Koti ja sisustus

Juksaa koti arvokkaan näköiseksi – 7 elementtiä, joilla sisustus vaikuttaa kalliimmalta kuin onkaan!

Luksuksen tuomisen kotiin ei tarvitse käydä lompakon päälle. Tarvitaan vain hieman luovuutta ja mielikuvitusta. Tässä muutama helppo vinkki.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Pekka Holmström, Niclas Mäkelä

Muutamalla kikalla nostat kotisi sisustuksen uudelle tasolle!

Luksuksen tuomisen kotiin ei tarvitse käydä lompakon päälle. Tarvitaan vain hieman luovuutta ja mielikuvitusta. Tässä muutama helppo vinkki.

Sisustussuunnittelija Sirpa Linnanmäki kertoo, miten loihdit kotiin elegantin ja tyylikkään sisustuksen matalahkolla budjetilla.

1. Tuo kotiin kartanotyyliä koristelistoilla ja kattoruusukkeilla

Toivoisitko kotiisi ripausta romantiikkaa? Silloin harkitse erilaisia koristelistoja ja kattoruusukkeita.

– Koristeelliset listat muuttavat simppelimmänkin sisustuksen romanttiseksi ja huokuvat menneen ajan tunnelmaa. Ne ovat myös edullisia ja kätevä kiinnittää, Linnanmäki vinkkaa.

Katon rajassa olevissa koristeissa on vanhan ajan arvokkuutta. Nykyään saman vaikutelman saa tehtyä helposti koristelistoilla…
… listaa voi asetella seinän leveydeltä tai tyyliteltyihin suorakulmanomaisiin osioihin kuin kehyksiksi.

2. Muuta ilmettä ylellisyyttä viestivin koristetyynyin

Koristetyynyt ovat vaivaton keino vaikuttaa sisustukseen. Jos tavoitteena on eleganttius, Linnanmäki suosittelee kiinnittämään huomiota tyynyjen kuoseihin ja materiaaleihin.

– Sametti- ja paljettityynynpäällisillä saa luotua kotiin hotellityyliä, joka tuntuu usein arvokkaalta.

Laadukas pintamateriaali pienissä sisustusesineissä muuttaa roson bohoksi.

3. Kiinnitä huomiota petivaatteisiin

Luksusta kodin tyyliin tuovat myös laadukkaat petivaatteet. Materiaaleista etenkin silkki antaa hotellimaista tunnelmaa.

– Moni pitää sängyn auki ilman päiväpeittoa, jos siinä on kauniit satiinipussilakanat. Sängylle voi heittää myös kauniin samettipeiton poikittain.

Laadukkaat petivaatteet luovat makuuhuoneeseen hotellimaista, arvokasta tunnelmaa.

4. Suosi kultaista

 Jos pidät käsillä tekemisestä, edullinen vinkki on maalata kodin seinille kauniita taideteoksia. Linnanmäen mukaan inspiraatiota voi ottaa vaikka kukka- tai kasviaiheisista tapeteista. Ne luovat sisustukseen oitis tyylikkyyttä.

Linnanmäki on itse tykästynyt etenkin yhteen väriin.

– Maalaan silloin tällöin tauluja ja käytän maalauksissa usein lehtikultaa ja kultaisia sävyjä.

Toista kultaa seinillä taiteessa tai muotoilussa. Myös kultaspray voi antaa kierrätysesineelle arvokkaan oloisen uuden elämän.

5. Arvosta vanhaa

Linnanmäen mukaan usein arvokas vaikutelma syntyy historiasta ja vanhasta ornamentiikasta. Sen takia esimerkiksi kirpputoreilta voi tehdä upeita löytöjä.

– Kirpparilta kannattaa etsiä antiikkikalusteita. Niitä voi löytää todella edullisesti ja halutessaan kalusteet voi verhoilla uudelleen.

Vanhoista huonekaluista saa käyttökelpoiset, kun ne esimerkiksi verhoilee uudestaan.

6. Panosta mattoihin

Matot vaikuttavat paljon kodin ilmeeseen. Luksustyyliä ajatellen Linnanmäki kehottaa välttämään kotona etenkin huonolaatuisia ja ohuita mattoja.

Millainen matto on sitten paras valinta? Linnanmäen mukaan pitkänukkainen matto on hyvä, jos haluaa sisustukseen tyylikyyttä.

Pitkä nukka tekstiileissä tuo luksuksen tunnun. Maton sijaan tai rinnalle elementin voi tuoda sisustukseen edullisilla pienillä tekotaljoilla.

Sopiva vaihtoehto voi olla myös takavuosikymmenien hittisisustuselementti ryijy, joka on tullut takaisin muotiin.

–  Vanhalla ryijyllä saa sisustukseen arvokkaan tunnelman, jos ryijyssä on kivat värit. Ryijyt ovat taas trendikkäitä ja ne näyttävät kivalta, etenkin jos laittaa lattialle matoksi. Seinällä ne ovat taas vähän raskaita.

 7. Käytä mielikuvitusta

Lopuksi omaa kotia kannattaa rohkeasti tuunailla oman mielikuvituksen rajoissa. Linnanmäki kehottaakin kokeilemaan erilaisia tee-se-itse -projekteja.

– Verhoihin voi ommella, vaikka erilaisia satiinilankoja. DIY-meiningillä saa todella paljon aikaan.

Kotiliesi.fi: Virkkaa kalalangasta graafinen ja romanttinen verhokappa – katso ohje

Säästä rahaa säilytyksessä: Tuunaa upeat laatikot itse vaikka vanhoista kenkälaatikoista

X