Kauneus

Ihon puhdistus – Esittelyssä luonnonkosmetiikan tähtituotteet

Teksti:
Anna.fi

Yksi yleisimmistä virheistä, mikä ihonhoidossa tehdään on väärä tai puutteellinen puhdistusrituaali. Lähes poikkeuksetta ihoa pestään liian voimakkailla putsareilla ja kasvoveden käytöstä lintsataan. Tällöin ollaan metsässä jo ihonhoidon perusasioissa, eli omalle ihotyypille sopivan puhdistusaineen sekä kasvoveden päivittäisessä käytössä.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Luonnonkosmetiikan putsarit ovat hellävaraisia ihon omalle suojakelmulle

Ihon pinnalla on pH:ltaan hapan suojakelmu eli hydrolipidikalvo, joka koostuu mm. orgaanisista hapoista, rasvoista ja ureasta. Se suojaa ihoa mm. kosteuden haihtumiselta ja muodostaa ihon immuniteetin.

Voimme vaikuttaa ihonhoitotuotteilla suurimmaksi osaksi ihomme uloimpaan kerrokseen eli epidermikseen ja erityisesti sen pinnalla olevaan hydrolipidikalvoon. Kun se on tasapainossa eikä siitä puutu kosteutta ja rasvaa, iho on yleensä kimmoisa, pehmeä ja siinä on terve hehku.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Pyrimme ravinnolla välttämään kehon sisäistä liiallista happamuutta, mutta ihonhoidossa asia meneekin päinvastoin. Pesevät aineet ovat emäksisiä ja mitä voimakkaammin puhdistusaine pesee ihoa, sitä enemmän se vaurioittaa ihon omaa suojakelmua, sillä se käytännössä pesee kalvon pois iholta ja nostaa sen pH:ta.

Iho on viisas ja pyrkii korjaamaan epätasapainon itse, mutta tähän kuluu aikaa noin kahdeksasta kymmeneen tuntia. Puhdistus on siis rasite iholle, mutta silti tärkeä ihonhoitorituaali.

Luonnonkosmetiikan puhdistusaineet ovat lähes poikkeuksetta hellävaraisempia iholle kuin synteettiset, voimakkaasti vaahtoavat  ja ihon narskuvaksi jättävät putsarit, sillä ne eivät sisällä liian voimakkaasti peseviä ja muhkeaa vaahtoa muodostavia tensidejä.

Narskuvan puhdas iho on merkki liian voimakkaasta putsarista ja siksi esimerkiksi kasvojen pesemistä saippualla kannattaa välttää kaikissa tilanteissa, myös rasvaisella iholla.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Luonnonkosmetiikasta löytyy tehokkaita, mutta ihon suojakelmulle hellävaraisia putsareita kaikille ihotyypeille sekä tuhdillekin meikkipohjalle.

Kasvovettä saa lotrata aamuin illoin – näin vältät yleisimmät iho-ongelmat

Liian voimakkaan puhdistusaineen käyttö sekä puuttellinen kosteutus johtaa yleisimmin ihon pintakuivuuteen, karheuteen, hilseilevyyteen, miliumeihin eli luufinneihin, tukkeumiin tai kurjimmassa tapauksessa jopa voimakkaisiin ihoärsytyksiin kuten suunympärysihottumaan.

Puhdistuksen jälkeen ihon pinta on kuin läpäisemätön kilpi, joka ei ota vastaan sille tarjottuja ravinteita. Tilannetta voisi verrata rutikuivaan kukkaruukkuun: vesi jää pyörimään multakökkäreen pinnalle ennen kuin imeytyy siihen. Suoraan kosteusvoiteen sively kiristävän ihonpinnan päälle voi myös aiheuttaa tukkeumia ihoon.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Tämän vuoksi pH:ltaan happamalla kasvovedellä on tärkeä rooli ihonhoidossa. Kasvovesi ei suinkaan ole sama asia, kuin vesihanasta tuleva vesi, vaan siitä pitäisi käyttää pikemminkin nimitystä hoitoneste. Luonnonkosmetiikan kasvovedet pohjautuvat joko osittain tai kokonaan vitamiinipitoisiin kukkaisvesiin, joihin on lisätty ravitsevia ja antioksidanttipitoisia kasviuutteita sekä –öljyjä. Kasvovesi antaa iholle ns. vesikosteutta ja palauttaa ihon pH:n välittömästi puhdistuksen jälkeen, jolloin ihon pinnasta tulee pehmeä sekä vastaanottavainen muille hoitotuotteille.

