Matkailu

10 kiinnostavaa kaupunkilomakohdetta Euroopassa – vältä turistirysät

Euroopassa on loputtomasti koluttavaa kaupunkimatkailijalle. Entäpä jos sivuuttaisit ensi kerralla ilmeisimmät klassikkopaikat ja suuntaisit vähän tuntemattomampaan kaupunkiin?

Teksti:
Mira Jalomies
Kuvat:
Peppe Mancuso

Edinburghin vanha arkkitehtuuri on kolkon komeaa. Kukkulan huipulla oleva linna on tunnelmallinen nähtävyys.

Euroopassa on loputtomasti koluttavaa kaupunkimatkailijalle. Entäpä jos sivuuttaisit ensi kerralla ilmeisimmät klassikkopaikat ja suuntaisit vähän tuntemattomampaan kaupunkiin?

1. Edinburgh, Skotlanti: Komea kulissi kummitustarinoille

Britannian kummituspääkaupunki? Sillä tavalla Skotlannin pääkaupunkia Edinburghia välillä kutsutaan. Eikä ihme. Kukkulalla lepäävä vanhakaupunki näyttää iltahämärässä aavemaiselta. Keskiaikaiset kujat puikkelehtivat tummanharmaiden kivitalojen lomassa. Goottilaiset kirkontornit kurottelevat kohti taivasta, ja linnanmuurit näyttävät salamyhkäisen yrmeiltä.

Edinburghilaiset ovat aina rakastaneet kummitustarinoita ja yliluonnollisia ilmiöitä. Paikkakunnan historian on kirjattu mielikuvituksen avuksi noitavainoja, haudanryöstöjä ja mysteereitä, joista on kerrottu iät ja ajat niin, ettei voi olla varma, mikä on totta.

Kauhuromantiikasta innostunut matkailija pääsee tarinoihin mukaan sopivan jännittävillä kummitus- ja kauhukierroksilla. Ne vievät muurien kätkemälle hautausmaalla ja mausoleumiin, umpikujille ja historiallisiin pubeihin sekä maan alle, jossa on säilynyt keskiaikainen Mary King’s Close -kuja asumuksineen. Myytin mukaan viranomaiset muurasivat kujan umpeen asukkaineen päivineen estääkseen kaupunkia riivanneen paiseruton leviämisen. Nyt siellä kummittelee.

Edinburghiin pääsee suoralla lennolla maalis–lokakuussa.

Caffè San Carlo on yksi Torinon koristeellisimmista vanhoista kahviloista.

2. Torino, Italia: Tyylikäs aperitiivikaupunki

Kristallikruunut säihkyvät. Patsaat, kohokuvat ja kattomaalaukset heijastuvat seinän peittävistä peileistä. Valkoiseen takkiin pukeutunut tarjoilija kantaa hopeatarjottimella värikkäitä cocktaileja ja kauniita suupaloja. 1800-luvun alusta toiminut Caffè San Carlo on yksi Torinon upeista historiallisista kahviloista.

Kello on puoli seitsemän illalla, ja kaikki muutkin Torinon kahvilat, baarit ja niiden terassit ovat täysiä. Alppien kupeessa olevassa kaupungissa, italialaisen aperitiiviperinteen kodissa, se merkitsee pysähtymistä. Monessa paikassa on katettu drinkin hintaan kuuluva herkullinen alkupalapöytä; juustoja ja salamia, ruokaisia salaatteja, voitaikinaleivonnaisia, ehkä jälkiruokaakin.

Bisnesväki on vallannut kaupungin päänäyttäytymisväylän, Via Roman ylellisen putiikkikadun. Via Garibaldin kävelykadulla on mutkattomampi tunnelma ja katusoittajia. Opiskelijat ja muut nuoret ovat joen varren baareissa.

Kun aurinko laskee, valaistaan loisteliaat barokkipalatsit, kirkot ja holvikäytävät, joiden alla voi kulkea kaikkialla keskustassa, liki parinkymmenen kilometrin matkan.

Torinoon voi lentää yhdellä välilaskulla. Suoralla lennolla pääsee Milanoon, josta on 1,5 tunnin junamatka.

Bratislavassa on rento ja nuorekas ilmapiiri.

3. Bratislava, Slovakia: Söpöin vanhakaupunki

Jos tykkää harhailla ja herkutella kohtuuhintaan, Bratislavan pastellinvärinen ja liki autoton vanhakaupunki on ihana paikka. Siellä on suloisia mukulakivikujia ja komeita palatsiaukioita. Kauppoja on vähän, mutta sitäkin enemmän on kahviloita ja ravintoloita. Kesällä terassit levittyvät kaikkialle, myös sisäpihoille.

Keskustassa on lyhyt kävelymatka joka paikkaan, myös päänähtävyydelle, kukkulan päällä olevalle linnalle. Siellä on historiallinen museo ja pihalta avautuvat hienot näköalat.

