-vitamiini

C-vitamiini on elimistön oma ryppyvoide, sillä se osallistuu kollageenin muodostukseen eli kiinteyttää ihoa. Se myös parantaa ihon mikroverenkiertoa eli kirkastaa ihon väriä ja vähentää couperosaa.

 V10 Plus C-vitamiini -seerumi sopii erityisen hyvin finneihin taipuvaiselle iholle, 30 ml 80 e.

C. V10 Plus C-vitamiini -seerumi sopii erityisen hyvin finneihin taipuvaiselle iholle, 30 ml 80 e.

D) D-vitamiini

D-vitamiini on se ihmevitamiini, jota me pohjolan asukit saamme aivan liian vähän. D-vitamiinilla on kehossamme paljon muitakin hommia, mutta ihossa sen tehtävä on ehkäistä kuivumista, parantaa ihon aineenvaihduntaa ja rauhoittaa tulehdusreaktioita.

E) E-vitamiini

E-vitamiini on pikkaisen enemmän elämää nähneen naisen vitamiini. Se edistää muun muassa arpien ja ihoärsytysten paranemista. E-vitamiini on antioksidantti, joka ehkäisee ihoa kuivumista ja suojaa sitä vaurioilta. Siksi E-vitamiinia on useissa aikuisen ihon voiteissa sekä after sun -tuotteissa. Se toimii myös sisäisesti nautittuna.

Bio-E 134 mg -ravintolisä 60 kpsl 20 e.
E. Bio-E 134 mg -ravintolisä 60 kpsl 20 e.

F) Flavonoidit

Flavonoidit ovat ihon sisäinen aurinkovoide, sillä ne suojaavat ihoa UV-säteiltä. Älä silti turvaudu pelkkään sisäiseen suojaan, sillä se ei yksinään riitä suojaamaan noilta, ah, niin ihanilta ja, uh, niin vaarallisilta säteiltä.

F. Green People Sensitive Hydrating Calming -seerumissa on runsaasti flavonoideja sisältäviä olkikukkaa ja kamomillaa, 50 ml 25 e.

F. Green People Sensitive Hydrating Calming -seerumissa on runsaasti flavonoideja sisältäviä olkikukkaa ja kamomillaa, 50 ml 25 e.

G) Glykosaminoglykaanit

Glykosaminoglykaanit kuulostavat kovin monimutkaisilta, mutta niiden tehtävä on niinkin yksinkertainen kuin sitoa itseensä kosteutta ja auttaa ihoa pysymään pehmeänä ja kimmoisana. Niitä on ihossa ihan luontaisestikin, kuten useimpia muitakin tehoaineita, mutta joskus niitä tarvitsee syöttää iholle myös joko lisäravinteina tai sivellä pintaan voiteina ja seerumeina.

H) Hyaluronihappo

Hyaluronihappo sitoo tehokkaasti kosteutta ja silottaa juonteita eli pitää ihon kimmoisana ja pehmeänä. Jos näet jossain turpeahuulisen naisen, on häntä todennäköisesti tuikannut ampiaisen sijaan dermatologi täyteaineella, joka sisältää pääasiassa hyaluronihappoa.

 Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Matrix -silmänympärysvoide sisältää hyaluronihappoa. Se vahvistaa ja kosteuttaa herkkää silmänympärysihoa, 15 ml 69 e.

H. Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Matrix -silmänympärysvoide sisältää hyaluronihappoa. Se vahvistaa ja kosteuttaa herkkää silmänympärysihoa, 15 ml 69 e.

I) Isotretinoiini

Isotretinoiini eli Retin A on monelle aknesta kärsineelle tuttu aine Roaccutan-nimisenä lääkkeenä. Isotretinoiini on A-vitamiinin johdannainen, joka hillitsee sekä talirauhasten ylituotantoa että rauhoittaa ihotulehduksia. Sen verran tuju aine kuitenkin on, että sitä saa määrätä ainoastaan ihotautilääkärit ja hekin vain harkiten.

