Koti ja sisustus

Hyvät kuohuviinit vappuun, valmistujaisiin ja pihajuhliin - Viiniasiantuntijan edulliset löydöt!

Etsitkö hyvää ja kohtuuhintaista kuohuviiniä kevään juhliin? Viinitoimittajamme Ilkka Sirén löysi parhaat kuplivat joka juhlaan.

Teksti:
Ilkka Siren
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Etsitkö hyvää ja kohtuuhintaista kuohuviiniä kevään juhliin? Viinitoimittajamme Ilkka Sirén löysi parhaat kuplivat joka juhlaan.

Hyvät kuohuviinit vapuksi

Edullinen: Faustino Cava Extra SecoEdullinen: Faustino Cava Extra Seco 9,89 e

Kun iskelmäpopin tahtiin joraava ja serpentiiniin sotkeutunut haalariväki marssii kaduilla, puistot täyttyvät Alkon alahyllyjen kuohuviinivalikoimalla. Kaksi vuotta pulloissa kypsynyt Faustino Cava Extra Seco on laadukas ja kohtuuhintainen valinta vapun piknikkoriin. Raikas ja kypsän hedelmäinen kuohuviini tarjoaa yllättävän hyvää laatua alle kymmenen euron.

Keskihintainen: Undurraga Royal BrutKeskihintainen: Undurraga Royal Brut 12,99 e

Itsensä kiduttaminen huonolla kuohuviinillä on perinteinen vappuriitti, joka kannattaa unohtaa. Nappaa rientoihin mukaan chileläinen Undurraga Royal Brut. Kuiva ja hennon marjaisa kuohuviini sopii hyvin piknikvilttien kirjavan ruokatarjonnan kanssa. Kokeile esimerkiksi savulohisalaatin kera.

Gancia Prosecco BrutYlläty: Gancia Prosecco Brut 11,99 e

Jos vappu olisi juoma, se olisi prosecco. Nämä pirteän hedelmäiset ja hennon kukkaiset italialaiset kuohuviinit huokuvat hauskanpitoa. Gancia Prosecco Brut on rutikuiva kuohuviini, mutta aromeiltaan se on kuin nestemäinen hedelmäkori ja saattaa maistua jopa hieman makealta. Älä anna sen hämätä itseäsi. Prosecco toimii hyvin aperitiivina, ja se löytää paikkansa myös ruokapöydästä esimerkiksi raikkaan cevichen tai sushin parina.

Hyvät kuohuviinit valmistujaisiin

Edullinen: Finca Las Moras Rosé Syrah & ViognierEdullinen: Finca Las Moras Rosé Syrah & Viognier 9,99 e

Monien ruokien kanssa sopivat roseekuohuviinit käyvät valmistujaisten noutopöytään. Argentiinalainen Finca Las Moras Rosé on hintaansa nähden erinomainen kuohuviini. Kuiva ja hennon metsämansikkainen makuprofiili ja miellyttävän hapokas rakenne tekevät siitä monipuolisen ruokaviinin. Syrah- ja Viognier-rypälelajikkeiden harvinainen yhdistelmä toimii hyvin.

Keskihintainen: Norton Cosecha Especial Extra BrutKeskihintainen: Norton Cosecha Especial Extra Brut 14,90 e

Juhlille kannattaa antaa tyylikäs startti tarjoilemalla laadukasta kuohuviiniä. Swarovski-kristalliperheen omistaman argentiinalaisen Bodega Nortonin Cosecha Especial Extra Brut on kuiva, aavistuksen viheromenainen ja vivahteikas kuohuviini. Tällä kelpaa toivotella vieraat tervetulleiksi ja onnitella sankaria.

Pol Roger Réserve BrutYlläty: Pol Roger Réserve Brut 44,90 e

Jos haluat hemmotella vastavalmistunutta ja lompakko antaa periksi, niin Pol Roger Réserve Brut on vahva valinta. Legendaarinen samppanjatalo Pol Roger oli aikoinaan Winston Churchillin suuri suosikki. Hänen makunsa oli kuulemma yksinkertainen, sillä hän tyytyi helposti parhaaseen. Pol Roger on myös Britannian kuningashuoneen talonviini. Voit siis juhlia valmistujaisia kuin Walesin prinssi konsanaan.

Lue lisää: Juhlat tulossa? Täältä noutopöydän suolaiset ja makeat reseptit yhdellä kertaa!

Hyvät kuohuoviinit pihajuhliin

Edullinen: Mionetto Prosecco BrutEdullinen: Mionetto Prosecco Brut 9,99 e

Tarkalla kuohuviinistrategialla saat pidettyä vieraat tunnelmassa, vaikka ulkona sataisi rakeita. Koillis-Italiasta kotoisin oleva Mionetto Prosecco Brut on ryhdikäs ja suoraviivainen alle kymmenen euron kuohuviini. Nauti sellaisenaan tai valmista siitä raikkaita kuohuviinicocktaileja kuten sgroppinoa (lisäksi sitruunasorbettia ja vodkaa), negroni sbagliatoa (lisäksi vermuttia ja Camparia) tai Aperol spritziä (lisäksi Aperol-likööriä ja soodaa).

Keskihintainen: Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé BrutKeskihintainen: Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut 14,99 e

Perinteisellä menetelmällä valmistetut Cap Classique -kuohuviinit ovat Pinotage-punaviineistä ja huokeista hanapakkauksista tunnetun Etelä-Afrikan salainen ase. Kypsän marjaisa ja runsas Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut on kypsynyt pulloissa kaksi vuotta sakan kanssa. Se antaa kuohuviinille täyteläisen suutuntuman ja lähes kermaisen kuplarakenteen. Vaikka tämä rosee on hapokas, siinä on tiettyä pehmeyttä, joka tekee siitä mukavan lipittelyviinin. Toimii myös kalaruokien kanssa.

La Vida al Camp Rosé Cava BrutYlläty: La Vida al Camp Rosé Cava Brut 2013 14,89 e

Roseekuohuviinit saavat värinsä rypäleiden kuorista. Viini erotetaan rypälemassasta ennen kuin viinistä tulee täysin punaista. Espanjalainen La Vida al Camp Rosé Cava Brut on hyvä osoitus siitä, ettei viinin väri kerro koko tarinaa. Tämä on vähiten punertava roseekuohuviini, jota olen maistanut. Viini voisi värinsä puolesta olla yhtä lailla tavallinen kuohuviini, ja se voi yllättää aavistamattoman viininystävän. Viinissä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, päinvastoin. Kyseessä on herkullinen uutuus Alkon aavistuksen ummehtuneessa cava-kategoriassa.

Lue lisää: Parhaat kuohuviinit ja samppanjat kevään juhliin – Valitse edullinen, keskihintainen tai luksus!

X