Kauneus

Pigmenttiläiskät lisääntyvät iän myötä – näin ennaltaehkäiset ja häivytät ne

Aurinko, hormonit ja saasteet aiheuttavat pigmenttiläiskiä, jotka tunnetaan kansankielellä maksaläiskinä. Sinnikkäiden täplien häivyttäminen ihosta vie aikaa, joten ennaltaehkäisy kannattaa.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Istock

Pigmentti- eli maksaläiskiä aiheuttavat aurinko, hormonit ja saasteet.

Aurinko, hormonit ja saasteet aiheuttavat pigmenttiläiskiä, jotka tunnetaan kansankielellä maksaläiskinä. Sinnikkäiden täplien häivyttäminen ihosta vie aikaa, joten ennaltaehkäisy kannattaa.

1. Miten pigmenttiläiskät syntyvät?

Pääsyynä on aurinko. Kovassa paahteessa ihosolujen luonnollinen väriaine eli melaniini nousee auringonvalon vaikutuksesta ihon pintakerroksiin suojaamaan soluja UV-säteiden haitoilta. Pigmenttiläiskiä syntyy, kun iho alkaa tuottaa liikaa melaniinia.

Syitä siihen, miksi iho tuottaa pigmenttisoluja epätasaisesti, on lukuisia. Estoton auringonpalvonta kostautuu, sillä paistattelun aiheuttamat vauriot ihossa näkyvät juuri pigmenttiläiskinä.

2. Miten hormonit vaikuttavat pigmenttiläiskien syntyyn?

Esimerkiksi raskaus, ehkäisypillerit tai hedelmöityshoidot aiheuttavat herkästi pigmenttiläiskiä. Symmetriset pigmenttiläiskät esimerkiksi ylähuulen päällä ovat usein hormonien tai lääkeaineiden aiheuttamia. Epäsymmetriset läiskät sen sijaan kielivät auringonpalvonnan aiheuttamista tuhoista.

3. Voiko saastunut ympäristö saada ihoni läikikkääksi?

Ehdottomasti. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu myös ilmansaasteiden aiheuttavan ihon pigmentoitumista. Vaikka et itse polttaisikaan, myös passiivinen tupakointi lisää pigmenttihäiriöitä.

4. Miksi pigmenttiläiskät lisääntyvät iän myötä?

Pigmenttiläiskien lisääntyminen iän myötä johtuu elämän aikana saadusta ihon aurinkokertymästä eli iholle kertyneistä valovaurioista. Yleensä näitä ilmenee eniten auringolle alttiina olevilla alueilla kuten kasvoissa ja kämmenselissä. Ikääntyessä iho myös ohenee, jolloin vauriot korostuvat.

Luonnollisesti myös naisen eri elämänvaiheisiin liittyvät hormonimyrskyt alkavat näkyä ihossa. Erilaisten hormonaalisten ehkäisytuotteiden käyttäminen, raskaus ja vaihdevuodet saattavat kaikki jättää jälkensä ihoon.

5. Miten pigmenttiläiskiltä voi suojautua?

Jos viihdyt paljon ulkona, kannattaa käyttää aurinkosuojaa. Unohda muut kuin suojakerroin 50 varsinkin keväästä syksyyn. Jo aurinkoiset talvipäivät voivat saada iholla tuhoa aikaan, vaikka säteitä ei riittäisikään kuin vain muutamalle tunnille. Pimeimpinäkin kuukausina kannattaa varmuuden vuoksi valita päivävoide, jossa on suojakerroin.

Kiinnitä erityisesti huomiota ihosi suojaamiseen, jos elät suurten elämänmuutosten aikaa. Raskaana olevan kannattaa suojata kasvonsa voiteiden lisäksi auringossa myös hatulla, samoin vaihdevuosiaan läpikäyvän.

6. Miten kosmetiikkatuotteilla saa vaalennettua pigmenttiläiskiä?

Monilla kosmetiikan aktiiviaineilla päästään vaikuttamaan suoraan melanosyyttisoluihin, jotka tuottavat pigmenttiä. Usein tuotteiden tehoaineet ovat kotoisin kasvikunnasta.

Tuotteissa on myös auringon ärsytyksen aiheuttamaa tulehdustilaa rauhoittavia ainesosia sekä ihoa uudistavia ainesosia. Siksi tehotuotteisiin kannattaa satsata. Ihoa vahvistavat ja suojaavat antioksidanttiset tuotteet sekä ennaltaehkäisevät että korjaavat jo syntyneitä ihovaurioita. Markkinoilta löytyy runsaasti pigmenttiläiskien heleyttämiseen räätälöityjä tuotteita.

7. Milloin pigmenttiläiskien vaalennus kannattaa aloittaa?

Kesällä pigmenttiläiskät pahentuvat helposti, joten vaalennuskuuria ei silloin kannata aloittaa. Silloin on parasta vain suojata ihoa korkeilla suojakertoimilla, ettei tilanne mene pahemmaksi. Paras aika vaalennuskuurille on pimein aika, eli marraskuusta tammikuuhun.

8. Mitä hoitoja lääkäriasemalla voi tehdä pigmenttiläiskien vaalentamiseksi?

Erilaisilla kuorintahoidoilla voidaan heleyttää ihon pintaa. Samalla hoidossa käytettävän tuotteen hapot hillitsevät melanosyyttien toimintaa. Nämä hoidot kannattaa ajoittaa vuoden pimeimpiin kuukausiin, jotta aurinko ei pääse turmelemaan niiden tehoa.

Apua pigmenttiläiskiin saa myös mikroneulauksesta. Siinä liki mikroskooppisen ohuilla neuloilla tehdään hellävaraisesti ihoon pikkiriikkisen kokonsa puolesta näkymättömiä reikiä. Toimenpide kuitenkin aktivoi ihoa korjautumaan luonnollisesti. Perinteisten, ihoa vinoon rei’ittävien neulausrullien sijaan läiskien vaalentamiseen tehoaa parhaiten kohtisuora mikroneulaus. Toimenpiteen luvataan normalisoivan häiriintyneiden melanosyyttien toimintaa sekä vahvistavan ihoa. Neulausta voi tehdä iholle ympäri vuoden.

9. Miksi kerran vaalennetut läiskät usein palaavat seuraavana kesänä samaan paikkaan?

Silloin syy on usein joko liian kevyessä tai kokonaan laiminlyödyssä aurinkosuojauksessa. Ihoa, josta on kerran vaalennettu pigmenttiläiskiä, tulee jatkossa suojata erityisen huolella korkeasuojakertoimisella aurinkovoiteella. Äläkä unohda hattua!

10. Miten täplät saa parhaiten peittoon?

Jo kevyet BB-voiteet tai sävytetyt kosteusvoiteet tasoittavat ihon sävyä kummasti. Valitse voimakkaiden läikkien peittämiseen runsaspigmenttinen meikkivoide. Lisäksi voit töpötellä peitevoiteella yksittäisiä pilkkuja piiloon. Älä levitä peitevoidetta sormella tai suoraan puikosta, sillä silloin luot turhan pakkeloidun tyylin. Pienten läiskien tai kesakoiden peittoon paras työkalu on kapeakärkinen sivellin, jolla saat pensselöityä voiteen tarkasti täplän päälle.

Asiantuntijana on haastateltu plastiikkakirurgista sairaanhoitajaa Hannamari Dietziä Ihon kevythoitoklinikalta.

 

 

X