J) Jojobaöljy

Jojobaöljy on jojobapensaan siemenistä kylmäpuristamalla saatu aine, joka ei nimestään huolimatta ole öljy vaan nestemäistä vahaa. Jojobaöljyn koostumus on hyvin lähellä ihon talin ominaisuuksia, ja siksi se sopii useimmille ja on erittäin monikäyttöinen. Esimerkiksi jos levität jojobaöljyä rasvoittuvalle iholle, iho rauhoittuu ja vähentää talin tuotantoa. Toisin sanoen se normalisoi ihon toimintoja eikä tuki ihohuokosia. Se sopii siksi hyvin esimerkiksi psoriasiksen ja akneihon hoitoon.

Pai Avocado & Jojoba -kosteusvoiteen avokado- ja jojobaöljyt ravitsevat ja pehmentävät ihoa 50 ml 42 e.

J. Pai Avocado & Jojoba -kosteusvoiteen avokado- ja jojobaöljyt ravitsevat ja pehmentävät ihoa 50 ml 42 e.

K) Kollageeni

Kollageeni on valkuaisaine, joka ylläpitää ihon joustavuutta ja kimmoisuutta. Sen tuotanto alkaa hidastua jo 25 ikävuoden jälkeen. Kollageenin tuotannon sanotaan lakkaavan kokonaan noin 40-vuotiaana. Mutta jos olet ahkera ihonhoitaja (ja vähemmän ahkera auringonpalvoja), saatat pystyä pitämään kiinni kollageenisäikeistäsi tuonkin rajapyykin jälkeen, sillä jos kollageenin tuotantoa tehostetaan, ennen kuin sen valmistus elimistössä lakkaa, sitä jää enemmän varastoon tuleviksi vuosiksi.

 

Supermood Egoboost-suklaata voi syödä hyvällä omallatunnolla, sillä se sisältää kollageenia.

K. Supermood Egoboost-suklaata voi syödä hyvällä omallatunnolla, sillä se sisältää kollageenia. Hyvää sielulle, kiinteyttä kasvoille, 50 g 9 e.

L) Linolihappo

Linolihappo eli omega-6-rasvahappo on ihon tärkein rasvahappo. Se ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Linolihappoa on etenkin aikuisen ihon voiteissa.

 

 

L. Sóley Birta Lift & Glow -anti-aging-seerumissa on runsaasti linolihappoa sekä A-, C- ja E-vitamiineja ja flavonoideja, 15 ml 54 e.

L. Sóley Birta Lift & Glow -anti-aging-seerumissa on runsaasti linolihappoa sekä A-, C- ja E-vitamiineja ja flavonoideja, 15 ml 54 e.

M) Merilevät

Merilevät sopivat muuhunkin kuin sushin käärimiseen. Ne nimittäin elvyttävät, kosteuttavat, kiinteyttävät, virkistävät, poistavat turvotusta ja parantavat aineenvaihduntaa. Eli keksitkö enää muuta syytä olla käyttämättä levänaamiota kuin allergia?

M. Iroisie Soin Fermeté -merilevävoide suojaa, kosteuttaa ja elvyttää aikuista couperoottista ihoa, 40 ml 46 e.

O) Oxygen

Oxygen eli happi antaa iholle lisää energiaa ja parantaa kollageenin tuotantoa, jonka ansiosta juonteet tasoittuvat ja iho kiinteytyy.

 

Guerlain Météorites Oxygen Skincare -seerumi

O. Guerlain Météorites Oxygen Skincare -seerumi kirkastaa ja virkistää ihoa, 30 ml 72 e

P) Peptidit

Peptidit ovat ihon viestinviejiä. Ne parantavat ihon sisäistä kommunikaatiota eli solujen välistä tiedonkulkua. Sen ansiosta ne vaikuttavat muun muassa ihon uusiutumiseen, vilkastuttavat nestekiertoa, vähentävät turvotusta ja silottavat ihoa.

Elizabeth Arden Visible Difference -kosteuttavan silmänympärysvoiteen peptidit tekevät ihosta kimmoisamman, joustavamman ja kiinteämmän sekä edistävät kollageenintuotantoa, 15 ml 41 e.

P. Elizabeth Arden Visible Difference -kosteuttavan silmänympärysvoiteen peptidit tekevät ihosta kimmoisamman, joustavamman ja kiinteämmän sekä edistävät kollageenintuotantoa, 15 ml 41 e.

