Italian Piemonte
Piemonteen vai Toscanaan? Piemontessa on rauhallisempaa ja toistaiseksi myös edullisempaa.
Matkailu

Italian Piemonte on täydellinen pitkän viikonlopun matkakohde

Pitkään viikonloppuun Italian Piemontessa mahtuu ruokaelämyksiä, samettista punaviiniä, keskiaikaisia nähtävyyksiä ja jopa joogaa uima-altaalla.
Teksti: Emma Koivula Kuvat: Emma Koivula, Pekka Mustonen/Otavamedia, Studio Yin

Baroloa tryffelien pääkaupungissa

Olen saapunut maailman tryffelipääkaupunkiin. Sen huomaa: Alban mukulakivikaduilla tulee vastaan toinen toistaan hurmaavampia herkkukauppojen lasivitriineitä, joissa maailman arvokkaimmat sienet lepäävät.

On heinäkuu, eikä vielä ole valkotryffelien (kilohinta jopa 5 000 euroa) sesonki, koska esillä on enimmäkseen mustaa tryffeliä. Sitä saa hieman edullisemmin, 3 000 eurolla kilo. Maistelemaan pääsee ravintoloissakin. Ravintolatarjonta 30 000 asukkaan Albassa on laaja – kaikkea kolmen tähden Michelin-paikoista rentoihin osterioihin ja pizzerioihin.

Piemonten seudun ruokakulttuuri on rikas. Esimerkiksi tuorepasta on täällä niin herkullista, että sitä söisi melkein pelkiltään. Pasta on huomattavasti keltaisempaa kuin eteläisemmässä Italiassa, sillä sen valmistamiseen käytetään runsaasti munankeltuaista. Kun seassa vielä on tryffeliä maku on tajunnanräjäyttävä.

Ilman viiniä ei voi nauttia ateriaa – tai voi, mutta ei kannata, ollaanhan klassikkopunaviinien synnyinsijoilla. Piemonten ykkösrypäleestä Nebbiolosta tehdyt samettisen pehmeä barolo ja rehevän elegantti barbaresco ovat monen gourmet-turistin pääsyy matkustaa seudulle.

Läheisen Serralungan kylän Vinoteca Centro Storicossa syön elämäni parasta tonnatoa eli anjoviksella ja kapriksella maustettua tonnikalakastiketta. Kun maistan vieruskaveriltani voi-salviapastaa, olen pakahtua onnesta.

Muutakin viehättävää 530 asukkaan Serralungassa on. Täällä ei ole yhtään supermarkettia tai rihkamakauppaa mutta sitäkin enemmän pittoreskeja rakennuksia, kapeita kujia ja keskiaikaista tunnelmaa. (Ja tietysti Michelin-ravintoloita.) 1300-luvulta peräisin olevan Serralungan linnan tornista aukeavat näkymät alas laaksoon ja Langhen vehreille kukkuloille.

Osteria del Vicoletto, osteriadelvicoletto.com. Vinoteca Centro Storico, Via Roma, 6, 12050 Serralunga d’Alba.

Langhanen kukkuloilla riittää ihailtavaa silmänkatamattomiin.

Langhen kukkuloilla riittää ihailtavaa silmänkantamattomiin.

Viiden tähden maatilamajoitusta

Viiniseudulla kannattaa luonnollisesti asua viinitilalla. Alban tienoilla on parisenkymmentä tilaa, jotka tarjoavat agriturismoa eli maatilamajoitusta. Se on mainio tapa päästä lähelle viininviljelijöiden lifestyleä: perheet asuvat ja työskentelevät usein samassa pihapiirissä.

Paolo ja Luisella Manzonen Cascina Meriame -majatalo sijaitsee Serralungan kylän liepeillä. 1950-luvulla perustetulla viinitilalla on kahdeksan vastaremontoitua huonetta, viihtyisät aamiaistilat katetulla terassilla ja jopa oma uima-allas. Talvisin pariskunta kiertää maailmalla markkinoimassa viinejään, ja silloin agriturismo on kiinni, mutta pääsiäisestä marraskuuhun he ovat paikalla emännöimässä ja isännöimässä matkailijoita.

Vieraanvaraiset Manzonet suhtautuvat työhönsä intohimoisesti.