Bratislavan komein rakennus on silti arkkipiispan palatsi, jonka vanhoihin, koristeellisiin edustustiloihin pääsee kiertelemään. Kaunein kirkko on Sininen kirkko, joka on kuin pikkuprinssien satulinna torneineen, mosaiikkikuvineen ja kultakoristuksineen.

Suoralla lennolla pääsee Wieniin, josta on Bratislavaan tunnin junamatka.

Gentissä on hyviä taidemuseoita ja komeaa keskiaikaista arkkitehtuuria.

4. Gent, Belgia: Kivoja toreja ja keskiaikaa

Iho menee kananlihalle. Niin kolkon komealta Gent näyttää iltavalaistuksessa Graslei-ravintolakadulta. Tummanpuhuvat keskiaikaiset talot porraspäätyisine julkisivuineen heijastuvat sysimustaan jokiveteen.

Autoilua on rajoitettu keskustassa onnistuneesti, ja ilmapiiri on rennon viihtyisä. Kodikkainta on Patersholin kaupunginosassa, jonka vanhoilla kujilla sijaitsevat monet viehättävät ravintolat. Siellä lymyää myös lähes tuhat vuotta vanha, museoksi muutettu kreivin linna.

Sunnuntait ovat eloisia. Silloin on toreja eri tarkoituksiin ympäri keskustaa. Kojuissa myydään elintarvikkeita, kirjoja, antiikkia, taidetta ja kukkia.

Oude Beestenmarktin tarjonta on erikoisin. Siellä kaupataan eläviä kukkoja, kanoja ja kalkkunoita. Ne ovat kotieläimiä, myyjä selvittää. Monella paikkakuntalaisella on pihallaan tai keittiöpuutarhassaan lintu tai pari, seurana ja kompostin virkaa hoitamassa. ”Eikö suomalaisilla ole?”

Suoralla lennolla pääsee Brysseliin, jonka lentoasemalta on tunnin junamatka Gentiin.

Ulkoilmaravintolat ja seurallinen elämäntapa ovat tärkeä osa Marseillea.

5. Marseille, Ranska: Merellinen ja boheemi

Ulko-ovia ja seiniä koristavat värikkäät maalaukset. Kujilla on etnisiä ravintoloita ja persoonallisia puoteja, joissa myydään sisustustavaraa, vintage-vaatteita ja nuorten suunnittelijoiden mallistoja. Marseillen ydinkeskustan itäpuolella, Cours Julienin aukion ympäristössä sijaitsevat korttelit ovat hipsterien valloittamaa aluetta. Näillä kulmilla Marseille on boheemi ja monikulttuurinen.

Merelliseksi ilmapiiri muuttuu, kun siirrytään Vanhan sataman alueelle. Purjeveneiden mastot natisevat Välimeren liikkeiden tahtiin. Rantakadun ravintoloissa maistellaan kaupungin klassikkoruokaa bouillabaisse-kalapataa.

Vielä merellisempi tunnelma löytyy, kun lähtee astelemaan rantakatua kohti pyöreistä kivistä muodostuvaa Prado-uimarantaa. Matkan varrella tulee vastaan pieni Catalans-hiekkaranta sekä kalastuskylää muistuttava suloinen Vallon des Auffes -poukama veneineen, pikkutaloineen ja ravintoloineen.

Marseilleen voi lentää yhdellä välilaskulla. Suoralla lennolla pääsee Nizzaan, josta on 2,5 tunnin junamatka Marseilleen.

Keskellä Grazia halkovaa jokea on simpukkamainen kahvila-baari.

6. Graz, Itävalta: Hienostunut ja herkullinen

Grazin huippukuntoinen vanhakaupunki ihastuttaa. Kaupungissa on vanhan ajan ruhtinaallista loistoa; ratikkamatkan päässä on barokkilinna Schloss Eggenberg, ja keskustassa on vanha hovileipomo Edegger-Tax, josta saa keisarinna Sissin suukoiksi nimettyjä pikkuleipiä.

Mutta Graz on myös yllättävän rohkea. Ystävälliseksi muukalaiseksi kutsutun modernin taiteen museon katon ulokkeet näyttävät kärsiltä.

Erityisen ylpeitä grazilaiset ovat ruokakulttuuristaan. Monista ravintoloista saa lähiruokaa, jossa on kansainvälisiä vaikutteita. Mehlplatz-aukio on hyvä paikka testata seudun antimia ja viinitarhojen satoa. Paikalliset kutsuvat sitä Bermudan kolmioksi – moni katoaa tyylikkäisiin ravintoloihin ainakin yhdeksi illaksi.

Graziin voi lentää yhdellä välilaskulla. Suoralla lennolla pääsee Wieniin, lentokentältä on kolmen tunnin junamatka.

1970-luvulla Rotterdamiin rakennetut kuutiotalot ovat edelleen nähtävyys.