Q) Q10

Q10:n eli ubikinonin eli koentsyymi Q10:n sanotaan parantavan solujen energiantuotantoa ja siten ehkäisevän ja silottavan juonteita.

Bio-Qinon Q10 -ravintolisä

Q. Bio-Qinon Q10 -ravintolisä 60 kpsl 49 e.

R) Retinoli

Retinoli on niitä harvoja kosmetiikan raaka-aineita, joiden tehon lääketiedekin tunnustaa. Retinoli silottaa ryppyjä ja juonteita vilkastuttamalla kollageenin ja hyaluronihapon muodostumista ihossa. Se myös parantaa UV-säteilyn aiheuttamia valovaurioita. Tujuna aineena se kuitenkin kuivattaa ihoa ja saattaa aiheuttaa valoherkkyyttä, joten retinolia kannattaa käyttää mieluiten yöllä eikä yleensä koskaan kaikkein kirkkaimpana aikana vuodesta. Nykyteknologia on tosin viimein onnistunut yhdistämään tehon ja hellävaraisuuden.

Medik8 Retinyl Retinoate Youth Activating -voide on tehnyt mahdottomasta mahdollista. Se on entistä tehokkaampi mutta ei ärsytä ihoa, ja sitä voi käyttää myös aurinkoiseen aikaan, 50 ml 165 e.

R. Medik8 Retinyl Retinoate Youth Activating -voide on tehnyt mahdottomasta mahdollista. Se on entistä tehokkaampi mutta ei ärsytä ihoa, ja sitä voi käyttää myös aurinkoiseen aikaan, 50 ml 165 e.

S) Sinkki

Sinkki on paremmin tunnettu kynsien ja hiusten kasvattajana, mutta se aktivoi myös solujen aineenvaihduntaa, edistää ihon uusiutumista ja haavojen paranemista ja sopii siksi hyvin esimerkiksi akneiholle.

T) Teepuuöljy

Teepuuöljy on ikiaikainen desinfiointiaine Australiasta. Tippa teepuuöljyä kuivattaa näpyn kuin näpyn yön aikana. Päänahka on ihoa aivan kuten muukin kehon iho, siksi teepuuöljyä on myös usein rasvoittuvan tukan sampoissa ja hilseilevän hiuspohjan tuotteissa.

Paul Mitchell Green Tea Tree -sampoo viilentää ja virkistää päänahkaa, 300 ml 22 e.

T. Paul Mitchell Green Tea Tree -sampoo viilentää ja virkistää päänahkaa, 300 ml 22 e.

U) Urea

Urea on kosteuttava aine. Onneksi se on nykyään synteettisesti valmistettua. Sitä on useimmissa ihoa kosteuttavissa voiteissa, tehotiivisteissä ja kasvovesissä. Tuoteselosteessa se voi lukea myös nimellä karbamidi. Urea auttaa myös muiden tehoaineiden imeytymistä.

V) Vehnänalkioöljy

Vehnänalkioöljy on yksi parhaista E-vitamiinin lähteistä ja sopii siksi loistavasti aikuiselle iholle. Se on ihanteellinen kuivalle iholle, koska se myös ravitsee, kosteuttaa ja suojaa ihoa.

Himalaya Herbals Intensive Moisturizing Cream sopii koko kropalle, myös kasvoille, 150 ml 5 e.

V. Himalaya Herbals Intensive Moisturizing Cream sopii koko kropalle, myös kasvoille, 150 ml 5 e.

Y) Yeast extract

Yeast extract eli hiivauute on ennen kaikkea kosteuttava ainesosa. Sillä on myös ihoa rauhoittavia ominaisuuksia, ja siksi sitä on usein esimerkiksi herkän ihon kosteusvoiteissa ja after sun -tuotteissa.

Lue myös:

Nämä kosmetiikan raaka-aineet suojaavat ihoa ikääntymiseltä – opi tärkeimmät anti-age-tehoaineet

10 kosmetiikkalöytöä marketeista ja apteekeista – tee huippulöytöjä alle kympillä

Näin pääset eroon turpeasta somekaulasta ja kaksoisleuasta – 8 vinkkiä kaulan ja dekolteen hoitoon

Turvalliset vinkit aurinkoon: näin valitset sopivan aurinkovoiteen ja hoidat aurinkoihottuman

X