Kauneus

Yhdeksän kysymystä kauneusleikkauksista – Plastiikkakirurgi vastaa

Teksti:
Anna.fi

Unohtakaa rankat, ulkonäköä rajusti muuttavat leikkaukset, nyt kauneuskirurgiassa vannotaan ikääntymisen ennaltaehkäisyyn. Uutta on myös oman rasvan käyttö täyteaineena ja maailmalla hitiksi noussut intiimialueen muokkaus.

Kauneusleikkaukset

1. Mitä uutta kuuluu 
kauneuskirurgiaan 
ja pistoshoitoihin?

Päivän trendi on ikääntymismuutosten ennaltaehkäisy. Muutoksia jarrutetaan ihon ja pehmytkudoksen säännöllisellä hoidolla. Täyteaineiden, kuten hyaluronihapon ja lihaksia rauhoittavan botuliinin, on havaittu aktivoivan ihon kollageenisynteesiä ja auttavan ihoa pysymään kimmoisana.

Kehon oman rasvan käyttö täyteaineena lisääntyy. Siirretyt rasvasolut aktivoivat kudoksen kantasoluja ja solujen kasvua. Seurauksena ihon ja kudoksen laatu paranee ja ikääntymismuutokset hidastuvat.

2. Mihin kehon omaa 
rasvaa käytetään?

Rasvalla muotoillaan kasvoja, rintoja ja pakaroita sekä parannetaan arpia ja makuuhaavoja. Rasvansiirrolla korvataan iän myötä hävinnyt rasva ja palautetaan nuoruuden täyteläisyyttä kudoksiin. Arviolta noin 50 prosenttia siirretystä rasvasta säilyy hengissä ja tarttuu toivottuun kohtaan. Rasvansiirron eräs etu täyteaineisiin verrattuna onkin se, että tulos on pysyvä.

Ylisuuria rasvansiirtoja kannattaa välttää, sillä hoidetut alueet saattavat lihomisen seurauksena pyöristyä entisestään. Rasvansiirtoja voidaan tehdä useita peräkkäin, kunnes toivottu tulos saavutetaan.

3. Milloin kasvojen kohotusleikkaus on tarpeen?

Pistoshoidot ovat usein riittäviä, kun hoidetaan uurteita ja ryppyjä, muotoillaan kasvojen piirteitä nuorekkaammiksi tai korjataan kasvojen epätasapainoa.

Kasvojenkohotus on tarpeen silloin, kun kasvojen iho ja ihonalainen kudos on laskeutunut ja veltostunut. Taidolla tehty leikkaus kohottaa ja ryhdistää kaulan ja kasvojen veltostuneet kudokset sekä silottaa ihon nuoremman näköiseksi. Leikkaukseen on suositeltavaa yhdistää rasvansiirto. Se tuo ulkonäköön pehmeyttä ja luonnollisuutta sekä parantaa verenkiertoa, mikä näkyy ihon heleytenä. Kohotusleikkaus voidaan tehdä useita kertoja, mutta yleensä yksi tai kaksi kertaa elinaikana riittää.

4. Mitä voi tehdä 
kaksoisleualle tai 
valahtaneelle kaulalle?

Kun iho on vielä kimmoisaa alle keski-ikäisillä, kaksoisleukaan voidaan tehdä rasvaimu. Tulos on hienovarainen. Mikäli iho on venynyt ja kudokset ovat laskeutuneet enemmän, tarvitaan kaulan kohotus. Leikkausarpi jää leuan poimuun, eikä se näy.

5. Onko rintojen muokkauksessa uusia keinoja?

Uutta on niin sanottu ”komposiittileikkaus”, jossa rintoja muotoillaan tai suurennetaan käyttämällä sekä rintaproteesia että omaa rasvaa. Menetelmä on tehokas etenkin rintojen synnynnäisissä muotohäiriöissä, kuten eriparisuuden tai putkimaisten rintojen hoidossa. Rintaleikkausten jälkeen voi yleensä imettää, mutta riskinä on imetyskyvyn heikentyminen. Rintaleikkauksesta toipuminen vie yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon.

Kauneusleikkaukset

6. Miten pääsee eroon 
valahtaneista 
silmäluomista?

Roikkuvat yläluomet voidaan leikata veitsellä, laserilla tai radiotaajuusveitsellä. Mikäli silmäluomista on iän myötä kadonnut rasvaa ja yläluomet laskostuvat silmien päälle, voidaan tilanne hoitaa rasvansiirrolla. Jos yläluomet on leikattu aiemmin, mutta ne ovat valahtaneet uudestaan, on tilanne tutkittava tarkasti. Paras hoito saattaa olla rasvansiirto tai kulmakarvojen kohotus leikkauksella tai botuliinilla.

7. Mitä alaluomen 
pusseille voi tehdä?

Laser on osoittautunut suosituksi alaluomien leikkaustavaksi, sillä siinä ei ole pelkoa, että alaluomi kiristyy liikaa ja alkaa vetää luomea alaspäin. Pussina pullottava rasva poistetaan tekemällä laserilla viilto alaluomen sisäpintaan ja vetämällä rasva siitä pois. Jos pussi on ollut suuri ja iho löystynyt, voidaan iho hioa kutistavalla ja uudistavalla laserilla. Päälle päin näkyvää jälkeä ei jää.

8. Onko intiimialueen muokkaus rantautunut Suomeen?

Häpyhuulten korjausleikkaukset ja emättimen seinämäkorjaukset ovat kasvattaneet suosiotaan myös meillä. Kookkaiden häpyhuulten pienennys ja korjaus on suhteellisen riskitön leikkaus.

Korjaukset liittyvät usein synnytyksen jälkeisiin vaurioihin ja vaivoihin. Synnytyksessä väliliha saattaa repeytyä ja emättimen suu vaurioitua. Kätilön antama hoito ja välilihan ompelu eivät aina tuota tyydyttävää toiminnallista tai esteettistä lopputulosta. Arpi voi levitä, aristaa ja olla herkkä haavaumille tai siihen voi tulla liikakasvua.

Toimenpiteitä tehdään myös esteettisistä syistä, esimerkiksi laitetaan täyteaineita häpyhuuliin. Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Meksikossa on lukuisia näitä hoitoja antavia klinikoita. Meillä kynnys hakeutua tällaiseen leikkaukseen on vielä korkea. Suomessa plastiikkakirurgit myös välttävät turhia pistoshoitoja intiimialueelle.

9. Voiko arville, punoitukselle tai tatuoinneille 
tehdä mitään?

Arpia voidaan hoitaa laserilla ja rasvansiirrolla. Laser nostaa kuopalla olevaa ihoa ja loiventaa kuopan reunaa. Kuoppaan voidaan myös siirtää rasvaa, jolloin iho kohoaa. KTP-laserilla voidaan poistaa tuliluomien, laajentuneiden pintasuonien, aknearpien, arpien, couperosan, ruusufinnin ja näppyjen aiheuttamaa punaisuutta. Laserilla voidaan myös lopettaa tai vähentää ihokarvojen kasvua. Myös tatuointeihin puree laser, tosin kaikkia värejä hyvin hajottavia laitteita on Suomessa vähän.

Kysymyksiin 16 ja 8 vastasi plastiikkakirurgi Stephan Dietz Plastiikkakirurgia Dietzista, kysymyksiin 7 ja 9 kirurgian professori Tom Schröder Laser Tilkasta.

Lue lisää:

Isommat rinnat rasvansiirrolla – Rintojensuurennus voi onnistua myös ilman silikonia

Teksti: Sini Kesänen
Kuvat: Getty Images ja Thinkstock

Anna 11/2015

X