Koti ja sisustus

Tomaatti tarvitsee lämpöä ja valoa! Näillä neuvoilla onnistut taatusti tomaatin kasvatuksessa

Tomaatin kasvatuksessa tärkeintä on huolehtia siitä, että taimi saa riittävästi valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita. Taimikasvatuksen otollisin hetki on maalis-huhtikuussa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Tomaatin kasvatus kannattaa aloittaa maalis-huhtikuussa. Itse kasvatettu tomaatti maistuu niin perheen pienemmille kuin aikuisillekin.

Tomaatin kasvatuksessa tärkeintä on huolehtia siitä, että taimi saa riittävästi valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita. Taimikasvatuksen otollisin hetki on maalis-huhtikuussa.

Tomaatit hankitaan usein kaupasta, mutta tomaatin kasvatus onnistuu helposti myös kotona. Kasvin voi istuttaa niin ruukkuun, laatikkoon kuin maahankin, kunhan se saa riittävästi valoa.

Tomaatti tarvitsee taimikasvatuksen, mutta taimen voi ostaa myös valmiina. Koska maalis-huhtikuu on otollisinta aikaa tomaatin kasvatukseen, listasimme parhaat neuvot tomaatin viljelyyn.

Tomaatin kasvatus vaatii lämpöä ja valoa

Tomaatti tarvitsee paljon valoa ja lämpöä. Lämpötila ei kuitenkaan saa nousta  yli 27 asteen.

– Jos lämpötila menee liian korkeaksi, niin kukat eivät pölyty, selventää Marttojen johtava puutarha-asiantuntija Asta Kuosmanen.

Lasitetulla parvekkeella lämpötila voi nousta helposti korkeaksi. Kuosmanen kehottaa, että silloin tulisi huolehtia parvekkeen tuuletuksesta ja suojata parveketta esimerkiksi verholla.

Säännöllinen kastelu ja lannoitus on tärkeää

Tomaatin kasvatus onnistuu vain, jos onnistuu kastelussa. Taimen kasvualustan tulisi pysyä kosteana, muttei liian märkänä.

– Jotta tomaatti jaksaa tuottaa satoa, se tarvitsee myös ravinteita, Kuosmanen lisää.

Kerran viikossa kasteluveteen kannattaa Kuosmasen mukaan lisätä vihanneskasveille tarkoitettua lannoitetta. Lannoitteen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei sitä anna liikaa.

– Lannoitus aloitetaan, kun taimi on kunnolla juurtunut. Alkuvaiheessa mullan sisältämät ravinteet riittävät. Pakkauksen annosteluohjetta kannattaa noudattaa tarkasti.

Mullaksi tomaatille sopii astiaviljelyyn soveltuva multa. Multaa hankkiessa tulisi kiinnittää huomiota pussin kyljessä oleviin suosituksiin.

Taimet ulos vasta pakkasten jälkeen

Ensimmäisen kukkatertun kehityttyä tomaatin taimet voidaan istuttaa ulos, kunhan yöpakkaset ovat menneet ohitse. Sopiva ajankohta istuttamiselle on noin 10. kesäkuuta.

Kuosmanen huomauttaa, että taimet voidaan suojata hallan varalta kasvuharsolla tai sanomalehdillä.

– Jos harsoa käyttää, se pitää laittaa ennen kuin ilma menee pakkasen puolelle, jotta harson alle jää riittävästi lämpöä.

Kuosmanen kehottaa, että taimia kannattaisi ulkoiluttaa ennen ulos istuttamista. Tomaatin voi viedä esimerkiksi viikon ajan muutamaksi tunniksi ulkoilmaan, jotta kasvi karaistuu. Taimikasvatuksen aikana tomaatti on tottunut huoneenlämpöön ja hämärään. Äkillinen kirkas auringonvalo voi tehdä hallaa sisätiloissa kasvaneille taimille.

– Kannattaa totuttaa vähitellen ja alussa pitää sellaisessa puolivarjoisessa paikassa, johon aurinko ei pääse paistamaan suoraan, Kuosmanen neuvoo.

X