Julkkikset

Enni Rukajärven ja Krista Pärmäkosken salainen ase: neulominen! Hyödynnä sinäkin käsitöiden positiiviset vaikutukset

Enni Rukajärvi, Krista Pärmäkoski ja muut Suomen olympiajoukkueen jäsenet harrastavat neulomista. Käsitöillä on tutkitusti ainakin 5 mielelle hyvää tekevää vaikutusta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Otavamedia

Enni Rukajärvi ja Krista Pärmäkoski avasivat Suomen mitalitilit Pyeongchangin olympialaisissa.

Enni Rukajärvi, Krista Pärmäkoski ja muut Suomen olympiajoukkueen jäsenet harrastavat neulomista. Käsitöillä on tutkitusti ainakin 5 mielelle hyvää tekevää vaikutusta.

Suomalaisilla urheilijoilla on Pyeongchangin olympialaisissa yhteinen harrastus: neulominen. Suomen joukkue tekee yhdessä neuletilkuista koostuvaa peittoa presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion poikavauvalle.

”Neulomme taas. Sotšissa teimme valtavaa huivia, ja tällä kertaa neulomme peittoa presidenttiparin vastasyntyneelle pojalle”, Suomen olympiajoukkue twiittasi:

Koko joukkueen rentoutustapa

Neulominen on Helsingin Sanomien artikkelin mukaan Suomen joukkueen psykologin Hannaleena Ronkaisen Sotšin olympialaissa aloittama juttu.

Neulomiseen osallistuu koko joukkue. Twitterissä julkaistusta kuvista voi nähdä, kuinka muun muassa yhdistelmämatkalla pronssia hiihtänyt Krista Pärmäkoski keskittyy neulomiseen.

Puikot kädessä on bongattu myös olympiaprossimitalisti Enni Rukajärven valmentaja Antti Koskinen.

Neulomisen viisi positiivista vaikutusta

Voisiko neulominen jopa olla asia, joka on Ennin, Kristan ja muiden suomalaisten olympiaurheilijoiden salainen ase?

Tutkimusten mukaan käsitöiden harrastamisella nimittäin on monenlaisia positiivisia hyötyjä. Listasimme viisi:

1. Neulominen auttaa käsittelemään haastavia tilanteita

Neulomisessa merkityksellisempää voi olla prosessi kuin itse lopputulos. Neulominen on kuin terapiaa: se voi auttaa purkamaan tunteita, vähentämään ahdistusta, käsittelemään vaikeita tilanteita ja rauhoittamaan mieltä.

2. Käsityöt antavat positiivisia kokemuksia itsestä

Neulominen antaa positiivisia kokemuksia omasta toiminnasta. Kun ihminen saa konkreettisesti jotain aikaan ja on tyytyväinen tekemisestään, hänen itsetuntonsa ja toimijan identiteettinsä vahvistuvat.

3. Neulominen laskee sykettä

Neulominen vaikuttaa ihmiseen jopa fysiologisella tasolla. Se lisää ihmisen hyvänolontunnetta, rentouttaa ja saa sydämen sykkeen laskemaan. Näin stressi ja ahdistuskin voivat helpottua neulomisen avulla.

4. Käsitöiden tekeminen lisää hallinnantunnetta

Kun ihminen saa omilla käsillään puikot ja langan tottelemaan, hänen elämänhallinnan tunteensa voi lisääntyä. Neuloessa langat pysyvät konkreettisesti omissa käsissä, mikä voi tuntua rauhoittavalta ja lisätä kokemusta siitä, että elämäänsä pystyy itse vaikuttamaan.

5. Neulominen on mindfulnessia

Toistuva, yksinkertainen toiminta tarjoaa hengähdyshetken kiireistä. Rutiininomaisesti tapahtuva neulominen on mieltä rauhoittavaa, keskittymistkykyä parantavaa ja läsnäoloa lisäävää minfulnessia parhaimmillaan.

Lähteet: LifehackSinikka Pöllänen:Käsityö terapiana ja terapeuttisena toimintanaSanna Sormunen: Hyvää oloa käsitöistä

X