Matkailu

Top 10: Maailman parhaat merenrannat – nämä rantakohteet erottuvat joukosta

Upeita rantoja on maailman joka suunnalla. Mutta jotta ranta yltäisi muiden yläpuolelle, pelkkä kauneus ei riitä: tarvitaan myös jokin juju tai erikoisuus, miksi se erottuu muista ja painuu mieleen.

Teksti:
Mira Jalomies
Kuvat:
Peppe Mancuso

Moorea on idyllinen saari sukelluksesta ja snorklailusta kiinnostuneille sekä leppoisasta Tyynemeren elämästä haaveileville.

Upeita rantoja on maailman joka suunnalla. Mutta jotta ranta yltäisi muiden yläpuolelle, pelkkä kauneus ei riitä: tarvitaan myös jokin juju tai erikoisuus, miksi se erottuu muista ja painuu mieleen.

1. Ranskan Polynesia, Moorean saari: chillailua paratiisissa

Millainen on Tyynenmeren rantaidylli? Vaikkapa sellainen kuin Tahitin naapurisaarella, Moorealla, jossa korallihiekkamatto hivuttautuu turkoosiin mereen ja taustalla kohoavat trooppisen vehreät vuoret.

Mukavinta on pulahtaa mereen hotellin palmunlehväkattoisesta bungalowista, joka on nostettu paalujen päälle meren ylle. Sen terassilta voit ihailla veden lukemattomia sinisävyjä ja kauempana venyvää riuttaa, jossa aallot murtuvat rytmikkäänä rintamana. Kun laskeudut pari porrasta alemmas, pääset värikkäiden kalojen ja korallien maailmaan.

Moorealla on leppoisaa. Paikalliset tuumivat, että vapaa-aika menee matkailusesonkinakin työnteon edelle. Sunnuntaina kaupat ovat kiinni eikä ravintoloidenkaan aukiolosta ole takeita. Kaikki ovat piknikillä merenrannassa.

2. Gotlanti, Fårön saari: luonnon taidetta ja fossiileja

Gotlanti Fårö
Fårön saareilla on kauniita hiekkarantoja, mutta raukkien koristamat kivikkorannat ovat säväyttävämpiä.

Siinä ne törröttävät, Ruotsin suurimman saaren Gotlannin kuuluisat raukit. Meren ja tuulen veistämät, paikoin monta metriä korkeat kalkkikivipaadet kohoilevat pitkin kivikkoista rantaviivaa. Osa seisoo matalikossa, jossa levä hulmuaa kuin merenneidon hiukset.

Raukit ovat muinaisten koralliriuttojen jäänteitä ja näyttävät hienoilta. Yksi on kuin ilmetty koira.

Niitä on eri puolilla Gotlantia, mutta hienoimmilta ne näyttävät täällä: pääsaaren kupeessa olevalla pienellä, maalaisromanttisella Fårön saarella, sen länsirannikolla.

Itämeri on tyynen kutsuva, mutta vesi on vilpoisaa myös keskellä kesää. Kahlailukin piristää. Muista myös hypistellä lituskaisia rantakiviä, joiden pinnalta voit löytää kauan sitten eläneiden pieneläinten fossiileja. Etsintä on kärsivällisyyttä vaativaa sekä mielen tyhjentävää, rauhoittavaa puuhaa.

3. Rio de Janeiro, Ipanema: keimailua ja urheilua

Rio de Janeiro Ipanema
Ipaneman ranta sijaitsee vauraan asuinalueen vierellä.

Ipaneman kullankeltaisella hietikolla pelataan jalkapalloa, lentopalloa ja niiden risteytystä. Sen vieressä venyvällä, monta kilometriä jatkuvalla rantakadulla hölkätään viimeisen muodin mukaisissa urheilutrikoissa. Meressä lainelautailijat kyttäävät otollisia aaltoja.

Brasiliassa sijaitsevan Rio de Janeiron trendikkäimmälle rannalle ei tulla ensisijaisesti ottamaan aurinkoa eikä uimaan vaan näyttäytymään, flirttailemaan ja urheilemaan. Sunnuntaisin ollaan erityisen sporttisia; silloin rannan vieressä oleva monikaistainen autotie suljetaan liikenteeltä ja annetaan lenkkeilijöille, pyöräilijöille ja rullaluistelijoille.

Toisaalta ranta merkitsee riolaisille myös olohuonetta ja paikkaa, jossa tavataan ystävät. Keimaillaan pikkuruisissa bikineissä ja uimahousuissa, istuskellaan tuntikausia varjojen alla tai rantakioskeissa ja juodaan jotain kylmää. Terveystietoiset siemailevat kookospähkinän vettä suoraan pähkinästä.

