Kauneus

Stylistien vinkit - valmista ihosi aurinkoon!

Teksti:
Anna.fi

Kesä tulee pikavauhtia, ja sinun on korkea aika valmistaa ihosi aurinkoon! Neuvomme sinulle, kuinka saat tasaisen rusketuksen, joka kestää.

Ennen aurinkoa

Parasta valmistautumista aurinkoon on hoitaa ihoa säännöllisesti ympäri vuoden. On tärkeää käyttää oman ihotyypin mukaisia, vuoden aikaan sopivilla tuotteita sekä käydä kosmetologilla tarpeen mukaan. Itseruskettava hoitolakäsittely on turvallinen tapa hankkia väriä talven kalpealle iholle ennen rannalle menoa. Kotona aurinkoon on hyvä valmistautua kuorimalla iho päästä varpaisiin ennen auringonottoa sekä käyttää runsaasti kosteuttavaa voidetta.

CLARINSIN kuoriva pesuvaahto vartalolle 32, 60 €, BODY SHOPIN oliivi vartalonkuorintavoide 16, 30 €. GATINEAUN ihoa virkistävä ja raikastava geeli, joka sopii sekä kasvojen kuorintaan että naamioksi 34, 60 €, BODY SHOPIN jojoba kasvojenkuorinta 10, 90 €.

Aurinkotuotteet kannattaa valita oman yksilöllisen valoihotyypin mukaan. Valoihotyypit jaetaan karkeasti seuraavasti:
I Palaa aina, ei rusketu. Ihon oma suoja-aika ilman aurinkosuojatekijää 5 – 10 min.
II Palaa helposti, ruskettuu huonosti. Ihon oma suoja-aika ilman aurinkosuojatekijää 10 – 20 min.
III Palaa joskus, mutta ruskettuu lopulta. Ihon oma suoja-aika ilman aurinkosuojatekijää 20 – 30 min.
IV Ruskettuu, palaa harvoin. Ihon oma suoja-aika ilman aurinkosuojatekijää n. 40 min.
V Ruskettuu helposti, ei pala. Ihon oma suoja-aika ilman aurinkosuojatekijää 60 min.
Aurinkosuojavoiteiden käyttö on välttämätöntä etenkin alkukesästä aurinkoon tottumattomalle iholle. Muista myös, että jotkut lääkeaineet lisäävät ihon aurinkoherkkyyttä.

Millaista aurinkovoidetta tarvitsen?

Koska valoihotyypit ovat erilaisia eri ihmisillä, ei aurinkosuojakerroinkaan tarkoita samaa asiaa kaikille ihotyypeille. Esim. SPF 20 tarkoittaa I valoihotyypin henkilölle sitä, että hän voi olla auringossa 20 X 5 – 10 min palamatta eli n. 2,5 h. Sen jälkeen suojavoidetta on ehdottomasti lisättävä, kuten myös uinnin tai suihkun jälkeen.

Aurinkovoiteet levitetään puhtaalle iholle. eikä niiden kanssa tarvitse käyttää tavallista päivä/kosteusvoidetta. On hyvä muistaa, että myös ympäristöstä heijastuvat auringonsäteet ovat vaarallisia: niitä heijastuu hiekasta, vedestä, lumesta jne. Ole varuillasi myös pilvisellä säällä!

Nykyisten aurinkovoiteiden koostumukset ovat niin miellyttäviä, että useimmat niistä sopivat sekä kasvoille että vartalolle. Jos kasvojen iho on hyvin kuiva, kannattaa hankkia kasvoille oma aurinkovoiteensa. Ikääntyneelle iholle on olemassa omia anti- age aurinkovoiteita, jotka ehkäisevät ihon vanhenemista ja ryppyjen syntyä. Herkät ihoalueet kuten huulet, korvalehdet, nenänpää ja decolte kaipaavat usein tehokkaampaa suojaa kun muut alueet. Niitä varten on helppo- ja nopeakäyttöisiä puikkoja, jotka ehkäisevät sekä ihon palamista että kuivumista.

DECLEORIN Aroma Sun –aurinkovoidespray kasvoille ja vartalolle suojakertoimella 20 n. 40 €,
L’OREALIN rusketusta korostava ja pidentävä After Sun-voide 9, 90 €, ja kasvoille ja vartalolle (jopa meikin päälle!) levitettävä rasvaton aurinkovoide (SK 15) Sun Pocket 6, 50 €. DECLEORIN After Sun Aromessence Baume –voide kropalle n. 46, 50 €, SHISEIDON aurinkoivoide kasvoille ja vartalolle, SK 50 n. 35 €.

Milloin aurinkoon?

Turvallisinta aikaa auringonotolle ovat aamu- ja iltapäivät. Keskipäivän aurinko on voimakkain ja polttaa pahiten. Näkyvät auringonpolttaman oireet ilmaantuvat iholle vasta 4-8 tunnin kuluttua altistuksesta. Usean tunnin oleskelu auringossa saattaa pahentaa oireita ilman, että ne ovat vielä silmin havaittavissa. Pahimmillaan auringonpolttaman oireet ovat 12 – 24 tunnin kuluttua altistuksesta. Jos on pakko olla ulkona keskipäivän paahteessa, kannattaa laittaa päähine päähän ja paita päälle.

