Matkailu

Designia ja krumeluuria: Tallinnan 7 persoonallista kohdetta innokkaalle sisustajalle ja taiteen ystävälle

Tallinnan-reissulla voit tehdä persoonallisia löytöjä kotiin, kun suunnistat tunnelmallisiin lifestyle-putiikkeihin. Myös upeat museot inspiroivat.

Teksti:
Anna-Kaisa Huusko
Kuvat:
Anna-Kaisa Huusko, Istock

Tallinnan-reissulla voit tehdä persoonallisia löytöjä kotiin, kun suunnistat tunnelmallisiin lifestyle-putiikkeihin. Myös upeat museot inspiroivat.

Listasimme Tallinnan parhaat kohteet: sisustajan design-putiikit ja elämykset taiteen ystävälle.

1. Museot: Valokuvataidetta ja muotoilua

Sisustamisesta ja muotoilusta kiinnostuneen matkailijan kannattaa laittaa Tallinnan-kierrokselle muistiin kaksi museokohdetta: uusi tulokas Fotografiska sekä muotoiluun erikoistunut Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum.

Tukholmassa Fotografiskan mielenkiintoiset näyttelyt ja hyvät ravintolat ovat vetäneet ennätysmäärät vierailijoita valokuvataiteen pariin. Nyt museolle avataan sivutoimipiste Tallinnaan kesäkuun puolivälissä.

Toinen hyvä museo designin ystävälle on vanhassakaupungissa. Viron taideteollisuus- ja designmuseo on 1600-luvulta peräisin olevan viljamakasiinin seinien suojissa. Siellä voi tutustua virolaisen muotoilun vaiheisiin ja tämän päivän tekijöiden näyttelyihin.

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumin löydät 1600-luvulta peräisin olevasta viljamakasiinista.

Fotografiska ,Telliskivi 60 A Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Lai 17

2. Kalamaja: Minimalismin ystävälle

Kalamajan alueella sijaitseva Tali mainostaa olevansa suurin virolaisen muotoilun myymälä. Talin valikoima on tarkasti kuratoitu ja sen yleisilme on viileän tyylikäs – ehkä siihen vaikuttaa omistajan arkkitehtitausta ja viehtymys minimalismiin.

Talissa on trendikästä virolaista muotia, asusteita ja kodin sisustustavaraa. Hyviä hankintoja ovat vaikkapa Studio Nüüdin minimalistiset keramiikka-astiat, Bold Tuesdayn hauskat julisteet tai Liisu Arron koristeelliset astiat.

Toinen hyvä osoite pelkistetyn skandinaavisen muotoilun ystävälle on Talin lähellä sijaitseva Nordic Design Home, jossa on monipuolinen valikoima tuttuja tanskalaismerkkejä kuten Woud, AYTM, Bloomingville, House Doctor, &tradition, Gazzda ja Hübsch. Liikkeessä on huonekaluja ja pientavaraa. Tilassa toimii myös pieni kahvila.

Saisiko olla viileän tyylikkäitä sisustustavaroita ja kahvia? Molempia saa Nordic Design Homesta.

Designpuoti Tali, Kotzebue 33 NDH Nordic Design Home, Kopli 6

3. Telliskivi: Pikku putiikkeja ja pittoreskeja ravintoloita

Vanha teollisuusalue Telliskivi on Tallinnan luova keskus. Kävelymatkan päässä Tallinnan vanhastakaupungista sijaitsevalla rosoisella teollisuusalueella toimii nykyään muun muassa designiin erikoistuneita yrityksiä.

Telliskiven vanhojen teollisuusrakennusten käytävien varsilla on pieniä sisustusliikkeitä ja designpuoteja. Home Arts -myymälä on rento ja viihtyisä yhdistelmä kahvilaa ja sisustusliikettä. Sen linja on runsasmuotoinen industrialismi ja värimaailma pelkistetyn mustavalkoinen. Myynnissä on pääasiassa kansainvälisten merkkien kohtuuhintaista tavaraa.

Home Artsin vieressä on baltialaisiin tuotteisiin erikoistunut lifestyle-myymälä Les Petites, jonka valikoimissa on myös kodintuotteita. Myymälästä voi hankia vaikkapa hauskoja kynttilöitä, keramiikkaa tai ilmakasveja. Saman käytävän varrella on tunnetun virolaisen tekstiilisuunnittelija Mare Kelpmanin myymälä, jossa on näyttäviä vaatteita, graafisia, laadukkaita villavilttejä ja sisustustyynyjä.

Sisustustuotteiden lisäksi Telliskiven alueella on muun muassa paperipuoteja sekä nahkatavaraa, muotia ja lastentarvikkeita myyviä liikkeitä. Telliskiveen voi poiketa myös syömään tai lasilliselle, sillä alueella paljon on ruokapaikkoja, baareja ja kahviloita.

