Kauneus

Valloittavat hääkampaukset – tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä

Teksti:
Anne Slåen

Kampaus kirjaimellisesti kruunaa morsiamen ulkoasun. Kampausmuoti muuttuu hieman hitaammin kuin hiusten leikkaus- ja värimuoti, mutta tänä vuonna kampauksissa näkyvä trendi on tehdä 2000-luvun versioita menneiden vuosikymmenten loistosta.

Cityhairin kampaaja Sanna Furulla on vuosien kilpailu- ja koulutuskokemus. ”Kampauksissa tietyt klassikot pysyvät aina muodissa, mutta tänä vuonna erityisesti 1920-luku tekee voimakasta paluuta”, Sanna Furu kertoo. ”Usean vuoden ajan kampaajat eivät ole tehneet sormikiharoita tai laineita. Nyt niitä osataan taas tehdä, ja laineita yhdistellään suoriin osioihin ja pitkiin hiuksiin.”

Musta-valkoelokuvien leidejä ja maskuliinisia miehiä

Menneitä ovat rokahtavat kampaukset – nyt morsian juhlii naisellisessa kampauksessa. Kampaustrendit tulevat eurooppalaisista muotikaupungeista kuten Pariisista ja Lontoosta sekä esimerkiksi Yhdysvalloista Kalifornian alueelta. ”Kampauksiin ja meikkiin tulee paljon vaikutteita musiikkimaailmasta ja vaateteollisuudesta. Jokainen maskeeraaja muuttaa trendit tekemäänsä meikkiin sopiviksi ja kampaajat muuntavat ne kampauksiin sopiviksi.”

Trendi syntyy, kun jokin teema alkaa kiehtoa kovasti. ”Hyvä esimerkki ovat vaikkapa musta-valkoelokuvat. Niissä esiintyvät naiset alkavat näyttää kauniilta, ja niiden kampaukset alkavat vaikuttaa tämän päivän kampausmuotiin. Tai yhtäkkiä useita vuosia muodissa ollut androgyynisyys ei enää tunnukaan hyvältä, vaan miehekkäät miehet alkavat näyttää hyviltä.”

Cityhairin kevätmallisto on ammentanut 1920-, 60- ja 80-lukujen hengestä. ”Trendit eivät ole tiukasti rajattuja, vaan itse voi valita vuosikymmenen, joka tuntuu kiinnostavalta. Sen vaikutteita käyttäen kampauksesta voi luoda tämän vuosituhannen version.”

Kiharapilvi kukkaistytölle

Kun morsian ryhtyy kampauksen valintaan, on hyvä pohdiskella etukäteen, mitä haluaa. Kampaajalta saa toki apua, ellei itse löydä sopivaa kampausta. Myös kaasojen kanssa on mukava sopia etukäteen, kuka millaisen kampauksen laitattaa. ”Jos morsiamella on sileä nutturakampaus, voisi kaason kampaus olla vaikka kiharainen. Morsiamen on tietenkin viisasta antaa valita kampauksensa ensimmäisenä.”

Villi kiharapilvi on 80-luvusta muistuttava, tyyliltään rennompi kampaus, joka toimii sekä morsiamella että kaasolla. ”Kiharakampaus on hyvä vaihtoehto romanttiselle naiselle. Pienenä erikoisuutena voi olla esimerkiksi epäsymmetrinen otsalle tuleva hiuksista tehty koriste.”

Maailmalla otsalle putoilevat koristukset ovat jo muotia. ”Kampauksiin laitetaan kasvoille tippuvia pitsikoristeita sekä pieniä hattuja tai vaaleita harsoja. Juuri niissä näkyy selkeästi 20-luvun henki.” Suomeen trendit rantautuvat hitaasti, ja suomalaismorsian valitsee usein klassisemman kampauksen. Uusimpien trendien seuraaminen vaatii usein kantajaltaan hieman rohkeampaa tyyliä.

Kiharapilven voi klassiseen tyyliin koristella elävillä kukilla kuten ruusuilla ja orkideoilla. Kiharakampauksen haluavan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon sääolosuhteet. ”Jos vihkiminen tapahtuu laivan kannella, kannatta kampausta kiinnittää ainakin jonkin verran. Avonainen kampaus on säätiloille kaikkein herkin.”

Kiharakampaus toimii monenlaisessa päässä. Jo polkkamittaisiin hiuksiin saa upeat kiharat ja erilaisen tyylin kuin arkena. Paksuihin ja karkeisiin hiuksiin kiharat tehdään hieman voimakkaammilla tuotteilla. Toisaalta hennon ja ohuen hiuksen saa kiharana näyttämään runsaalta.

