Kauneus

Kerrankin mieleiset silmälasit!

Eikö juuri sinulle sopivia silmälaseja tunnu löytyvän optikkoliikkeistä? Silmälasit voi myös teettää, eikä uniikkilasien hintakaan eroa merkkilasien hinnoista. Samanlaisia laseja ei tule kadulla vastaan, ja voit olla varma, että pokat ovat kerrankin juuri mieleiset.

Teksti:
Anna.fi

Eikö juuri sinulle sopivia silmälaseja tunnu löytyvän optikkoliikkeistä? Silmälasit voi myös teettää, eikä uniikkilasien hintakaan eroa merkkilasien hinnoista. Samanlaisia laseja ei tule kadulla vastaan, ja voit olla varma, että pokat ovat kerrankin juuri mieleiset.

Muistan kuinka 10-vuotiaana minulle hankittiin ensimmäiset silmälasit. Kehykset olivat kultaiset ja kamalat – aivan kuin silmälasien saaminen ei jo itsessään olisi ollut silloin hirveää. Teini-iässä minulla oli Kekkos-lasit, joita käyttämällä yritin näyttää uskottavalta vaihtoehtonuorelta. Mieleisten lasien löytäminen on yhä työlästä, vaikka kokemusta on karttunut ja oma tyyli löytynyt.

Vuosikymmeniä silmälaseja käyttänyt tietää uusia laseja sovitellessaan ainakin suurin piirtein, mitä mallia ja minkä väristä kehystä on etsimässä. Se, että lasit takaavat hyvän näön ei vielä riitä: lasit päässä on myös näytettävä hyvältä. Oman mielikuvan kaltaista kehystä ei optikkoliikkeistä välttämättä löydy. Siksi jo pelkkä ajatus juuri haluamani kaltaisista, mittatilaustyönä tehdyistä uniikkilaseista riemastuttaa.

Silmälasit ovat osa tyyliä

Harva meistä voi vaihtaa silmälasejaan yhtä usein kuin Elton John. Satoja euroja maksavaa asustetta ei uudisteta kuin kausitakkia muodin mukaan. Useimmiten uudet silmälasit ostetaan parin vuoden välein, tai viimeistään silloin, kun huomaa, että omat pokat ovat auttamattomasti vanhanaikaiset.

”Kehykset ovat kuin vaatekappale. Useimmat ihmiset käyttävät samoja kehyksiä jatkuvasti”, toteaa kehysvalmistaja Markus Koljonen. ”Laseista tulee osa käyttäjänsä ulkonäköä ja persoonaa. Ne kertovat käyttäjästään, ja ne ovat ilmaisun väline.” Markus korostaa, että kehykset tehdään asiakkaan kanssa yhteistyössä. ”Materiaali ohjaa muotoa aika voimakkaasti, joten päätökset materiaaleista ja muodoista eivät ole toisistaan irrallisia.”

Markus opiskelee teollista muotoilua. Hänen innostuksensa kehysten suunnitteluun syntyi Taideteollisen korkeakoulun kurssilla. Kehyssuunnittelija Heli Juvonen järjesti silmälasinkehysten suunnittelukurssin yhteistyössä Tiara Fashionin, Suomen ainoan kehysvalmistajan kanssa. Kurssin puitteissa opiskelijat suunnittelivat kehykset ja valmistivat ne käsin itse. Osa työvaiheista tehtiin Tiara Fashionin valmistuskoneiden avulla. Kehysten suunnittelu sai Markuksen innostumaan monella tapaa. ”Ihmiskasvojen luonne reagoi herkästi ylimääräisiin muotoihin: millintarkat yksityiskohdat ovat kehyksissä äärimmäisen tärkeitä ja voimakkaita”, Markus kuvaa.

Uusi design-tuote?

Tiara Fashionin tekniikat mahdollistavat kehysten valmistuksen ainoastaan muovista. Tekstuuri- ja värivalikoima on kattava. Ensin asiakkaalla on edessä satojen näytteiden tutkiminen. Kehykset tehdään suorakulmaisista, noin 8 millimetrin paksuisista, valitun tekstuurisista muovilevyistä. Ensin tarvitaan linssiaukon malli. Linssiaukon muotoinen aukko tehdään muovipalaan. Tästä muovipalasta aukon muoto kopioidaan koneistetusti kehysten lopulliseen muovilevyyn. Näin tehdään, jotta aukoista tulee keskijanan suhteen symmetriset.

Tämän jälkeen muotoilijalla on siis kädessään neliskanttinen muovipala, jossa on kaksi symmetristä aukkoa. Tämä pala sahataan halutun muotoiseksi käsin. Muodot hiotaan loppuun viilalla. Sama tehdään aisoille, jotka ovat muovipaloja, joiden sisään on ammuttu metallinen ruoto. Aivan lopuksi kehykset mikrohiotaan ja pinnoitetaan koneellisesti myllyissä ja aisat kiinnitetään etuosaan ruuvein. ”Käsityöhön saan kulumaan helposti yhteensä kymmenisen tuntia”, Markus kertoo. ”Koko valmistusprosessi kestää pari kuukautta, koska osa työvaiheista tehdään käsin.”

Lopullinen hinta koostuu kehysten ja linssien yhteishinnasta, joka vaihtelee linssityypin mukaan. Kehysten teettäminen maksaa mittatilaustyönä 250 euroa. Paavo Ronkko Instru optiikka Oy:stä kertoo, että linssin reunahionta ja kiinnitys omaan kehykseen maksaa myymälöissä tapauskohtaisesti. 1-teholinssit maksavat 30 euroa, moniteholinssit 40 euroa. Linssien toimitusaika on yhdestä viikosta viiteen, riippuen linssin ominaisuuksista. Linssin asennusaika kehykseen on muutamia päiviä.

Ehkäpä Markuksen kehyksistä tulee Suomen seuraava design-vientituote? ”Ehkei aivan heti. Kansainvälisillä markkinoilla pelataan niin voimakkaasti villeillä ideoilla ja uusilla, edistyneillä tekniikoilla ja materiaaleilla”, Markus toppuuttelee. ”Omat designini perustuvat pikemminkin henkilökohtaiseen tulkintaan ja hillittyihin mutta persoonallisiin yksityiskohtiin.”

Teksti: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy (26.7.2005)
Kuva: Johanna Mitjonen

Ellit PS.

Kiinnostuitko lasien teettämisestä? Tarkempia tietoja ja näytteitä saat sähköpostitse Markus Koljoselta, markus.koljonen@uiah.fi.

X