Matkailu

Jäätkö mieluummin kotiin kuin lähdet matkalle? Tämän se kertoo sinusta

Kun nykyään joka toinen ilmoittaa matkustamisen intohimokseen, siihen nihkeästi suhtautuva herättää huomiota. Mistä se kertoo, jos matkustaminen ei innosta tai voi jopa aiheuttaa ahdistusta?

Teksti:
Laura Koljonen

Jos matkustaminen ei ole intohimosi, se voi kertoa siitä, että se vie voimavarojasi.

Kun nykyään joka toinen ilmoittaa matkustamisen intohimokseen, siihen nihkeästi suhtautuva herättää huomiota. Mistä se kertoo, jos matkustaminen ei innosta tai voi jopa aiheuttaa ahdistusta?

Matkustaminen on intohimoni! Kaikki rahani kuluvat matkustamiseen! Minua ahdistaa, jos seuraava reissu ei ole buukattuna!

Kuvaavatko lauseet ystäviäsi, työtovereitasi ja sukulaisiasi, mutta eivät sinua?

Suhtaudutko itse matkustamiseen nihkeästi?

Jos sinusta tuntuu, että mieluiten jäisit kotiin, se voi kertoa seuraavista asioista:

1) Olet introvertti – matkustaminen vie voimavarojasi

Jos olet luonteeltasi enemmän sisään- kuin ulospäin suuntautunut, voi olla, että matkustaminen ei innosta. Se nimittäin vie erityisen paljon voimavarojasi. Jos kuitenkin matkustat, teet sen mieluiten pienessä ryhmässä ja pyrit hallitsemaan aikatauluja ja uusiin paikkoihin tutustumista niin paljon kuin mahdollista. Ryhmämatkat eivät todellakaan ole sinun juttusi. Jatkuva säätäminen ja muiden aikataulujen armoilla oleminen saavat sinut stressaantuneeksi. Siitä syystä esimerkiksi hiihtoloma ison lössin kanssa yhteismajoituksessa ei ole sinulle hermolomaa vaan kokopäivätyötä, jonka jälkeen tarvitset viikon palautumisjakson.

2) Ajattelet ympäristöä

Olet valveutunut kansalainen, joka on tiedostanut kuluttavan elämäntapamme vaikutuksen ilmastonmuutokseen. Uusiin paikkoihin tutustuminen kiinnostaa, mutta nopein ja helpoin matkustustapa, lentäminen, aiheuttaa sinulle tunnontuskia. Internetistä löytyvän lentolaskurin mukaan vaikkapa kiva viikonloppureissu Helsingistä Amsterdamiin ja takaisin tuottaa melkoisen päästömäärän. Puhumattakaan kaukomatkailusta. Saatat reissata, mutta suosit junaa tai laivaa.

3) Olet kontrollifriikki tai mukavuudenhaluinen

Tiettyjen rutiinien noudattaminen on sinulle erityisen tärkeää ja haluat kontrolloida kaikkea ympärilläsi tapahtuvaa. Matkalla tarkkojen aikataulujen, ruokavalioiden tai kotona käytössä olevien rutiinien noudattaminen ei onnistu. Matkalla olet muiden ihmisten ja heidän sääntöjensä armoilla. Jos reissaat, psyykkaat itsesi sietämään yllätyksiä ja osaat jopa joustaa, mutta se vaatii sinulta niin paljon energiaa, ettet ryhdy siihen kovin usein.

4) Olet löytänyt toisenlaisen tavan avartaa maailmankuvaasi

Teatteriohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka (1942–2016) on sanonut, että ”viisas näkee maitokaupassa enemmän kuin tyhmä maailmanympärimatkalla”.

Matkustaminen itselle vieraaseen paikkaan saa meidät ymmärtämään, että kaikki ei ole joka paikassa samalla tavalla kuin omassa elämässämme tai maassamme. Jotkut tavoistamme näyttäytyvät vieraassa ympäristössä hassuilta, jolloin alamme kyseenalaistaa omia tottumuksiamme. Mutta ehkä sinä et tarvitse matkailua sivistyäksesi – olet sisäistänyt tämän kaiken ilman matkustamistakin. Sinä olet löytänyt toisen maailman ja ymmärryksen kirjoista, elokuvista, muusta taiteesta tai ihmisiä tarkkailemalla.

Lähteet: Susan Cain: Hiljaiset – Introverttien manifesti, www.lentolaskuri.fi

X