Kauniina auringossa

Auringolle altistuessa kannattaa välttää alkoholipitoisia kasvovesiä tai voimakkaasti hajustettuja voiteita ja hajuvesiä. Ne saattavat yhdessä auringonvalon kanssa aiheuttaa herkkyysreaktioita iholle sekä edistää pigmenttiläiskien syntyä. Joillakin tuotemerkeillä on valikoimassa myös ns. kesätuoksuja, jotka koostumuksensa puolesta sopivat käytettäviksi auringossa ollessa.

Aurinkosuojakertoimilla varustetut päivä- ja värivoiteet eivät korvaa aurinkosuojavoiteita rannalla ollessa vaan ne on tarkoitettu ns. “city-käyttöön” eli kun altistutaan auringolle pieniä määriä useita kertoja päivässä. Ne ovat aivan erinomaisia tuotteita esim. pigmenttiläiskistä kärsivälle iholle, jolle jokainen UV- säde on liikaa. Aurinkovoiteen päälle voi laittaa värivoiteen tai suojakertoimella varustetun aurinkopuuterin. Tavallinen irtopuuteri on tarkoitettu meikin kiinnitykseen ja kivipuuteri korjailuun, joten niitä ei kannata käyttää aurinkovoiteiden kanssa

Alkoholittomia kesätuoksuja: DECLEORIN Arôme Spa Tonic, Eau De Soin Tonifiante jättää ihon tuoksuvaksi ja pehmeäksi, n. 44 €, JEAN PAUL GAULTIERIN naisten kesätuoksu 2005 n. 49, 90 €, GUCCIN Envy in the Sun n. 42 €, ISSEY MIYAKEN Sunshine Water –kesätuoksu 2005 n. 49, 90 €

SHISEIDON vedenkestävä Tanning Compact Foundation –meikkivoide (Honey) suojakertoimella 4 n. 32 €, ELISABETH ARDENIN Sheer Lights –värillinen päivävoide (SK 15) 36, 60 €, CLARINSIN ihoa kiinteyttävä ja kosteuttava Extra Firming Foundation –meikkivoide (SK 12) 41, 20 €.

Auringonoton jälkeen

Auringonoton jälkeen aurinkovoiteet pitää aina pestä pois huolellisesti, koska jäädessään iholle pitkäksi aikaa suojafiltterit saattavat ärsyttää ihoa. Pitkäaikaisen auringossa oleskelun jälkeen iho saattaa olla hieman arka ja siksi kannattaakin käyttää mahdollisimman hellänvaraisia puhdistustuotteita niin kasvoille kuin vartalollekin.
Vartalon pesun ja kasvojen puhdistuksen jälkeen iholle leviteään after sun –tuote. Sen tehtävä on kosteuttaa, rauhoittaa, viilentää ja korjata auringon rasittamaa ihoa. Riittävän kosteuttava ja “ravitseva” ihon jälkihoito auringonoton jälkeen takaa tasaisen ja pitkäkestoisen rusketuksen. After sun –tuotteet ovat niin hoitavia ja kosteuttavia, että niillä voi kesäaikaan korvata yövoiteen vaikka ei olisikaan ollut ihan koko päivää auringossa.

BIO THERMIN rauhoittava ja pehmentävä suihkekasvovesi 28 €, DECLEORIN herkän ihon Eau Démaquillante puhdistava ja rauhoittava geelivesi kasvoille ja silmille n. 25 €, BIO THERMIN Refreshing Shower Gel –suihkugeeli 17 €, GARNIERIN Clean & Soft –puhdistusliinat puhdistavat meikin sekä raikastavat ja kosteuttavat ihoa, n. 4 € / 25 kpl.

Rauhoittavat naamiot

Mikä onkaan mukavampaa kuin järjestää itselleen oma mökki-spa puusaunan lämmössä. Lempeän löylyn jälkeen kuoritaan kasvot hellävaraisella kasvojen kuorinta-aineella ja vartalo kantapäitä myöten omalla kuorinta-aineella. Sen jälkeen levitetään ryppyjä silottava ja pehmentävä silmänympärysnaamio ja syväkosteuttava kasvonaamio (huom. myös kaulalle) tai paksu kerros after-sun tuottetta. Koko keholle hierotaan runsaasti kosteuttavaa vartalovoidetta tai after-sun voidetta. Sen jälkeen onkin aika heittäytyä pihan riippukeinuun lepäämään ja kuuntelemaan käen kukuntaa tyynen veden äärellä.

Helena Rubinsteinin Hydro Urgency –kosteuttava kasvonaamio 40, 50 €, DECLEORIN silmän- ja huultenympärysihon hoitonaamio n. 32 €, BODY SHOPIN e-vitamiini kosteuttava naamio 13, 80 €, GARNIERIN Glow-kasvonaamio syväpuhdistaa ja kirkastaa ihon, kahden kappaleen pakkaus n. 1, 80 €.

Teksti: Johanna Tilus Kuvat: Kari Hautala
Lähde:Eva Laanti, SKY-erikoiskosmetologi

 

X