Koti ja sisustus

Paluu sukutilalle – näin rintamamiestalosta remontoitiin tunnelmallinen ja kaunis Tanhuan tila

Riikka Felin muutti takaisin lapsuutensa rintamamiestaloon ja ryhtyi remontoimaan sitä omannäköisekseen. Tanhuan tila on uudistunut mutta saanut samalla paljon takaisin vanhaa henkeä.

Teksti:
Henna-Kaisa Sivonen
Kuvat:
Johanna Karttunen

Rintamamiestalon ovat rakentaneet Riikka Felinin isovanhemmat.

Riikka Felin muutti takaisin lapsuutensa rintamamiestaloon ja ryhtyi remontoimaan sitä omannäköisekseen. Tanhuan tila on uudistunut mutta saanut samalla paljon takaisin vanhaa henkeä.

Tanhuan tilan kermanvaalea päärakennus on vuodelta 1957. Talo maalattiin kolme vuotta sitten sävyllä, joka on lähellä alkuperäistä väriä.

Viereinen Sopajärvi täyttyy keväisin ja syksyisin linnuista. Usein siellä on tuttu kurkipariskunta, ja kaulushaikaran ääni kuulostaa siltä, kuin joku puhaltaisi pulloon.

Valoisa kuisti

Kuistille paistaa ilta-aurinko, ja siellä saa ihailla upeita auringonlaskuja järvelle. Kuisti oli aiemmin tumma, mutta Riikka maalasi sen vaaleaksi jo ennen muuttoaan.

Kamarista ruokasaliksi

Keittiön ja olohuoneen välinen huone oli alun perin Riikan äidin kamari, mutta tämän muutettua pois Riikka remontoi tilan ruokasaliksi. Se toimii myös vieras- ja pianohuoneena.

Uudet asukkaat ovat tuoneet 1970-luvun remonttia edeltänyttä aikaa takaisin repimällä lautalattioiden päältä muovimatot ja lastulevyt. Ruokasalissa on säilytetty vanha paneelikatto, mutta pönttöuuni on aikoinaan purettu isomman wc:n tieltä. Vastaava uuni on tulossa takaisin, kunhan wc:tä pienennetään ja keittiö remontoidaan.

Huone on tapetoitu Boråstapeterin elegantilla medaljonkikuvioisella Zarah-tapetilla. Armi-koira tarkastelee vieraita pöydän takaa.

Leivinuuni tunnelman luojana

1970-luvun asussa oleva tupakeittiö odottaa vielä uusimisvuoroaan, mutta suuri leivinuuni saa jäädä. Suunnitelmissa on muurauttaa Leino-lieden tilalle paikalla aiemminkin sijainnut kotiliesi, jonka uuninluukutkin ovat vielä tallessa.

1-vuotias Danny-kissa on otettu Armi-koiralle kaveriksi.

Yläkerran huonelukua lisättiin

Talon yläkertaan remontoitiin kolme huonetta entisten kahden tilalle. Yläkerta kantaa suvun historiaa mukanaan. Aikanaan siellä sijaitsi Riikan mummon asunto keittiöineen.

Vanha arkku tuli talon mukana. Pyöreä matto on Riikan äidin virkkaama.

Aina aikaa vieraille

Kodissa käy paljon vieraita, ja Riikka tykkää tehdä kauniita kattauksia.

Eteisen hyllylle pääsi koristeeksi Mikon vaarin vanha linjurinkuljettajan hattu.

Tunnelmallista tummaa, vaikutteita englantilaistyylistä

Myrskylä

Olohuoneessa on Boråstapeterin klassinen Nocturne-tapetti. Kun ensimmäiset vuodat oli laitettu, Riikkaa alkoi jännittää seinän tummuus. Nyt hän on tyytyväinen siihen, että rohkaistui valitsemaan tummasävyisen tapetin.

Vanha valkoinen piironki ja 1950-luvun pöytä tulivat talon mukana.

Aiemmin Riikka asui uudessa talossa, jonka hän sisusti valkoisen, harmaan ja beigen sävyin. Vanhassa talossa tyyli on muuttunut, ja siihen on tullut mukaan mummolafiilistä.

Riikka vierastaa maalaisromantiikka-sanaa, ennemmin hän kuvailee kotinsa saaneen vaikutteita englantilaistyylistä.

Puutarhan syleilyssä

Tanhuan tilan pihalla on vanhoja käppyräisiä omenapuita ja syreeneitä. Riikan äiti on hoitanut puutarhaa vuosikymmenien ajan. Riikka veikkaa, että puutarha saattaa hieman ”luonnonmukaistua” hänen hoidossaan.

Juttu on julkaistu Annassa 14/2019.

X