Kasvovettä tulee käyttää aamuin illoin, eikä sen käytöstä kannata lintsata milloinkaan. Pumpulilappu tulee kastella kasvovedessä kunnolla, voisipa melkein sanoa, että sillä tulisi suorastaan lotrata – tässä kohtaa sanonta vähemmän on enemmän ei siis päde vaan päinvastoin!

Löydä oma suosikkisi luonnonkosmetiikan tähtiputsareista

Puhdistusaineet

Patyka Biokaliftin Radiant Cleansing Ritual eli 3step –puhdistus: sopii kaikille ihotyypeille. 1 step on puhdistusöljy ja 2 step puhdistusvaahto. Erityisen hyvä epäpuhtaalle iholle ja tuhtia meikkiä rakastavalle. Ylellinen ja riittoisa luonnonkosmetiikan tähtiputsari. Sopii silmämeikille.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Iroisie Hellävarainen Puhdistusgeeli: erittäin hellävarainen pH-neutraali miselligeeli kaikille ihotyypeille. Erityisen hyvä rosacealle, couperosalle, kuivalle ja herkälle iholle. Sopii silmämeikille.

Supermood Egoboost Gentle Foam Wash: kaikille ihotyypeille sopiva hellävarainen ja kirkastava puhdistusvaahto. Sopii myös silmämeikille.

Juice Beauty Green Apple Cleansing Gel: hellävaraisesti pesevä puhdistusgeeli erityisesti ikääntyvälle iholle, auringon vaurioittamalle iholle ja sekaiholle. Sopii myös silmämeikille.

Therapi Lemon Myrtle Honey Gel Cleanser: hellävarainen ja virkistävä puhdistusgeeli. Sopii erityisen hyvin pintakuivalle rasvaiselle iholle.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm: Englannin vanhimman luonnonkosmetiikkasarjan kulttituote, joka toimii puhdistusvoiteena pakkauksessa mukana tulevan musliiniliinan kanssa sekä kosteuttavana naamiona ja voiteena. Sopii erityisen hyvin kuivalle iholle sekä tuhdille meikille.

Kasvovedet

Patyka Biokaliftin Suojaava ja virkistävä kasvovesi: Patykan 3step-puhdistukseen kuuluva kasvovesi. Sopii erityisen hyvin ikääntyvälle iholle.

Supermood Egoboost Pure Micellar Foam Toner: virkistävä ja kirkastava kasvovesivaahto kaikille ihotyypeille.

Suki Concentrated Balancing Toner: suihkutettava virkistävä kasvovesi kaikille ihotyypeille. Rauhoittaa, kosteuttaa ja ravitsee ihoa. Sopii erityisen hyvin akneiholle, rosacealle, tulehtuneelle ja ihottumaiselle iholle.

Puhdistus ja kasvoveden käyttö

Pai Rice Plant & Rosemary Bioaffinity Toner: kirkastava, supistava ja tasapainottava suihkutettava kasvovesi normaalista rasvaiselle iholle. Sopii hyvin pintakuivalle iholle.

Therapi Lemon Myrtle Anti-Bacterial Facial Toner: ihanan virkistävä suihkutettava kasvovesi normaalista rasvaiselle iholle, joka supistaa ihohuokosia ja ehkäisee epäpuhtauksien syntyä.

Teksti ja kuvat: Katja Kokko

Lue myös:

Luonnonkosmetiikan ABC ja sen hyödyt ihonhoidossa
Edullisten luonnonkosmetiikkatuotteiden helmet
Täydellinen meikkipohja luonnonkosmetiikalla

Atooppisen ihon hoito luonnonkosmetiikalla

Rosacean eli ruusufinnin hoito luonnonkosmetiikalla
Epäpuhtaan ja hormonaalisesti oikuttelevan ihon hoito luonnonkosmetiikalla
Superfoodit hidastavat kehon hapettumista

X