Koti ja sisustus

Virpominen – mitä palkaksi ja miten reagoida lokkeileviin virpojiin? Listasimme ohjeet virvottavalle

Virpominen on varma kevään merkki. Listasimme vinkit virpojien varalle.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Virpojat vitsoineen ovat liikkeellä yleensä palmusunnuntaina.

Virpominen on varma kevään merkki. Listasimme vinkit virpojien varalle.

Virpominen on olennainen osa suomalaislasten kevättä. Virpomispäivä on palmusunnuntai, jota vietetään joka vuosi viikkoa ennen pääsiäistä. Aikaisintaan palmusunnuntai voi olla 15. maaliskuuta ja myöhäisimmillään 18. huhtikuuta.

Nykyisessä virpomisperinteessä yhdistyvät sekä idän että lännen traditiot. Itä-Suomessa on ollut tapana pukeutua palmusunnuntaina pyhävaatteisiin ja käydä virpomassa koristelluin pajuvitsoin sukulaiset ja naapurit. Perinne levisi sotien jälkeen karjalaisten siirtolaisten mukana ympäri Suomea, ja kohtasi Länsi-Suomen trulliperinteen, jossa pikkunoidiksi pukeutuneet lapset kiertelevät naapurustoa pääsiäislauantaina.

Itäisen ja läntisen pääsiäisperinteen sulautuessa toisiinsa virpominen noita-asussa palmusunnuntaina muodostui uudeksi tavaksi. Tosin Länsi-Suomessa ja Pohjanmaalla tavataan edelleen virpoa lankalauantaina, ja idässä voidaan virpoa palmusunnuntaina ilman noita-asua.

Karjalaisessa perinteessä virpomispalkka – joka oikeaoppisesti haettiin tai syötiin vasta viikon kuluttua virpomisesta paaston päättyessä – saattoi esimerkiksi olla oikea kananmuna, kokonainen ateria tai rahaa. 

Millaisia ovat parhaat virpomispalkat nykyisille pikkunoidille ja -velhoille, kissoille ja pääsiäispupuille? Entä miten olisi viisainta toimia, jos on unohtanut varautua virpojiin?

Listasimme hyvät nyrkkisäännöt virvottavalle.

1. Virpojan palkka: suklaamunat toimivat aina

Muna on pääsiäisen symboli, sillä se on uuden elämän ja elämän jatkumon tunnuskuva. Suklaamunat ovatkin klassinen valinta virvontapalkaksi.

On jokaisen itse päätettävissä, kuinka suuri virpomispalkka on. Yksi kananmunan kokoinen suklaamuna riittää hyvin yhdelle virpojalle, pikkuisia suklaamunia voi antaa vaikka kolme.

Jos haluat, että suklaamunat sopivat mahdollisimman monelle virpojalle, älä valitse pähkinää sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi Kinder-munat ja Pandan täyssuklaamunat eivät sisällä pähkinää. Pähkinättömiä, maidottomia, gluteenittomia ja samalla vegaanisia, taatusti turvallisia suklaamunia valmistaa esimerkiksi Nomo.

 • Vaihtelua virpojien palkkoihin voivat tuoda:
 • pääsiäiskarkit
 • lakritsipatukat
 • suklaapatukat
 • tikkarit
 • pienet karkkiaskit
 • hedelmäpatukat
 • rusina-askit.
Virpominen: mitä antaa palkaksi?
Virpojien palkkiot on kätevä laittaa valmiiksi kulhoon eteisen läheisyyteen.

Lue myös: Itse tehty suklaa on helppo tarjottava ja lumoavan kaunis lahjaidea – tarvitset vain kaksi suklaalevyä

2. Yllättikö virpominen ja herkut puuttuvat? Myös nämä sopivat palkaksi

Jos koko palmusunnuntai pääsi unohtumaan tai jos herkuilla palkitseminen tuntuu itselle vieraalta, palkaksi sopivat kaapin perältä nämäkin:

 • puhaltamattomat ilmapallot
 • tarrat
 • kolikot
 • lasten smoothiepussit
 • keksit
 • leivonnaiset

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija, vuotuisjuhlien asiantuntija Juha Nirkko kertoo Kotilieden artikkelissa myös perinteitä noudattavan vinkin:

”Jos on unohtanut varautua, voi karjaisen perinteen tapaan pyytää tulemaan viikon päästä uudelleen: viikko velaksi, vuosi vapaaksi. Sama pätee, jos namut ovat päässeet loppumaan.”

3. Saako teillä virpoa? Teippaa lappu oveen

Virpominen ei miellytä kaikkia. Jos sinua tai perhettäsi ei saa virpoa, voi olla kohteliaampaa olla avaamatta ovea kuin käydä vetämässä ovi virpojan nenän edestä kiinni.

Jos et halua ovikellon äänen herättävän vuorotyöläistä tai päiväuniaan nukkuvaa lasta, voit kiinnittää oveen esimerkiksi lapun: ”Meillä nukutaan, hyvää pääsiäistä!”

Jos virpojat puolestaan ovat tervetulleita, oveen voi halutessaan kiinnittää ”saa virpoa” -lapun.

4. Virpominen porukalla vain yhdellä vitsalla? Toimi omatuntosi mukaan

Virpojat liikkuvat usein suurissakin kaveriporukoissa, joissa toisinaan vain yksi lapsista ojentaa vitsan ja lausuu virpomislorun. Näissä tilanteissa saattaa tuntua, että valtaosa joukkiosta on herkkujen perässä toisten siivellä.

Voit hyvin antaa palkan vain virpojalle ja kertoa kohteliaasti, että yksi vitsa vastaa yhtä palkkaa, tai antaa pienet palkkiot kaikille, myös asuttomille.

Toimi niin kuin sinusta itsestäsi tuntuu oikealta.

5. Ole ystävällinen, vaikka vitsa ei olisikaan kummoinen

Virpominen on hyvän mielen perinne. Älä kritisoi lasten vitsoja heidän edessään, vaikka koristeluun ei mielestäsi olisi käytetty paljon vaivaa.

Tosiasiassa vaatimattomat vitsat voivat kertoa siitä, että pieni virpoja on todella koristellut ne omin käsin. Ja kun kaikki virpomavitsat ovat maljakossa, vain yhdellä piippurassilla koristellut oksat näyttävät kuitenkin yhdessä kauniilta.

Lähteet: Suomalaisen kirjallisuuden seura, Yliopiston almanakkatoimisto

X