Koti ja sisustus

Kutoa vai neuloa - kumpaa sanaa kuuluu käyttää villasukan tekemisestä? Selvitimme lopullisen vastauksen kysymykseen

Villapaidan tai villasukan tekeminen tekeminen – onko se aina neulomista vai saako puhua kutomisesta? Kysyimme Kotimaisten kielten keskuksesta.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Kutoa vai neuloa? Anna selvitti, missä tilanteessa näitä sanoja tulisi käyttää.

Villapaidan tai villasukan tekeminen tekeminen – onko se aina neulomista vai saako puhua kutomisesta? Kysyimme Kotimaisten kielten keskuksesta.

Kymmenien tuhansien suomalaisten käsityöryhmässä Facebookissa kutoa- ja neuloa-sanojen käyttö on jälleen noussut keskustelunaiheeksi. Muutamassa päivässä keskustelu on kerännyt lähes 2000 kommenttia. Osa kommentoijista kertoo neulovansa villasukkia ja lapasia, mutta kutovansa mattoa. Toiset taas kertovat kutovansa villapaitaa.

Kommentoijien keskuudesta on myös heitä, jotka käyttävät molempia sanoja puhuessaan neuleen tekemisestä. On siis selvää, että kutominen ja neulominen jakavat suomalaisten mielipiteitä.

Ammattilaisten, esimerkiksi käsityön opettajien keskuudessa verbien käyttö on kuitenkin vakiintunut: kangasta kudotaan ja villasukkaa neulotaan.

– Käsityöalalla toimivien ammattikielessä suositellaan puhuttavan neulomisesta, kun käytetään puikkoja. Vastaavasti kutoa-sanaa käytetään silloin, kun valmistetaan kangasta tai muuta kudonnaista kangaspuilla tai koneella, Minna Salonen Kotimaisten kielten keskuksesta kertoo.

Lue myös: Neulominen ei ole vain harrastus – Niko, Kaija ja Kitti kertovat, että se voi olla myös terapiaa tai tapa kommunikoida

Yleiskieleen sopivat sekä neuloa että kutoa, murteet ratkaisevat arjessa

Kotimaisten kielten keskuksen ja suomen kielen lautakunnan suositukset neuloa- ja kutoa-sanojen käytöstä ovat samansuuntaiset kuin ammattikielessä. Kielitoimiston sanakirjassa kutoa-sanan ensimmäinen merkitys koskee kankaan valmistusta.

Kotimaisten kielten keskuksesta sanotaan kuitenkin myös, ettei yleiskielessä ole väärin puhua kutomisesta villasukkia työstäessä. Myös suomen kielen lautakunnan vuonna 1981 antamassa suosituksessa todetaan, että yleiskielessä neuleen valmistuksesta voidaan puhua neulomisena sekä kutomisena.

Voimme siis jatkossa vapaasti puhua sekä villapaidan neulomisesta että kutomisesta. Asuinpaikalla ja omalla murteella on kuitenkin vaikutusta siihen, mitä sanaa suosimme arjessamme.

– Oma murretausta ja perheessä vallinnut käytäntö vaikuttaa siihen, kumpi sana tuntuu itsestä luontevimmalta, Salonen sanoo.

Kutoa-verbiä neuleen valmistuksessa käytetään länsimurteissa, joita Suomessa puhutaan sekä etelässä että pohjoisessa. Myös itämurteiden puolella Kainuussa, Keski-Suomessa, Etelä-Savon länsilaidassa ja Vermlannissa kudotaan villasukkia ja muita neuleita. Neuloa-verbiä taas käytetään samassa merkityksessä muualla itämurteissa. Alla olevasta kartasta näet, missä itä- ja länsimurteiden raja menee.

Suomalaiset jakautuvat kutojiin ja neulojiin murteiden perusteella. Kuva: Kotimaisten kielten keskus

Käytätkö sinä kutoa- vai neuloa-sanaa villasukan tekemisestä? Kerro kommenteissa!

Lue myös Kotiliedestä: Hulpio, päärme… Lue aloittelevan ompelijan opas kaavaompeluun

X