7. Rotterdam, Hollanti: Modernia vau-arkkitehtuuria

Joen varrella levittyvä Rotterdam, Hollannin toiseksi suurin kaupunki, ei näytä tyypilliseltä Euroopalta. Se on niin urbaani. Siluettia hallitsevat pilvenpiirtäjät. Se on maan taiteen, designin ja modernin arkkitehtuurin keskus hyvine museoineen ja inspiroivine rakennuksineen.

Parhaat näköalat avautuvat Euromast-tornin pyörivästä lasihissistä, lähes 200 metriä kaupungin yläpuolelta. Erikoisinta arkkitehtuuria edustavat asuntoina toimivat hassut pienet kuutiotalot, Cube houses. Yksi asunnoista toimii museona – siellä tulee vähän merisairas olo, sillä kaikki seinät ovat vinoja.

Kuutiotalojen lähettyvillä on kiinnostava Pannekoekstraat-katu putiikkeineen ja pikkuravintoloineen. Upea on myös muutama vuosi sitten avattu Markthal – valtava kaaren muotoinen asuinrakennus, jonka sisään jää iso ruokatori kojuineen ja ravintoloineen ja jonka kattoa peittää massiivinen taideteos.

Suoralla lennolla pääsee Amsterdamiin, jonka lentokentältä on noin puolen tunnin junamatka Rotterdamiin.

Aarhusissa voi nauttia kauniista vanhoista taloista ja tanskalaisesta kodikkuudesta.

8. Aarhus, Tanska: Kodikkuutta ja söpöyttä

Møllestien näyttää sadun mukulakivikujalta. Vanhat talot ovat pieniä ja värikkäitä. Niissä on ruutuikkunat ja ovien pielissä kynttilälyhdyt. Polkupyörät nojaavat ruusuköynnösten koristamiin seiniin. On vaikea uskoa, että ollaan Aarhusin, Tanskan toiseksi suurimman kaupungin, keskustassa.

Aarhus on muutenkin viihtyisä erilaisine kaupunginosineen. Vanhimmissa kortteleissa, Latinalaisessa kaupunginosassa, on paljon viehättäviä ravintoloita ja kahviloita sekä muoti- ja sisustusliikkeitä. Ehkä vielä mukavampi seutu on Frederiksbjergin asuinalue, jossa voi yhtä lailla shoppailla, kahvitella ja herkutella.

Aarhusiin voi lentää yhdellä välilaskulla. Suoralla lennolla pääsee Kööpenhaminaan, josta on 3,5 tunnin junamatka.

Valenciassa saa nauttia kaupunkihuvien lisäksi Välimerestä ja auringosta.

9. Valencia, Espanja: Kaupunki- ja rantaloma samassa paketissa

Talviaurinko lämmittää kilpaa lautasella höyryävän paella valencianan kanssa. La Paz -ravintolan terassilta näkyy palmuja, hiekkarantaa ja Välimeri. Pyöräilijöille, lenkkeilijöille ja kävelijöille omistettu rantakatu venyy vieressä monen kilometrin mitalla.

Vanhassakaupungissa ja sen kupeessa ovat ostoskadut ja suosituimmat ravintolat, jotka ovat virkeimmillään illalla ja alkuyöstä. Matkan varrelle jää kaupungin päänähtävyys, huippumoderni Tieteiden ja taiteiden kaupunki, jossa on muun muassa tiedemuseo, kolmiulotteinen IMAX-elokuvateatteri sekä hieno akvaario.

Valenciassa on vähän kaikkea, mutta pienemmässä ja rauhallisemmassa mittakaavassa kuin vaikkapa Barcelonassa.

Valenciaan voi lentää yhdellä välilaskulla. Suoralla lennolla pääsee Barcelonaan, josta on kolmen tunnin junamatka.

Luxemburgin hienoin linna on Viandenin pikkukaupungissa.

10. Luxemburg City, Luxemburg: Koko maa käden ulottuvilla

Luxemburg Cityssä on rauhallista ja hienostunutta. Lilliputtivaltion pääkaupunki sijaitsee hienolla paikalla, kallioniemekkeellä jyrkän rotkon partaalla. Vanhassakaupungissa ja muualla keskustassa on katseltavaa pariksi päiväksi. Hyviä taidemuseoita on useampi. Kannattaa astua myös maan alle: 1700-luvulla on hakattu kallion uumeniin tunneleiden ja huoneiden verkosto.

Mutta ei pidä tyytyä vain pääkaupunkiin – sieltä pääsee helposti retkeilemään ympäri maata vuokra-autolla tai bussilla. Kolmessa vartissa ajelee Viandeniin, jossa on maan komein linna. Vielä lyhyempi matka on Moseljoelle, Route du Vin -viinireitille. Remichin pikkukaupungissa voi poiketa kierrokselle Caves St Martinin viinikellareihin ja siemailemaan lasillisen kuohuvaa crémantia.

Luxemburg Cityyn voi lentää yhdellä välilaskulla. Suorilla lennoilla pääsee Pariisiin ja Brysseliin, joista on 2,5 ja 3,5 tunnin junamatkat.

X