Kauneus

Kasvivärit – kenelle hiusten värjäys kasviväreillä sopii ja kenelle ei? Ekokampaaja vastaa 7 kysymykseen kasviväreistä

Miten kasvivärit eroavat synteettisistä hiusväreistä? Onko hiusten värjäys kasviväreillä halvempaa tai kalliimpaa kuin synteettisillä väreillä? Kenelle hiusten värjäys kasvivärillä sopii ja kenelle ei? Ekokampaaja vastasi kasvivärejä koskeviin kysymyksiimme.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Kasvivärit tarttuvat hiuksen pinnalle ja hoitavat hiusta ja hiuspohjaa sekä lisäävät hiusten kiiltoa.

Miten kasvivärit eroavat synteettisistä hiusväreistä? Onko hiusten värjäys kasviväreillä halvempaa tai kalliimpaa kuin synteettisillä väreillä? Kenelle hiusten värjäys kasvivärillä sopii ja kenelle ei? Ekokampaaja vastasi kasvivärejä koskeviin kysymyksiimme.

Kasvivärit – mitä niistä on syytä tietää? Ekokampaaja Ferdane Cubolli Studio Olosta vastasi kysymyksiimme kasviväreistä.

1. Miten kasvivärit eroavat synteettisistä hiusväreistä?

”Kasvivärit koostuvat nimensä mukaisesti kasveista. Ne eivät sisällä hapetetta, PPD:tä tai muita synteettisiä ainesosia. Kasvivärit tarttuvat hiuksen pinnalle ja hoitavat hiusta ja hiuspohjaa sekä lisäävät hiusten kiiltoa.

Kasvivärit vahvistavat hiusta, eivätkä riko hiuksen rakennetta niin kuin synteettiset hiusvärit. Kasvivärit jopa edistävät hiusten kasvua hoitavuudellaan. Kasvivärit haalistuvat pikkuhiljaa pois, eivätkä jää hiuksiin lopullisesti niin kuin synteettiset värit.

Synteettisesti värjättyjä hiuksia voi pestä heti värjäämisen jälkeen, mutta kun hiukset värjätään kasviväreillä, on suositeltavaa, että niitä ei pestä 48 tuntiin. Jos hiukset pesee tuona aikana, ei välttämättä saa täysin haluttua väriä. Itse suosittelen, että hiusten pesua vältettäisiin kasvivärjäyksen jälkeen jopa neljä päivää, koska väri vahvistuu koko tuon ajan. Väri on parhaimmillaan muutaman päivän jälkeen värjäyksestä.”

Lue myös: Energialeikkaus tuo esille hiusten taipuisuuden ja luonnollisen elinvoiman – ekokampaaja kertoo, miten energialeikkaus eroaa tavallisesta hiustenleikkuusta

2. Saako kasviväreillä värjättyä hiusta minkä tahansa väriseksi?

”Ihanteellisia sävyjä ovat punaisen, kuparin ja ruskean sävyt. Myös kylmemmät sävyt ovat mahdollisia.

Kaikki värit ovat periaatteessa mahdollisia, mutta riippuu hiusten väristä värjäyshetkellä, miltä uusi kasviväri tulee hiuksissa näyttämään. Kasviväreillä ei voida luoda tasaista väriä, vaan kasvivärillä värjättyihin hiuksiin jää alla olevan värin sävyerot. Kasviväri on siis tavallista, synteettistä väriä eläväisempi.

Hiusta ei myöskään voida vaalentaa kasviväreillä. Jos asiakkaan oma, luonnollinen hiusväri on vaalea, voidaan tuota luonnollista väriä kirkastaa kasvivärillä.

Jos asiakas haluaa vaalentaa tummia hiuksiaan, kasvivärjäyksen sijaan hiuksiin voidaan ekokampaajalla tehdä ekologinen savivaalennus. Savivaalennuksessa käytetään valkosavea, ruokasoodaa ja hapetetta, eli kyseessä ei ole 100 prosenttisesti luonnolliset ainesosat.