Telliskiven rosoinen teollisuusalue kätkee sisäänsä pieniä sisustusliikkeitä ja designpuoteja. Alueella on myös ravintoloita, kahviloita ja viinibaareja.

Home Art, Les Petites ja Mare Kelpman Textile Shop, Telliskivi 60 A

4. Solaris: Virolaisen muotoilun koko skaala

Solaris on yksi Tallinnan moderneista ostoskeskuksista. Kansainvälisten ja virolaisten muotimyymälöiden keskellä toimii virolaiseen muotoiluun erikoistunut Eesti Disaini Maja, joka on paikallisen muotoilun kattojärjestön EDL:n oma myymälä. Se tarjoaa virolaisille muotoilijoille uuden myyntikanavan ja tekee paikallista muotoilua tunnetuksi.

Tällä hetkellä myymälän valikoimiin kuuluu yli sadan virolaismuotoilijan töitä. Mukana on tuotteita koruista sohviin ja tekstiileihin. Kodin sisustajalle kiinnostavia tuotteita ovat esimerkiksi virolaisen Jaanus Orgusaarin muotoilemat hyllyt sekä puuvalaisimet ja Marion Isabelle Varikin keramiikka.

Jos olet kiinnostunut virolaisten suunnittelijoiden töistä, suuntaa Eesti Disaini Majaan Solaris-kauppakeskukseen.

Eesti Disaini Maja – Estonian Design House, Solaris Keskus, Estonia puiestee 9

5. Balti Jaama Turg: Katuruokaa, käsitöitä ja antiikkia

Balti Jaama Turg oli aiemmin rosoinen, neuvostoaikainen tori, mutta alue kunnostettiin pari vuotta sitten uuteen uskoon. Kasvojenkohotus muutti paikan tunnelman, ja nyt se on yhdistelmä perinteistä kauppahallia, trendikästä katuruokakulttuuria ja modernia arkkitehtuuria.

Hallin alemmat kerrokset on varattu ruokamyyjille ja katuruokaravintoloille. Yläkerrassa on enemmän perinteistä basaarihenkeä. Pienissä kojuissa on myynnissä tavaraa joka lähtöön, myös kaunista virolaista käsityötä. Balti Jaama Turgista löytyy kotiin vietäväksi vaikkapa pärekoreja, kansallispukukankaasta valmistettuja tyynyjä, puisia keittiötavaroita, uniikkikeramiikka ja paikallista muotoilua.

Yläkerroksessa on myös antiikkiliikkeitä, joiden valikoimat vaihtelevat rehevistä tyylihuonekaluista talonpoikaisesineisiin ja neuvostoajan tavaroihin. Hyviä käsityömyymälöitä Balti Jaama Turgissa ovat muun muassa Teele ja Eesti Käsitöö Vedur.

Antiikin harrastajan kannattaa kivuta Balti Jaama Turgin yläkertaan.

 

Balti Jaama Turg, Kopli 1

6. Zizi: Pellavaa sateenkaaren väreissä

Jos haluat nukkua pellavalakanoissa ja kaipaat niihin myös väriä, kannattaa suunnata vanhassakaupungissa toimivaan Ziziin. Virolaisen pellavavalmistajan tekstiilit ovat anonyymin yksinkertaisia ja pääosin yksivärisiä, mutta juju on värivalikoimassa.

Se on laaja, ja mukana myös raikkaampia sävyjä – Suomessa kun pellavatekstiilejä saa pääasiassa vain harmaana, beigenä tai valkoisena. Lakanoiden lisäksi pienen myymälän valikoimissa on koristetyynyjä, keittiöpyyhkeitä, pöytäliinoja ja muita kattaustuotteita.

Zizistä löydät pellavatekstiilejä lempivärissäsi.

Zizi, Vene 12

7: Shishi: Koristeparatiisi

Jos kotisi kaipaa lisää koristemaljakoita, silkkikukkia, kynttilänjalkoja, joulukoristeita tai -kuusia tai ylipäätään jotakin koriste-esinettä, Shishi on sinun paikkasi. Erityisesti vannoutuneiden jouluihmisten kannattaa matkustaa keskustan ulkopuolella Noblessnerissa sijaitsevaan myymälään.

Syyskaudella Shishissä on hätkähdyttävän laaja ja näyttävä joulukoristevalikoima, joka on jo itsessään nähtävyys. Virolais-norjalaisen yrityksen showroom-myymälän lisäksi rakennuksessa toimii outlet, josta voi tehdä edullisia löytöjä.

Joulu joka päivä? Shishissä on aina joulu. Paljon myös muita koriste-esineitä.

Shishi, Noblessner, Peetri 23

X