Kauneus

Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

Teksti: Anna.fi

Hampaiden kotivalkaisuun on useita vaihtoehtoja. Voit kokeilla kalliimpia, räätälöityjä valkaisumuotteja tai halvempia markettituotteita. Voit saada säkenöivän valkoiset hampaat monenlaisilla konsteilla ja kukkarolla. Näin teet suun täysremontin, kaluston kotikunnostuksen tai pienen pintafiksauksen.

Valkoiset hampaat laserhoidolla 

 • Suosituimpia ja tehokkaimpia ovat vastaanotolla laservalon avulla tehtävät valkaisut. Hoitoon varataan 75 minuuttia ja vaikuttavana aineena on peroksidigeeli, jonka vaikutusta tarkoitukseen kehitetty laservalo tehostaa. Laservalkaisuhoito sisältää kolme 15 minuutin käsittelyä yhdellä hoitokerralla, suuhygienisti Riikka Mehtonen Oralista kertoo.

 • Vastaanotolla laser- ja uv-valolla tehtävä, 75 minuuttia kestävä hoitosessio koko hammaskalustolle maksaa noin 300−520 euroa. Tämä riittää koko purukaluston kertavalkaisuun. Useimmiten ei kannatakaan valkaista vain muutamaa hammasta.

 • Hammaskiveä tai reikiä ei valkaistavissa hampaissa saa olla. Muuten vihlonta tuntuu tuskalliselta. Valkaisua ei myöskään suositella hampaille, joiden kiille on huokoista tai läpikuultavaa, jotta ne eivät kulu entisestään.

 • Puolta vuotta tiheämmin valkaisussa ei pidä käydä. Alle 18-vuotiaille hampaiden valkaisua ei suositella. Sitä ei myöskään tehdä raskaana oleville tai imettäville äideille, sillä valkaisuaineen vaikutuksia sikiöön tai vauvaan ei tunneta.

Kotivalkaisulla hampaat kuntoon

Voit tehdä hammasvalkaisun myös kotihoitotuotteilla. Jos värjäymät ovat vakavia, valkaisutuotteiden hankinnassa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun.

 • Kotivalkaisumenetelmäksi voi valita joko yö- tai päiväkäyttöön tarkoitetun geelin. Toiset käyttävät mielellään valveillaoloaikaansa valkaisuun, toiset taas haluavat nukkua lempeämmällä yögeelillä täytetyt muotit hampaissa. Päivägeeliä käytetään 30−60 minuuttia yhdestä kahteen kertaa päivässä, kun taas yögeelin vaikutusaika on kahdeksan tuntia. Yksilölliset valkaisulusikat ja -geelit maksavat yleensä noin 350 euroa. Lopputulokseen vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi kellertävät hampaat vaalenevat helpommin kuin harmaat tai sinertävät, samoin nuorten hampaat.

 • Apteekin tai kosmetiikkaosaston hyllystä ostettavista tuotteista tyypillisiä ovat valkaisuaineella täytettävät muotit, joita pidetään hampaissa 20−30 minuuttia. Tulos tarkistetaan mukana seuraavan sävykartan avulla. Tuotteesta riippuen valkaisuprosessi kestää viikosta kahteen. Hampaat vaalenevat yleensä useamman asteen, parhaimmillaan jopa kahdeksan astetta. Kotihoitotuotteissa on myös haasteensa. Tuotteiden mukana tulevia valkaisulusikikoita voi olla vaikea saada täysin istuviksi hampaille. Tällöin peroksidia pääsee ikenille ja siitä voi seurata ongelmia.

 • Liian voimakkaat peroksidit yksin kotona ilman valvontaa käytettyinä heikentävät hampaan kiillettä. Vihlovat ja kylmänarat hampaat voivat olla kivuliaat, kun ikeniä ei ole suojattu.

 • Suomalaisissa apteekeissa myydään turvallisia valkaisuaineita. ”Esimerkiksi tahnoissa on mainittu niin sanottu hankausarvo, jonka tulee olla alle 100. Sen yläpuolelle menevät voivat vahingoittaa hammaskalustoasi. Myös tietyt aineet, kuten natriumkarbonaatti eli ruokasooda saattavat vaurioittaa kiillettä”, kertoo Yotuel-hammashoitotuotteita maahantuovan Algolin viestinnästä vastaava Heli Järvenpää. Netissä vähemmän turvallista tavaraa on tarjolla pilvin pimein.

