Koti ja sisustus

Jättääkö tiskikone astiat likaisiksi? 9 vinkkiä, joilla astianpesukone toimii paremmin

Jos tiskikone ei puhdista astioita kunnolla, syynä ei välttämättä ole se, että kone olisi rikki. Listasimme 9 asiaa, jotka auttavat astianpesukonetta toimimaan niin kuin sen pitäisi.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tarkista ohjekirjasta, miten juuri sinun tiskikoneessasi astiat pitäisi asettaa.

Jos tiskikone ei puhdista astioita kunnolla, syynä ei välttämättä ole se, että kone olisi rikki. Listasimme 9 asiaa, jotka auttavat astianpesukonetta toimimaan niin kuin sen pitäisi.

1. Poista ruoantähteet

Ennen kuin laitat likaiset astiat koneeseen, poista niistä suurimmat ruoantähteet, jotta ruoanpalat eivät tuki tiskikonetta. Astioita ei kuitenkaan tarvitse esipestä: tiskikoneen tehtävä on pestä astiat.

2. Pidä tiskikoneen luukku kiinni

Kun astianpesukoneessa on likaisia astioita, pidä luukku kiinni. Näin lika ei pääse kuivumaan ja pinttymään tiukasti astioiden pintaan.

3. Täytä kone niin kuin se kuuluu

Älä jätä astianpesukoneen käyttöohjeita lukematta vaan laita astiat koneeseen ohjeiden mukaisesti.

Suurimmassa osassa pesukoneista lautaset kannattaa esimerkiksi asettaa niin, että niiden pintapuolet ovat kohti koneen keskustaa. Jos lautaset ovat toisin päin, eli likainen puoli on kohti koneen seinää, ne eivät välttämättä puhdistu kunnolla.

4. Älä täytä konetta liian täyteen

On houkuttelevampaa ängetä vielä pari mukia tiskikoneeseen kuin pestä ne käsin tai jättää odottamaan seuraavaa koneellista. Liian täyteen ahdattuna kone ei kuitenkaan pääse pesemään astioita niin hyvin kuin sen pitäisi.

5. Sekoita aterimet keskenään

Sen sijaan, että erottelisit lusikat, haarukat ja veitset omille puolilleen aterinkoriin ja laittaisit ne vieläpä osoittamaan samaan suuntaan, anna aterimien mennä sekaisin. Näin esimerkiksi lusikat eivät pääse liimautumaan yhteen vaan peseytyvät kunnolla.

6. Tarkista, että suihkuvarrella on tilaa

Tiskikoneen suihkuvarren pitää päästä pyörimään esteittä, jotta astiat peseytyvät tasaisesti. Katso, ettei mikään ole suihkuvarren tiellä.

7. Käytä sopivan tehokasta pesuohjelmaa

Pikapesu ei aina ole oikea vaihtoehto – etenkään, jos koneessa on hyvin likaisia astioita. Käytä siis sopivaa pesuohjelmaa.

Monissa tiskikoneissa on nykyisin myös automaattiohjelma, joka tunnistaa kuinka likaisia astiat ovat. Tällöin kone osaa itse valita sopivan pesuajan ja lämpötilan.

8. Käytä oikea määrä pesuainetta

Jos käytät jauhemaista pesuainetta, älä annostele sitä koneeseen liikaa, vaikka astiat olisivat kuinka likaisia. Liian suuri määrä pesuainetta voi jättää astioihin pesuainejäämiä ja jopa aiheuttaa astioiden kulumista.

9. Puhdista pesukone säännöllisesti

Jos astianpesukone on likainen, myös astiat jäävät likaisiksi. Lue, mitkä ovat 3 helppoa ja edullista tapaa puhdistaa astianpesukone.

Tee myös seuraavat toimenpiteet säännöllisesti:

  • tyhjennä ja puhdista jätesihti
  • pyyhi luukun pinta
  • tarkista, että suihkuvarsi on puhdas.

Lähteet: MartatThe Kitchn

X