Kiharat haluavan kannattaa kysyä, onko kampaaja tottunut tekemään niitä. On oma taiteenlajinsa tehdä kestävää kiharaa. Muutenkin koekampauksen teettäminen kannattaa, jotta hääpäivänä ei tule ikäviä yllätyksiä.

Laineita lyhyisiin hiuksiin

Moni lyhythiuksinen morsian miettii, millaiseen kampaukseen omista hiuksista riittää. ”Hyvä esimerkki lyhyissä hiuksissa mainiosti toimivasta kampauksesta on lainekampaus, johon riittää jo neljä, viisi senttiä hiusta.”

Taitava kampaaja osaa tehdä lyhyistä hiuksista pitkän näköiset, mutta myös hiustenpidennyksen voi ottaa. Sen hinta vaihtelee paljon, muutama sata euroa pidennykseen on syytä varata. ”Ei ole tavatonta, että morsian ottaa pidennyksen hääkampausta varten. Toinen vaihtoehto on käyttää lisäkettä, jonka saa noin sadalla eurolla.”

Lainekampauksessa on upeaa 20-luvun filmitähtieleganssia. Se on edukseen juuri lyhyissä hiuksissa, sillä kovin pitkät hiukset painavat niin paljon, että ne voivat suoristaa laineen. Lainekampauksen voi koristella tiaralla tai pienellä hunnulla.

Koekampaukseen on hyvä ottaa mukaan mahdolliset hiuskoristeet ja kuva hääpuvusta. ”Koekampaus kannattaa sopia tehtäväksi viimeistään viikko tai kahta ennen häitä. Silloin ehtii vielä tehdä pieniä hankintoja, jos koekampauksen yhteydessä syntyy uusia ideoita.”

Selkeitä linjoja ja kiiltävää väriä

Selkeistä linjoista pitävä morsian voi valita 60-luvun muhkeaa kampausmuotia henkivän nutturan. Se sopii hyvin yhteen myös modernimman asuvalinnan kanssa. ”Lyhyet helmat ovat mielestäni lisääntyneet. Se voi osaltaan johtua siitä, että morsiamet ovat nykyisin vanhempia. Häät saattavat olla vaikkapa puutarhajuhlat, joissa on parikymmentä vierasta. Morsian saattaa silloin valita modernimman, lyhyempihelmaisen mekon.”

Taaksepäin kohoavan kampauksen kanssa sopii mainiosti esimerkiksi valkoinen satiinipanta tai tiara. ”Selkeälinjaisen kampauksen kanssa meikin merkitys korostuu. Hyvä rajaus ja muutama irtoripsi tuovat katseeseen dramaattisuutta.”

Sileissä kampauksissa hiusten värillä on myös paljon merkitystä, sillä tyvikasvu näkyy helposti. Hiukset on hyvä värjäyttää viikkoa tai kahta ennen juhlapäivää, jotta väri ehtii hetken aikaa olla hiuksissa. Värjäyksen voi teettää omalla kampaajalla, vaikka kampauksen tekemiseen käyttäisi toista kampaajaa.

Leikkaaminen ei kampausta varten ole välttämätöntä. ”Lyhythiuksisten morsianten, jotka käyttävät hiustensa mallia kampauksessa, kannattaa leikkauttaa juuri ennen häitä. Muut voivat leikkauttaa hiukset vasta häiden jälkeenkin. ”

Vinkkinä hääaamun kiireeseen Sanna Furu neuvoo, että paksut ja pitkät hiukset kannattaa pestä jo edellisenä iltana. ”Yleensä kampaajalle saa tulla likaisilla hiuksilla, mutta kosteus on kampauksen pahin vihollinen. Paksujen ja pitkien hiusten pesuun ja kuivaukseen voi mennä ylimääräinen tunti. Hääaamuna se on yksi tunti liikaa.”

Viimeisenä neuvona se usein unohtuva: morsiamen kannattaa hääaamuna pukeutua edestä avattavaan puseroon, jottei paitaa tarvitse kampauksen takia leikata auki. Sitten vain suunnittelemaan unelmien kampausta vaikkapa Audrey Hepburnin tyyliin!

Cityhair Sanna Furu

Tuotteet: KMS California
Kuvat: Cityhair Sanna Furu 7 ”Hair Fashions for Summer 2008”
Kuvaaja: Patrik Raski
Hiukset: City Hair/ Sanna Furu, Linda Tran, Katariina Vento-Siven ja Eva Granholm
Meikki: Mira Aalto
Puvut ja asusteet: Huurto, Vero Moda, Hennes & Mauritz, Walter Optikko, Kaunis Morsian
Styling: Katja Puolakanaho

X