 • Yksittäinen tahra voidaan vaalentaa valkaisukynillä. Kyse ei ole värikynästä, jolla tahra sudittaisiin piiloon, vaan pakkausmuodosta. Kynän kapeakärkisellä siveltimellä valkaisugeeli on helpompi annostella. Geeli sisältää samankaltaisia tehoaineita kuin valkaisevat hammastahnat. Kynä tulee tarpeeseen monille, sillä etenkin kulmahampaat tummuvat herkästi ja häiritsevät näin hymyä.

 • Myös elämäntapoihin on syytä kiinnittää huomiota. Tupakointi on hampaiden kannalta aina ongelma. Tehokkaimmatkaan valkaisumenetelmät eivät estä sitä, että tupakoitsijan hampaiden sävy muuttuu kellertäväksi. Lisäksi ienten verenkierto heikkenee. Siksi tupakoitsijan suu voi aina savutonta suuta huonommin.

Valkaisevat hammastahnat ja meikkikikat

 • Kahvin ryystämisen jäljet tai punaviinipöhnäisen illan merkit saa pois päivittäistavarakaupassa myytävällä valkaisevalla hammastahnalla. Varaa harjaamiseen aikaa, sillä pikakuurauksen aikana tahna ei ehdi hammaskalustoosi vaikuttaa. Sähköharja on mainio apuväline, jolla tahnan tehoaineet levittyvät koko rivistöön.

 • Monessa tahnassa tuntuu olevan välitöntä tehoa, vaikka tuote onkin hellävarainen. Hampaiden valkoisempi hohde perustuukin osittain illuusioon. Usein valkoisuutta korostavissa tahnoissa on vaalentavien tehoaineiden ohella sinisiä väripigmenttihiukkasia, minkä voi huomata tahnan sävystä. Samaa ideaa on hyödynnetty suuvesissä. Vastavärivaikutelman vuoksi nämä tuotteet häivyttävät hammasluun sävyn keltaisuutta. Varsinainen vaaleneminen vie kuitenkin aikaa.

 • Lankaaminen tai väliharjan käyttö päivittäin auttaa pitämään hammasvälit raikkaina, sillä useimmiten niiden ummehtunut sävy kielii hammaskiveksi muuttuvasta plakista. Voit kokeilla valkaisevaa hammaslankaa, jonka pinnassa on samoja tehoaineita kuin erityishammastahnoissa.

 • Tahrojen pikapoistoon sopii valkaiseva purkka, joka on mainio pelastaja illalliskutsuille punaviinilasillisen jälkeen. Ihmeitä siltä on turha odottaa. Myös meikkikikoilla voi häivyttää keltaisuuteen taipuvaan hammasrivistön väriä. Siniseen taipuvat, kylmäsävyiset huulipunat häivyttävät keltaisuutta. Liian vaalea puna tai kiilto saa hampaat näyttämään todellista keltaisemmilta.

Vältä verkon vaarat

Valkaisuvalmisteiden nettikauppa on räjähtänyt viime vuosina. Listasimme tavat, joilla kierrät pahimmat sudenkuopat.

 • EU-maista tilattavia tuotteita koskevat turvallisuussäädökset. Jos posti tuo jotakin, mikä ei vastaa tilaamaasi, voit myös kääntyä Euroopan kuluttajaviraston puoleen ja pyytää apua. Mikäli paketti saapuu vaikka Kiinasta, samat säännökset eivät päde eikä turvaa enää ole.

 • Selvitä tarkkaan, mitä paketissa on. Tyypillisin ja tutkituin aine on 10-prosenttinen karbamidiperoksidi, mutta EU:n ulkopuolelta voi tulla paljon tuhdimpia sekoituksia, jotka syövyttävät hampaitasi. Pakkausmerkintöihin ei voi aina luottaa.

 • Kiinnitä huomiota valkaisumuottien tai -lusikoiden istuvuuteen. Jos ne eivät istu, voi ikenillesi joutua niitä ärsyttävää valkaisuainetta.

 • Merkkituotteiden väärentäminen on yleistä. Ventovieraasta nettikaupasta saapuvan tuubin etikettiin ei kannata luottaa. Tilaa ostoksesi hyvämaineisista verkkoapteekeista.

Teksti: Mirva Saukkola
Tuotekuvat: Tommi Tuomi / Otavamedia
Anna 39/2014

Lue myös: 

Laita kädet kuntoon

Testissä hiusten tehohoidot

Hemmottele hiukset ja iho hohtaviksi

X