– Meillä ei ole lapsia, mutta pidämme viinejä lapsinamme. Niistä täytyy pitää huolta ja niitä täytyy kunnioittaa, Luisella sanoo.

– Siksi järkytyn syvästi aina, kun kiinalaiset asiakkaamme sekoittavat baroloa Coca-Colaan!

Serralungassa majataloa pitää myös neljä vuotta Italiassa asunut Kaisa Lipasti, jonka Tenuta Capallotto -agriturismossa on viisi vierashuonetta.

Syön majatalon puutarhassa Kaisan ja hänen Suomesta käymässä olevan äitinsä kokkaaman lounaan. Piemonten parhaita makuja hyödyntävä kasvismenu on sellainen elämys, että voin pelkästään sen perusteella suositella Kaisan paikkaa myös yöpyjille.

Ja millaista Moscato d’Asti -kuohuviiniä agriturismon yhteydessä sijaitsevalla viinitilalla valmistetaan! Minustakin tulee makeiden kuohuviinien ystävä, kun kulautan tätä raikkaan aromikasta juomaa. (Joka muuten maustaa oivallisesti myös jäätelön, huomaan illemmalla gelato-kioskilla.)

Cascina Meriame -majatalo sijaistee Serralungan kylän liepeillä.

Cascina Meriamessa pääsee asumaan kuin viininviljelijä.

Paolo Manzone, barolomeriame.it. Cappallotto, villadoria.it.

Yin-joogaa uima-altaalla

Olen varmaankin päässyt taivaaseen. En sentään, makaan joogamatolla savasanassa eli kuolleen miehen asennossa uima-altaalla. Kattona on pilvetön taivas, äänimattona kaskaiden siritys. Lämpöä on sen verran kuin hot jooga -sisäsaleissa yleensä eli miellyttävät 37 astetta.

Piemonten-reissun voi tehdä näinkin: lähtemällä Annukka ja Tero Salosen ”seuramatkalle”. Espoolaispariskunta pyörittää Suomessa joogasaleja ja järjestää myös jooga- ja hyvinvointimatkoja Piemontesta Phuketiin ja Bodrumista Bhutaniin.

Joogaloma Italiassa -matkakonseptiin kuuluu joogaa kuusi kertaa neljän päivän aikana mutta myös muita nautintoja kuten viininmaistajaiset ja opastettuja retkiä viinialueella.

Oppaana on viininviljelijä Riikka Sukula, joka on kokkimiehensä Jyrkin kanssa asunut Serralungassa jo 10 vuotta. On hauskaa katsella, kun Riikka painaa menemään korkokengissään viiniköynnösten keskellä ja luennoi viininviljelystä vilkkaaseen italialaistyyliin.

Jyrki Sukula kokkasi matkalaisille sen seitsemän sortin illallisen kotonaan.

Jyrki Sukula kokkasi matkalaisille sen seitsemän sortin illallisen kotonaan.

Lähdin matkalle yksin, mutta en joudu olemaan yksinäinen, sillä parinkymmenen hengen matkaporukan aamiaispöydässä nauretaan ensimmäisestä aamusta lähtien. Erään syvällisen ihmissuhdekeskustelun päätteeksi cappuccinon äärellä pyyhitään kyyneleitä.

Viikonloppu huipentuu illalliseen Sukuloiden kotipihalla. Jyrki kertoo italialaisesta ruokakulttuurista ja latoo pöytään taidonnäytteitään vadillisen toisensa jälkeen. Kesäkurpitsa-frittata, mascarponejuusto tuoreiden viikunoiden kera ja grillattu mustekala huuhdotaan alas Sukulan barololla. Kun kävelen tummassa kesäyössä takaisin majatalolle lyhty ja tienvarren tulikärpäset valonani, tiedän menettäneeni Piemontelle sydämeni. Tänne haluan palata pian.

Ulkona tehty joogatreeni on elämys.

Voiko aamu enää paremmin alkaa? Ulkona tehty joogatreeni on elämys.

Lisätietoa joogamatkoista: studioyin.fi. Heinäkuisen matkan (to–su) hinta oli 710 euroa (+ lennot).

Riikka ja Jyrki Sukulan takapihalla voi ottaa ilta-aurinkoa.

Riikka ja Jyrki Sukulan takapihalla voi ottaa ilta-aurinkoa.

X