Koti ja sisustus

Mökin uusi aika: muodonmuutos muutti kesämökin upeaksi huvilaksi – katso kuvat!

Eijan ja Hannun kesämökistä oli tullut ulkomailla vietettyjen vuosien aikana tavaransäilytystila, jonka viehätys oli kadonnut. Sisustussuunnittelijan käsissä mökki koki muodonmuutoksen. Nyt siellä viihtyvät kaikki.
Teksti: Jonna Dahlberg Kuvat: Riitta Sourander

Tilava terassi

Talon edustalle sisustussuunnittelija Outi Tammi suunnitteli korkean ja tilavan terassin. Narutuolit ovat Kruunukalusteesta ja tilava pöytä Askosta. Kun koolla on koko perhe ja ystäviä, laitetaan tähänkin pöytään jatkopalat. Pappeliinan tyynyt ovat kosteutta hyvin sietävää materiaalia.

Terassi on lehtikuusta ja miellyttävä paljaan jalan alla. Myös kaikki terassikalusteet uusittiin.

Paljon yhteistä tilaa

Keittiön ja ruokailutilan välissä oli aiemmin seinä, joka päätettiin puhkaista. Näin tila tuntuu avarammalta, mikä miellyttää koko perhettä.

Ruokailutilan sisustus rakentuu Eijalle rakkaan, hänen äitinsä kutoman seinävaatteen ja Risto-Matti Ratian Saaristo-tuolien pohjalle. Jatkolevyllä varustettu ruokapöytä tilattiin mittatilaustyönä Lamus Oy:stä. Kaunis valaisin on Porvoon Sessakista. Koiraperheen matoksi valittiin Helma Mattotalon kestävä polypropeenimatto, jonka voi pestä painepesurilla.

Ruokailutilan sisustus rakentuu Eijalle rakkaan, hänen äitinsä kutoman seinävaatteen ja Risto-Matti Ratian Saaristo-tuolien pohjalle.

Mökin alakerta on saunaa ja pesutilaa lukuun ottamatta yhtenäistä tilaa.

Keittiön ja olohuoneen jakajana toimii Lamus Oy:ltä mittatyönä tilattu matala kirjahylly keittiön tasoa vasten. Keittiökaapit toimitti lohjalainen Kaluste Lammela. Tasossa on käytännöllinen betonikuosinen laminaattipinta. ABL:n mallistosta valitussa Masia-laatassa on kaunis, elävä pinta. Lakattu mäntylattia käsiteltiin kuultavalla Teknoksen lattiatuotteella muutamaan kertaan.

Uudesta sisustuksesta perhe halusi raikkaan. Osa mäntyseinistä jätettiin näkyville, koska lämmin mökkitunnelma haluttiin säilyttää. Valkoisen ja puun yhdistelmä toimii hyvin. Levitettävä Silvia-sohva on Novapakin mallistosta ja sohvapöytä Normann Copenhagenin. Sisustustalo Ribbon ompeli verhot ja teki punaiset rahit. Tv-taso on puuseppä Rauli Pajun käsialaa.

Lue myös: Minkä kesämökin valitset? Tee testi ja selvitä, mitä valintasi kertoo sinusta!

Vanhan lipaston lumoissa

Yksi remontissa säilytetyistä huonekaluista oli vanha pinjalipasto, jonka kaltaisia suomalaisissa kodeissa oli runsaasti 80-ja 90-luvuilla. Uusi ilme lipastoon saatiin vaihtamalla valkeat vetimet metallisiin. Ne löytyivät Ikeasta ja valkoiset Astrid-lukulamput Sessakista.

Hormin rappaus ja valkoiseksi maalaaminen sopivat yläkerran tiloihin passelisti.

Hyviä unia

Ennen remonttia yläkerta oli melko pimeä. Nykyisen makuuhuoneen tilalla oli aulatila, jonka iso kulmasohva piti levittää ja pedata aina ennen nukkumaanmenoa. Yläkerran toisessa päädyssä sijaitsi pienenpieni lasten makuuhuone, johon ei mahtunut edes täysmittaisia sänkyjä.

Remontissa seinää siirrettiin ja tilaan tehtiin kaksi normimittaisille sängyille tarkoitettua huonetta. Näin Eijan toiveet mahdollisuudesta hyviin uniin ja vieraiden majoittamiseen toteutuivat.

Molemmissa yläkerran makuuhuoneissa on nyt lohjalaisen Kaluste Lammelan tilavat liukuovelliset vaate-ja tavarakaapit, joiden ansiosta mökki pysyy järjestyksessä. Sisustustalo Ribbon räätälöi makuuhuoneiden Linum-päiväpeitot sopivan kokoisiksi. Pussilakanat ovat Ikeasta.

Avarassa yläkerrassa valo kajastaa läpi talon. Osaltaan valoisuus lisääntyy myös lattian vaalean sävyn ansiosta. Alakerran tavoin se käsiteltiin Teknoksen vaalealla kuultomaalilla.

Yläkerran yhtenäiseksi tapetiksi valittiin Sandbergin ruutukuosi. Entinen jyrkkä ja epäkäytännöllinen mäntyportaikko vaihdettiin Westwoodin helppokulkuisiin portaisiin. Kaidepuuhun, askelmiin ja rakenteisiin valittiin asiakkailleen valkea värisävy.

Huomaa

Pimeään yläkertaan saatiin sekä valoa että tilan tuntua, kun makuuhuoneen parvekkeen molemmin puolin tehtiin isot, vinokatosta lattiaan asti yltävät ikkunat.


Pesuhuoneelle kasvojenkohotus

Pesuhuonetta freesattiin maalaamalla seinälaatat V33-laattamaalilla. Lattialla Home for you- laattamatot ja kylpypyyhkeenä Eijalle tärkeä, äidin kutoma oranssi-luonnonvaalea pyyhe.

Keitä täällä asuu?

Helsinkiläiset Eija ja Hannu havahtuivat pari vuotta sitten huomaamaan, ettei heidän Karjalohjalla sijaitseva mökkinsä ollut enää viihtyisä. Hannu oli saanut tontin lahjaksi vanhemmiltaan, ja perhe oli rakennuttanut sinne kesämökin vuonna 1999. Perhe vietti mökillä paljon aikaa etenkin lasten ollessa pieniä.

Sitten Hannun työkomennukset veivät perheen vuosiksi ulkomaille. Koti vaihtui maasta toiseen, ja Karjalohjan-mökkiä käytettiin enää vain kesäisin. Siitä muodostui perheen Suomen-lomien tukikohta, mutta myös ylimääräisen tavaran varasto.

Lopulta pariskunta jo aikuistuneine lapsineen päätti, että on inventaarion aika. Apuun kutsuttiin sisustussuunnittelija Outi Tammi, joka oli suunnitellut perheen Helsingin Töölön-kodin.

Eija toivoi muutostöiltä kahta asiaa: parempia nukkumisolosuhteita ja mahdollisuuden ystävien majoittamiseen. Parannusta toivottiin myös pieniksi ja ahtaiksi koettuihin huoneisiin ja säilytystiloihin.

X