Kauneus

Tavoitteena sileät sääret? Kysyimme ammattilaiselta, miten karvat poistetaan oikealla tavalla

Sortsikeleihin kannattaa varautua ajoissa, mikäli tykkää sileistä sääristä, sillä heti karvojen poistamisen jälkeen ei ole hyvä altistaa koipia auringolle.

Teksti:
Virve Järvinen 
Kuvat:
Istock

Jos tahdot sileät sääret, lue kosmetologien vinkit siihen!

Sortsikeleihin kannattaa varautua ajoissa, mikäli tykkää sileistä sääristä, sillä heti karvojen poistamisen jälkeen ei ole hyvä altistaa koipia auringolle.

Miten säärikarvojen poisto onnistuu helpoiten? Kysyimme kauneudenhoidon ammattilaisilta neuvoa, miten välttää tyypilliset ajelu- ja muut mokat.

1. Mikä on nopein tapa tehdä säärikarvojen poisto itse, kosmetologi Katja Khalifi?

Höylääminen on nopeaa, mutta höyläämällä poistetut karvat myös kasvavat vauhdilla takaisin, sillä höylä ei poista karvaa karvatupesta asti. Silti joka päivä ei kannata sheivata – ei välttämättä edes joka viikko. Höylääminen aiheuttaa iholle mekaanisen ärsytyksen. Mitä herkempi iho, sitä voimakkaammin se höyläämiseen reagoi. Iho kuivuu, ja se voi punoittaa ja kutista.

Miehen parranajoon tarkoitettu höylä puree usein säärikarvoihin naisille tarkoitettuja höyliä paremmin. Jos aikoo sheivata muutakin kuin sääret, yhdellä höylällä ei pärjää: jokainen ihoalue tarvitsee hygieniasyistä oman höylän.

2. Miten sääret ­sheivataan hellästi?

Ihon ja höylän väliin tarvitaan väliaine: sheivaamiseen tarkoitettu saippua, geeli tai vaahto. Osa naisista höylää suihkussa, sillä lämmin vesi pehmittää karvat. Väliaineeksi ei vesi eikä välttämättä suihkugeelikään riitä.

Ihoa ei parane painaa eikä venyttää. Herkkäihoisen kannattaa höylätä myötäkarvaan.

Ihokarvojen poistamisen jälkeen iho huuhdellaan kylmällä vedellä, joka sulkee ihohuokoset. Iho taputellaan kuivaksi ja sille levitetään rauhoittava tuote, esimerkiksi aloe veraa sisältävä geeli. Kosteusvoiteen aika on vasta seuraavana päivänä.

Karvojen poisto. Nainen sheivaa kylpyhuoneessa.
Toiveissa sileät sääret? Mitä herkempi iho, sitä voimakkaammin se höyläämiseen reagoi.

3. Mitä höyläämisestä tulleille punaisille näpyille voi tehdä?

Finniltä näyttävä näppy on tulehtunut karvatuppi. Lievä karvatuppitulehdus rauhoittuu apteekista saatavilla antiseptisillä puhdistusaineilla ja -voiteilla. Näppyjä voi kuivatella sinkkivoiteella.

Karvatuppitulehduksen riskiä voi pienentää: Pese iho ja kädet aina ennen karvanpoistoa. Käytä vain puhdasta ja terävää terää. Älä höylää samaa kohtaa useita kertoja. Suihkauta ajelun ja rauhoittavan tuotteen välissä ihoalueelle antiseptistä ainetta. Sitä on myös joissain jälkihoitotuotteissa.

4. Sopiiko vaha tai voide kiireeseen?

Vahaus voi ärsyttää ihoa, ja siksi sen ja tärkeän tilaisuuden väliin kannattaa jättää pari päivää väliä.

Liuskoina myytävä kylmävaha tulee painaa napakasti ihoa vasten koko vahaliuskan alueelta. Sipaisu hajustamatonta talkkia iholle parantaa tarttuvuutta. Muista tukea ihoa repäisyvaiheessa hyvin, jotta se ei liiku vahalapun alta pois.

”Mitä lämpimämpi ilma ja oma vartalo on, sitä haastavampaa vahaaminen on. Kesällä kannattaa vahata aamulla.”

Lämminvahan käyttö vaatii enemmän aikaa ja huolellisuutta, mutta se puree paremmin paksumpiinkin karvoihin. Vaha levitetään iholle myötäkarvaan ja poistetaan vetämällä vastakarvaan, jolloin karvat poistuvat sen mukana juurineen. Jotta karvat tarttuvat vahaan, niiden pitää olla vähintään puolen senttimetrin mittaisia.

Mitä lämpimämpi ilma ja oma vartalo on, sitä haastavampaa vahaamisesta tulee. Kesällä kannattaa vahata aamulla.