Hietikko tyhjenee vasta illalla, kun aurinko pujahtaa kukkuloiden taa. Sitä hetkeä voit mennä ihailemaan rannan päähän, Ponta do Arpoadorin kallioniemekkeelle.

4. Kanaria, La Palman saari: mustavalkoista rantaelämää

Kanaria La Palma
La Palman vulkaaniset hiekkarannat ovat hieno pari vehreille vuorille.

Hienoksi jauhautunut laavahiekka on hiilenmustaa. Rantaan murtuvat Atlantin aallot kuohuvat kuin samppanja.

Kanarian saariin kuuluva luonnonkaunis La Palma ei ole perinteinen rantalomakohde – ja se juuri onkin parasta: ei ole isoja lomakyliä eikä ihmismassoja, ja vaikka rantoja on vähän, ne ovat rauhallisia.

Säväyttävimmät hietikot ja uimapaikat löydät saaren länsipuolelta. Hyvä kohde on esimerkiksi pieni Playa de Charco Verde, joka sijaitsee sivussa hotelleista.

Rantaelämän vastapainoksi saat nautiskella uhkean vehreistä, vuoristoisista maisemista. Saaren siluettia hallitsevat sammuneet ja aktiiviset tulivuoret. Jyrkät rinteet ovat täynnä pengerviljelmiä. Patikkapolut kiemurtavat kos- teutta tihkuvissa laakeripuumetsissä tai jähmettyneiden laavavirtojen karunkauniissa miljöössä.

Keskustele kohteesta: La Palma

5. Iso-Britannia, Wales: vuoroveden taikaa

Wales Tenby
Wales Tenby: Laskuveden paljastama hiekka on täynnä tutkittavaa.

Miten erinäköiseksi voi rantamaisema muuttua parissa tunnissa! Aiemmin meri loiskui rantakallioiden vieressä – nyt se on karannut parinsadan metrin päähän. Veneet ovat köllähtäneet sannalle köliensä varaan ja kahdesta uimarannasta on kasvanut yksi valtava hiekka-alusta. Pienelle saarelle, jonne nousuveden aikaan pääsee vain veneellä tai uiden, voi laskuveden aikaan astella kuivin jaloin tutkimaan luolia.

Walesin lounaisosassa hienot hiekkarannat reunustavat kukkulalle rakennettua Tenbyn pikkukaupunkia ja hempeän pastellinvärisiä taloja. Kapeilla kaduilla on pubeja, ravintoloita ja teetupia.

Pikkulapset eivät ole moksiskaan viileästä vedestä. Aikuiset ottavat aurinkoa kolealta tuulelta suojaavien kangasverhojen takana. Meren alta paljastunut, kovaksi tiivistynyt hiekkapohja on otollinen alusta pitkille rantakävelyille, kroketille ja pallopeleille.

6. Fidži, Mana: täydellistä rentoutumista

Fidzi Mana
Mana-saarella voi elää ilman kenkiä ja kelloa.

Aikaisin aamulla ranta on typötyhjä. Valkoinen samettihiekka hyväilee varpaita. Pään yllä kuiskuttavat palmunlehdet. Asteita on jo liki kolmekymmentä, sinivihreä meri on lempeän lämmin. Tämän ihminen välillä tarvitsee, syrjäisen biitsi-idyllin, johon mikään huoli tai kiire ei tunnu ulottuvan.

Koralliriutan ympäröimä Mana on yksi Fidžin kolmesta sadasta pikkusaaresta, puolentoista tunnin venematkan päässä pääsaarelta. Manalla on pari reppureissaajien majapaikkaa, paikallisten pikkukylä ja yksi mukava, keskitason resort-hotelli, joka sijaitsee saaren keskellä, kahden hiekkarannan välissä. Autoja ei ole koko saarella, koska kaikkialle kävellään; kolmessa tunnissa astelet vehreän saaren ympäri.

7. Australia, Sydney: satamamaisemia ja rantakahviloita

Joskus pelkkä rannalle meno käy loistavasta ohjelmanumerosta. Siitä on kyse esimerkiksi silloin, kun kohteena on Manley Sydneyssä. Puolen tunnin lauttamatka kulkee pitkin satamalahtea – saat aitiopaikan ihailla kuuluisaa siltaa ja oopperataloa, puistoja ja huviloita, kalliojyrkänteitä ja poukamia. Kun päästään lähelle lahden suuta ja avomerta, olet Manleyn kaupunginosassa, kapealla kannaksella, jonka toinen kylki rajoittuu suojaisaan satamalahteen ja toinen puoli avomerelle. Kesäaikaan siellä tuoksuu aina aurinkovoide ja varvastossut lätisevät asfalttiin.

