Kauneus

Ellien peruukkipetkutus - Peruukkeihin tutustumassa

Teksti:
Anna.fi

Kolme reipasta elliä vieraili H. Kuokkasen perinteikkäässä peruukkiliikkeessä. Vierailun tarkoituksena oli tutustua peruukkien maailmaan ja lainata kokeeksi jokaiselle peruukki muutaman päivän ajaksi. Peruukin värin piti tietenkin olla mahdollisimman kaukana omasta hiustenväristä. Tutustu peruukkiasiaan ja lue myöhemmin, miten ellien peruukkipetkutus onnistui!

H. Kuokkasen peruukkiliike sijaitsee aivan Kansallisteatterin kupeessa Itäisellä teatterikujalla vanhassa tunnelmallisessa kerrostalossa. Liike on vuonna 1921 perustettu perheyritys. Gunita Pirinen tulee avaamaan meille oven, jonka takaa löytyy aivan oma maailmansa. Nämä peruukit ovat jotain aivan muuta kuin takkuiset karnevaaliperuukit.

Peruukkiperinnettä kolmen sukupolven ajan

Sisällä liikkeen seinillä on kuvia peruukeista eri väreissä, pituuksissa ja malleissa. Liikkeessä on lukuisia telineitä, joissa peruukit ovat esillä kirkkaanvaaleasta punaisen kautta pikimustaan.

H. Kuokkasen peruukkiliikkeessä myydään sekä keinokuituperuukkeja että aidosta hiuksesta taiteiltuja hiuslaitteita. Liike on Suomen ainoa, joka itse valmistaa peruukkeja. Niitä tehdään tilauksesta aidoista hiuksista käsityönä.

Itse liikkeen perustaja Hannes Kuokkanen kävi aikanaan hakemassa oppia Keski-Euroopan maista kuten Itävallasta, Saksasta ja Sveitsistä. Arvokkaat kontaktit Manner-Eurooppaan ovat säilyneet perheyrityksessä kolmen sukupolven ajan.

Kaljuuntumisen syytä ei tiedetä

Gunita Pirinen kertoo, että peruukin hankkimiseen on monia erilaisia syitä: pälvikaljuus, ohuthiuksisuus sekä kokonaan kaljuuntuminen ovat muutamia niistä. Myös sairauden tai leikkauksen vuoksi tilapäisesti hiuksensa menettäneet saattavat hankkia peruukin.

Nuorimmat peruukkiasiakkaat ovat viiden vanhoja ja vanhimmat sataa ikävuotta lähestyviä.

Nuorena kaljuuntumiselle ei edelleenkään ole löydetty syytä silloin, kun esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu toiminnallinen vaiva ei ole hiustenlähdön syynä, Pirinen kertoo. Kaljuuntuminen saattaa alkaa pälvikaljulaikkuina ja lopulta nuorikin ihminen voi kaljuuntua menettää kaikki hiuksensa.

Luonnollisen näköinen tukka

Victoria (osamono) / Belle Madame

Suomessa peruukkia käyttäviä on Pirisen mukaan kymmeniä tuhansia. Hämmästelemme hieman lukua, mutta Pirinen toteaa, että nykyisin peruukit ovat niin hyvin tehtyjä, ettei niitä erota ihmisen omista hiuksista.

Jopa keinokuituperuukit näyttävät nykyisin varsin luontevilta. Pirinen opastaa, että niissä on nk. monofilament-pohja, jonka alta käyttäjän oma iho pääsee kuultamaan, mikä lisää luonnollisuuden vaikutelmaa. Monofilament-pohja helpottaa myös jakauksen paikan vaihtamista.

Ammattina peruukit

Peruukkien valmistamiseen kouluttaudutaan Kuokkasen peruukkiliikkeessä. Yleensä peruukkien valmistusta työkseen tekevät ihmiset ovat ylipäätään kiinnostuneita käsitöistä. Ohuiden hiusten solmiminen tyllipohjaan ei ole poropeukaloiden hommaa.

Aidoista hiuksista käsin tehdyn peruukin valmistamiseen kuluu ammattilaiselta viikosta puoleentoista – täysiä työpäiviä siis. Hintaa aitohiuksiselle peruukille kertyy vajaasta 1700 eurosta ylöspäin. Keinokuituisen, tehdastyönä tehtyjen peruukkien hinnat alkavat parista sadasta eurosta.

Kunta saattaa rahoittaa peruukkihankintoja

Keinokuituperuukki kestää yleensä käytössä puolesta vuodesta vuoteen. Keinokuituisia peruukkeja kuluu kolmesta neljään vuodessa käyttäjästä riippuen.

Sanotaanpa, että tarvitsisin vuodessa kolme peruukkia, joista jokainen maksaa 400 euroa. Se tekee 1200 euroa vuodessa, mikä on suunnilleen yhtä paljon kuin jos kävisin kerran kuukaudessa Helsingin keskustassa kampaajalla.

Peruukkia tarvitsevia Gunita Pirinen neuvoo ottamaan selvää, saako omalta kotikunnalta avustusta peruukkien kustantamiseen. Oikea tapa selvittää asia on kääntyä terveyskeskuslääkärin puoleen. Lääkäri toteaa peruukin tarpeen ja auttaa hoitamaan asian eteenpäin.

Kuvat: H. Kuokkasen peruukkiliike

Lue ensi viikolla, miten peruukkipetkutus onnistui, kun blondista tuli punapää!

Teksti: Anne

X