Voide on nopea ja helppo. Se levitetään säärille, annetaan vaikuttaa ja huuhdotaan pois – karvat lähtevät veden mukana. Vaikutusaikaa ei saa ylittää. Kaikkiin kemiallisiin tuotteisiin liittyy herkistymisen vaara. Voidetta kannattaa kokeilla ensin pienelle ihoalueelle.

5. Saako sisäänpäin kasvaneen karvan kaivaa esiin?

Sisäänpäin kasvanut karva näkyy mustana pilkkuna iholle nousseen patin sisällä. Haudo sitä muutaman kerran päivässä lämpimällä hauteella. Parissa päivässä karva yleensä nousee ylös.

Ellei tämä tepsi, voit desin­fioida terävät pinsetit ja rapsuttaa niillä ihon pintaa kevyesti sen verran, että voit yrittää oikaista karvan ihon alta pystyyn. Älä nyppää sitä vielä pois. Jos annat karvan olla paikallaan seuraavaan päivään, vältyt varmemmin karvatupen tulehdukselta.

6. Miten ihoa hoidetaan karvanpoistojen välissä?

Kuori ja kosteuta ihoa, jolloin ihon pinta pysyy pehmeänä ja karva pääsee puskemaan sen läpi. Kerran viikossa tehty kuorinta riittää. Vain tervettä, ehjää ihoa voi kuoria.

Kosteuttamiseen kannattaa käyttää kevyttä kosteusvoidetta, joka ei tuki ihohuokosia.

7. Saako ammattilainen sääret sileiksi hetkessä, kosmetologi Pia Richardson?

Vahalla ja sokerilla saa, mutta kummassakaan tapauksessa jaloilla ei astella suoraan hoitolasta terassille: sääret punoittavat muutaman tunnin ajan. Sokeri kuorii ihoa, minkä vuoksi iho pitää suojata muutaman päivän ajan tavallista tehokkaammin auringolta.

Sokerointi poistaa karvat juurineen, jolloin sääret pysyvät sileinä nelisen viikkoa. Paras tulos tulee, kun karvoja ei ajella pariin viikkoon ennen sokerointia.

Karvanpoistosokeria myydään myös kotikäyttöön. Ensikertalainen ei välttämättä saa sillä hyvää jälkeä aikaiseksi.

Säärikarvojen poisto höylällä vaatii seurakseen esimerkiksi esimerkiksi aloe veraa sisältävää geeliä. Kosteusvoidetta tulee laittaa vasta seuraavana päivänä.

8. Lähtevätkö karvat laitehoidoilla ­nopeasti?

Valoenergiaan perustuvat karvanpoistomenetelmät ovat tehokkaita, mutta laser, IPL-valoimpulssihoito ja SHR-menetelmä (Super Hair Removal) eivät tee sääristä hetkessä sileitä. Käsitellyt karvat putoavat pois viikossa, parissa.

Valoenergia tepsii vain kasvuvaiheessa oleviin tummiin karvoihin, ja siksi hoitokertoja tarvitaan säärille kolmesta viiteen. Hoitoväli on noin neljästä kahdeksaan viikkoa. Jotta hoito tehoaa, karvaa pitää olla näkyvissä. Siksi karvoja ei kannata poistaa itse juuri ennen hoitoa.

9. Tehdäänkö valo­hoitoja kesällä?

Karvanpoisto valoenergialla ajoitetaan yleensä touko- ja elokuulle, sillä valolla käsitelty iho palaa herkemmin. Iho pitää suojata auringolta korkean suojakertoimen sisältävällä aurinkovoiteella, menetelmästä riippuen viikosta muutamaan viikkoon. Laserilla käsitellylle ihoalueelle voi tulla myös maksaläiskiä.

Karvanpoisto ruskettuneelta iholta ei välttämättä ole turvallista. Ruskettuneeseen ihoon imeytyvä energian määrä voi olla haitalli­sen suuri. Rusket­­tuneen tai tumman ihon käsittelystä kannattaa kysyä ajanvarauksen yhteydessä. SHR-laitteessa on sille oma ohjelmansa.

10. Voiko valo­impulssilla poistaa karvoja myös itse?

Markkinoilla on myös kuluttajille tarkoitettuja valoimpulssilaitteita. Säteilyturvakeskus määrittelee kuluttaja- ja ammattilaitteiden tehon, eivätkä kuluttajille tarkoitetut valoimpulssilaitteet ole yhtä tehokkaita kuin ammattikäyttöön tarkoitetut.

Jutun asiantuntijat: Kosmetologi Katja Khalifi, Ihosairaala, Helsinki ja kosmetologi Pia Richardson, Kauneus- ja valoklinikka, Tampere.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 24/2020

X