Manleyn kummallakin puolella on hiekkarantaa, mutta pääranta on paljon pitempi ja komeampi sekä huomattavasti aallokkoisempi. Siellä saat seurailla lainelautailijoiden temppuilua. Ehkä vuokraat lainelaudan allesi tai lyhyen body boardin, jolla pääsee nopeasti vauhtiin. Jos aallokko on liian hurjaa, voit mennä merivesialtaaseen uimaan. Ehkä tärkeintä on silti mennä rantaravintolaan, joissa istuminen on olennainen osa paikallista viikonloppukulttuuria.

Shifting Down Under -blogi: Mitä tapahtuu, kun arki Helsingissä muuttuu tutkimusmatkaksi Melbournessa?

8. Italia, Sisilia: somettajien suosikkikallio

Sisilia Scala dei Turchi
Sisilian erikoisin ranta on upeimmillaan auringonlaskun väreissä.

Scala dei Turchi sokaisee. Sisilian aurinko ja turkoosista Välimerestä nouseva valtava, liidunvalkea luonnonportaikko ovat häikäisevän komea pari. Kalkkikivestä muodostunut huokoinen, porrasmaisesti nouseva rinne on meren ja tuulten uurtama.

Se on luotu niille auringonottajille ja uimareille, jotka eivät tahdo hiekkaa varpaisiinsa. Tai niille, jotka haluavat napata erityisen hehkeän Instagram-otoksen. Auringonlasku on erityisen maaginen: rinne hehkuu oranssina, vaaleanpunaisena tai violettina.

Kalliot ovat vähän piilossa. Suunnista etelärannikolle Agrigenton kreikkalaistemppelien lähettyville, Lido Scala dei Turchi -rannalle, josta polku lähtee.

9. Espanja, Formentera: hidastelua ja nautiskelua

Formenteran saaren pohjoiskärjessä sijaitseva, pari kilometriä pitkä kapea niemimaa on loivia dyynejä, kivikkokumpareita ja pehmoista hiekkarantaa. Särkän itäpuolella on tuulille altis Platja de Llevant -ranta, toisella puolen avautuu peilityyni Platja de Illetes, jossa Välimeri säihkyy akvamariinin sävyissä.

Pienen lauttamatkan päässä Ibizalta sijaitsevalla saarella on monia muitakin upeita rantoja, mutta tämä on houkuttelevin. Alue on suojeltua luonnonpuistoa, johon ei saa rakentaa hotelleja. Tietyillä pätkillä otetaan aurinkoa ilman rihman kiertämää. Mitä pidemmälle niemekettä kävelet, sitä varmemmin löydät täysin tyhjää tilaa.

Jos etsit raukeaa tunnelmaa, Formentera lumoaa. Se yllyttää nautiskelemaan hyvästä ruoasta, juomasta ja luonnonrantojen rauhasta. Saari on niin pieni, että kaikkialle voi kulkea skootterilla tai vaikka polkupyörällä.

10. Uusi-Seelanti, Otago-niemimaa: merileijonien koti

Uusi-Seelanti Sandfly Bay
Uuden-Seelannin rannoilla voi nähdä muun muassa hylkeitä, merileijonia ja pingviinejä.

Sandfly Bayn luonnontilainen rantamaisema on suurenmoinen. Vaalea, silkkinen hiekka jatkuu satojen metrien matkalla. Mustikansinisessä meressä on turkooseja laikkuja. Rannan päissä kohoavat kallioiset ruohorinteet ja takana heinämättäiden sitomat dyynit. Kuuluu vain aaltojen tasainen pauhu.

Yhtäkkiä vesirajassa oleva kookas kohouma liikahtaa – ei se olekaan kivi. Sillä on pyrstö, jota se nostelee laiskasti. Iso harmaanruskea otus kiepsahtaa kyljeltä toiselle ja kiehnää hiekassa kuin jättiläiskissa, tuhahtaa ja köllähtää makaamaan.

Merileijona ei piittaa silmäpareista, jotka tapittavat sitä kun- nioittavan välimatkan päästä. Se näyttää äärettömän tyytyväiseltä pötkötellessään silmät ummessa auringon lämmittämällä hiekalla. Sen olemus sanoo: ”Tämä on minun kotini ja osaan nauttia siitä.”

X