Koti ja sisustus

Näin teet parvekkeesta kesäparatiisin – 10 helppoa vinkkiä

Kerrostaloasujan ei tarvitse kadehtia kesällä takapihoja, sillä parvekkeesta voi loihtia puutarhan tai kylpylän, jopa kirjaston. Jos parveke on lasitettu, voit viettää paratiisissasi aikaa myös sateella.

Teksti:
Janica Brander

Kauniisti sisustetulla parvekkeella on ihanaa ottaa torkut lempeästi keinutellen.

Kerrostaloasujan ei tarvitse kadehtia kesällä takapihoja, sillä parvekkeesta voi loihtia puutarhan tai kylpylän, jopa kirjaston. Jos parveke on lasitettu, voit viettää paratiisissasi aikaa myös sateella.

Kerrostalossa asuva voi kaivata helteellä omaa pihaa. Parvekkeen voi kuitenkin somistaa jopa luovemmin kuin pihan. Siitä voi loihtia  kotikylpylän, baarin tai vaikka kirjaston.

Lasitetun parvekkeen tuunaamisessa vain mielikuvitus on rajana, sillä voit käyttää sisätiloihin tarkoitettuja huonekaluja. Monia ideoita voi soveltaa myös lasittamattomalle parvekkeelle. Huonekalut kestävät paremmin, kun käytät säänkestäviä materiaaleja, huollat niitä ja nostat tavarat sateella sisälle.

1. Nikkaroi laatikoista kätevät penkit

Vanhat puulaatikot ovat idyllinen sisustuselementti. Nurinpäin käännettyinä ne sopivat istuimiksi ja pöydiksi parvekkeelle. Puu kannattaa hioa, jotta tikut eivät revi vaatteita. Laatikot voi myös maalata. Aseta laatikoiden päälle pehmusteiksi räsymattoja, jotka sopivat rustiikkiseen tyyliin.

Laatikot säästävät tilaa, sillä niiden alla voi säilyttää tavaroita. Voit myös nostaa laatikon pystyyn, avoin puoli sivullepäin, ja asettaa kukkaruukun laatikon sisään. Saat sekä kompaktin kukkakoristeen että pikkupöydän.

2. Nosta kukat hyllyihin tai tikkaille

Sisätiloihin tarkoitetut hyllyt sopivat myös parvekkeelle ja luovat erilaista ilmettä kuin puutarhakalusteet. Korkea, kapea hylly säästää tilaa, ja voit laittaa esille paljon kasveja. Kokeile esimerkiksi rönsyilevää murattia, jos haluat viherseinän. Myös ruukut ja kastelukannut ovat hyllyssä esillä siististi ja kauniisti.

Moderni metallihylly tuo parvekkeelle industriaalihenkeä. Romanttisemman tyylin ystävä voi kokeilla sisustustikkaita, joiden askelmille voi asettaa tavaroita.

Lue myös: Kesäkukkaideoita parvekkeelle ja terassille

3. Tee parvekkeesta kirjasto

Kirjat pysyvät siisteinä ja paikoillaan lasiovellisessa hyllyssä. Tee muhkeasta tuolista lukupesä ja aseta sen eteen rahi, jolla voit lepuuttaa jalkojasi. Viereen vielä pieni pöytä, jolle voit kattaa naposteltavaa, ja ulkoilmakirjasto on valmis.

4. Somista matoilla ja tauluilla

Jos parvekkeella on kosteudelta suojaava lasitus, lattian voi peittää kauniilla matolla. Lämmittävälle, pehmeälle matolle on mukava kattaa piknik.

Itämainen tyyli syntyy persialaisella matolla, mummolamainen räsymatolla. Vaalea matto avartaa pientä tilaa. Ulkoilmaihminen vuoraa lattian tekonurmella, koristelee nurkat kasveilla ja viimeistelee parvekepihansa aurinkotuolilla.

Myös parvekkeen sisäseinät voi somistaa. Bambupanelointi ja värikäs valonauha muuttavat parvekkeen rantabaariksi. Säänkestävälle viscom-levylle voi tulostaa maisemakuvan ja seinille voi ripustaa tauluja.

Lue myös: Luo ainutkertaista tunnelmaa sisustustauluilla

5. Muuta kaide baaritiskiksi

Parveke muuttuu cocktailkeitaaksi, kun asetat kaidetta vasten tukevan baaripöydän ja pari korkeaa jakkaraa. Voit ihastella maisemia korkealta, kun siemailet kylmää juomaa.

6. Luo intiimiä tunnelmaa verhoilla

Lasitetulle parvekkeelle kannattaa hankkia aurinkoverhot, jotta parveke ei paahdu. Verhoilla voi luoda myös tunnelmaa.

Kokeile keveitä paneeliverhoja tai eksoottisia bambuverhoja. Voit myös asentaa kattoon verhotangon ja käyttää laskosverhoja, jotka voi koota nauhalla sivulle muhkeiksi putouksiksi.

7. Lekottele riippumatossa

Monen parvekkeen kattoon voi asentaa riippumaton tai rottinkisen riipputuolin. Isolle parvekkeelle mahtuu jopa puutarhakeinu. On ihanaa ottaa torkut lempeästi keinutellen. Lasitetulla parvekkeella sadekaan ei häiritse lepohetkeä, toisin kuin pihalla.

Lue myös: Rentoudu rauhassa riippumatossa – katso kuvagalleria

8. Loihdi parvekkeesta spa

Hanki makuuasentoon säädettävä tuoli, hierontapatja tai jalkahierontalaite. Somista parveke vaaleilla ja pastellisävyisillä tekstiileillä. Tee jalkakylpy emalivatiin, jonka pinnalle ripottelet kukkien terälehtiä. Rentouttavaa musiikkia taustalle ja olet kotikylpylässä.

Lue myös: Kotikylpylä katkaisee kiireen – näin rentoudut kotispassa

9. Satsaa muhkeaan sohvaan

Jos istut paljon parvekkeella, puutarhakalusteet voivat tuntua heppoisilta ja epämukavilta. Suurelle parvekkeelle mahtuu kunnollinen olohuoneen sohva. Vuoraa se muhkeilla tyynyillä ja torkkupeitoilla.

10. Valaise ja avarra lampuilla ja peileillä

Elokuun yöt muuttuvat vielä tunnelmallisemmiksi, kun hankit parvekkeelle valonauhoja, lyhtyjä ja kynttilöitä. Värikkäät valaisimet luovat erilaista tunnelmaa ja toimivat koristeina. Efekti on vielä upeampi, kun tuot parvekkeelle peilejä, jotka heijastavat valoa.

Lue myös: Kodin valaistus kuntoon – oikea valaistus tuo tilavuutta, tunnelmaa ja tyyliä

Lähteet: Absolut Outdoors, Buzzfeed

X