Kaikki kasvivärisarjat eivät sisällä värejä, joilla saa neonvärin kaltaisen lopputuloksen hiuksiin. Jos siis haaveenasi on neonväriset hiukset, kannattaa tiedustella ekokampaajalta, onko heidän käyttämällään värisarjalla mahdollista luoda toivotun värinen lopputulos.”

3. Sopivatko kasvivärit aiemmin synteettisesti värjätyille hiuksille?

”Kyllä voi. Olipa hius sitten synteettisesti värjätty tai täysin värjäämätön, suositellaan kuitenkin ennen ensimmäistä kasvivärjäystä savi- tai merileväpuhdistusta. Puhdistuksen jälkeen kasviväri tarttuu hiukseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Synteettisellä värillä aiemmin värjätyssä tukassa kasviväri ei välttämättä pysy niin hyvin kuin hiuksissa, joihin kasviväri on laitettu oman luonnollisen värin päälle. Mitä useamman kerran hiukset on värjännyt kasvivärillä, sitä paremmin väri kestää hiuksissa, sillä uusi kasviväripigmentti kiinnittyy aina hiuksissa jo olevaan kasviväripigmenttiin.”

4. Kenelle hiusten värjäys kasvivärillä sopii ja kenelle ei?

”Hiusten värjäys kasviväreillä sopii erityisen hyvin heille, jotka haluavat korostaa omaa, luonnollista väriään sekä hoitaa samalla hiuksiaan ja hiuspohjaansa. Hiusten värjäys kasviväreillä on turvallista ja sopii hyvin myös raskaana oleville ja synteettisille hiusväreille allergisoituneille.

Kasvivärit eivät sovi heille, jotka haluavat vaalentaa hiuksiaan.

On myös hyvä muistaa, että jos päättää vaalentaa hiukset kasvivärien käyttämisen jälkeen, on tärkeää ottaa selvää, onko kasviväri sisältänyt indigoa. Jos on, indigoa sisältävän kasvivärin vaalentaminen synteettisellä värillä voi tehdä hiuksista vaalean sijaan vihertävän sävyiset.”

5. Peittävätkö kasvivärit harmaat hiukset?

”Kyllä. Tasaista kypärää kasviväreillä ei saada aikaan, mutta juuri se on harmaille hiuksille etu: harmaat saadaan kyllä sataprosenttisesti piiloon, kun hiusta värjätään toistuvasti – ja kun hiukset kasvavat, juurikasvu ei ole niin raju, koska hiuksissa on luonnollista sävyvaihtelua. Koska väri myös haalistuu ajan myötä, juurikasvun raja ei ole niin tiukka kuin synteettisillä väreillä harmaita hiuksia värjätessä.”

Lue myös: Mitä tapahtuu, kun hiusten värjäämisen lopettaa? Asiantuntija listasi 4 yleistä muutosta

6. Onko hiusten värjäys kasviväreillä halvempaa tai kalliimpaa kuin synteettisillä väreillä?

”Kasviväreillä värjääminen voi olla hiukan kalliimpaa. Se johtuu kuitenkin siitä, että se vie enemmän aikaa. Kasviväreillä hiusten värjääminen saattaa kuitenkin tulla pitkällä tähtäimellä jopa halvemmaksi, sillä kun kasvivärejä käyttäessä juurikasvusta ei tule niin näkyvää kuin synteettisillä väreillä värjätessä, värjäysväli voi hyvin olla 6–7 viikkoa.”

Lue myös Kotiliedestä: Mietityttääkö hiustenvärjäys kemikaaleilla? Hiusten kasvivärjäys on uusi luomuvaihtoehto – testasimme, peittääkö kasviväri harmaat

7. Mitä tuotteita kasviväreillä värjättyjen hiusten hoitoon kannattaa käyttää?

”Suosittelen silikonittomia hiustenhoitotuotteita. Näin väri tarttuu paremmin kiinni.”

X