Kauneus

Riittääkö meikkivoiteen aurinkosuoja?

Voinko korvata aurinkovoiteen meikkivoiteella, jossa on suojakerroin? Mikä on riittävä suojakerroin? Kerromme viisi vinkkiä, joilla suojaudut auringon säteilyltä turvallisesti.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
123Rf

Voinko korvata aurinkovoiteen meikkivoiteella, jossa on suojakerroin? Mikä on riittävä suojakerroin? Kerromme viisi vinkkiä, joilla suojaudut auringon säteilyltä turvallisesti.

Kesä on täällä, ihanaa! Mutta niin kaivattu ihanuus kuin aurinko onkin, sen säteily altistaa palamiselle ja aiheuttaa ryppyjä. Kaikki tietävät, että iho tulee suojata auringolta, mutta millainen suoja on riittävä? Uskaltaako esimerkiksi pelkkään meikkivoiteen aurinkosuojaan luottaa?

Ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen Jyväskylän Terveystalosta vastaa viiteen aurinkosuojaa koskevaan kysymykseen.

1. Voinko korvata aurinkovoiteen meikkivoiteella, jossa on suojakerroin?

Aurinkovoide on tehty nimenomaan suojaamaan ihoa auringon UVA- ja UVB -säteiltä. Kosmetiikkatuotteissa UV-suoja on lisäominaisuus. Aurinkovoiteissa on yleensä sekä kemiallisia että fysikaalisia suodattimia, joiden yhdistelmä suojaa tehokkaasti säteilyltä. Kosmetiikkatuotteissa taas käytetään lähinnä kemiallisia suodattimia, joten ne eivät suojaa yhtä tehokkaasti kuin aurinkovoiteet. Kosmetiikkatuotteissa ei käytetä fysikaalisia suodattimia, koska ne tekevät voiteen koostumuksesta jäykkää ja tahmeaa.

Jos vietät päivän sisätiloissa ja vain käväiset ulkona, kosmetiikkatuotteen antama UV-suoja riittää. Tuotteen lupaama UV-suoja säilyy auringossa vain, jos tuotetta levittää runsaasti ja sitä lisää parin tunnin välein. Harvempi meistä lisää kasvovoidetta tai meikkivoidetta päivän mittaan reilulla kädellä. Joten jos olet päivän mittaan useamman tunnin ulkona paisteessa, käytä aurinkovoidetta.

Lue lisää: Vieläkö aurinkovoide on hyvää? 

2. Mikä on riittävä suojakerroin?

Voiteen suojakertoimen pitää olla vähintään 30, jotta sillä on vaikutusta. Jos suojakerroin on 10, sillä ei ole juuri mitään merkitystä ihon suojaamisessa. Aurinkovoiteissa on yleensä korkeat suojakertoimet, mutta kosmetiikkatuotteissa ei välttämättä ole.

Lue lisää: Muista nämä asiat auringossa

3. Milloin auringolta pitää suojautua?

Iho kannattaa suojata keväästä syksyyn, niin kauan kuin aurinkoisia päiviä riittää. Lumi ja vesi heijastavat säteilyä, joten erityisesti keväthangilla ja rannalla kannattaa suojata iho korkean suojakertoimen aurinkovoiteella. Kesällä aurinko paistaa korkealta kello 11–15 välillä, jolloin myös UV-säteily on voimakasta. Silloin on erityisen tärkeää suojautua auringolta. Pilvipoutainen sää ei suodata säteilyä, ainoastaan sadepäivänä ei tarvitse suojautua auringolta.

Lue lisää: Näin torjut ihosyövän riskit

4. Miten aurinkovoidetta pitää levittää?

Aurinkovoide pitää levittää noin puoli tuntia ennen kuin lähtee ulos, koska voide ei muodosta heti iholla suojaa. Voidetta pitää lisätä parin tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen.

5. Miten saan rusketuksen turvallisesti?

Jos olet ruskettunut auringossa, olet saanut jo liikaa säteilyä. Ruskea pigmentti iholle syntyy, kun iho on joutunut suojautumaan UV-säteilyltä. Jos haluat päivetyksen, itseruskettava voide on turvallinen vaihtoehto. Itseruskettava voide antaa väriä ihon pintaan, mutta ilman suojakerrointa se ei suojaa säteilyltä.

 

Lue lisää: Suojaa hiukset auringolta

Lue lisää: Aurinkolasit suojaavat myös kaihilta

 

 

X