Muoti

Elli, 29, ei ole ostanut vaatteita yli vuoteen – kokeilulla on ollut yllättävä seuraus

Tamperelainen Elli Leppiniemi päätti, ettei osta yhtäkään uutta vaatetta 28-vuotiaana. Ostolakko avasi silmät ylikulutukselle.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
Elli Leppiniemi

Ostolakon julkiseksi tekeminen auttoi Elliä onnistumisessa.

Tamperelainen Elli Leppiniemi päätti, ettei osta yhtäkään uutta vaatetta 28-vuotiaana. Ostolakko avasi silmät ylikulutukselle.

Elli Leppiniemen, 29, vaatelakko sai alkunsa epäonnistuneesta uudenvuodenlupauksesta. Tampereella asuva Elli lupasi itselleen vuoden 2023 alussa, että vähentää vaatteiden ostamista. Talven taituttua kevääksi hän joutui myöntämään itselleen, että lupaus ei ollut pitänyt.

Vaatteita oli tullut ostettua entiseen malliin kovista aikomuksista huolimatta.

Huhtikuussa, kaksi päivää ennen kuin Elli täytti 28 vuotta, tapahtui käänne. Elli törmäsi Tiktokissa italialaiseen vaikuttajaan, joka esitteli videolla kaapistaan löytyviä vaatteita ja kokosi niistä asukokonaisuuksia. Vaikuttaja kertoi aloittaneensa kuukautta aiemmin vaatteiden ostolakon.

– Mietin, että jos joku muukin pystyy, niin miksen minä? Ajattelin, että vaatteiden ostamisen lopettaminen on helpompaa kuin vähentäminen.

Elli aloitti ostolakon kahden päivän päästä videon näkemisestä. Hän myös ilmoitti aikeestaan sosiaalisen median kanavissaan, koska ajatteli paineen parantavan mahdollisuuksia onnistua.

– Aloitin haasteen syntymäpäivänäni. Ajattelin, että olisi siistiä, jos voisin sanoa, etten ostanut 28-vuotiaana yhtäkään vaatetta.

Nyt takana ostolakkoa on takana yli vuosi. Tarkoituksena on jatkaa ainakin tämän vuoden loppuun saakka.

Vaatelakko: Selkeät rajat auttoivat

Säännöt ostolakolle ovat selkeät. Yhtäkään vaatetta ei saa ostaa uutena tai käytettynä. Elli on aiemmin tehnyt sometileillään kaupallisia yhteistöitä vaateyritysten kanssa, mutta ostolakon myötä hän päätti jättää myös niiden tekemisen.

– Joidenkin mielestä olisi ok, jos olisin vastaanottanut vaatteita yhteistyönä. Mielestäni se olisi kuitenkin ristiriidassa ostolakon kanssa. En halunnut mainostaa muille vaatebrändejä, koska en itsekään ostanut vaatteita.

Aivan kaikesta ei ole tarvinnut ostolakon nimissä luopua. Sukkien, alusvaatteiden ja kenkien ostamisen Elli sallii edelleen itselleen. Myös kavereilta saa lainata vaatteita, mutta vielä kertaakaan sille ei ole syntynyt tarvetta.

Ellin ei ole tarvinnut pelätä, että hän joutuisi kulkemaan päivästä toiseen samoissa vaatteissa. Hänen kaapistaan löytyy nimittäin entuudestaan 287 vaatekappaletta.

– Se on ihan älytön määrä. Tutkimusten mukaan Suomen kaltaisissa neljän vuodenajan maissa pärjää 85 vaatteella. Itselläni on kolme kertaa enemmän.

Tutkimustuloksista huolimatta moni suomalainen omistaa huomattavasti enemmän vaatteita. Keskiverto suomalainen hankkii kaappeihinsa täytettä 38 vaatekappaleen verran vuodessa. Juuri vaatemäärän paljous sai Ellin alun perin ryhtymään ostolakkoon.

Queenin bändipaita oli alun perin Ellillä pelkästään kotikäytössä. Haasteen myötä se löysi tiensä myös arkiasuihin. Elli on jakanut paljon ostolakkoonsa liittyvää sisältöä Tiktokin @elliemmariie-tilillään. © Elli Leppiniemi

Lue myös: Vaateostoksilla Sofia Järnefelt miettii, sopiiko hankinta omaan tyyliin myös viiden vuoden päästä – tärkeintä on tunnistaa oma koko

Nämä olivat vaatelakon kolme koetinkiveä

Mainosten näkemiseltä on vaikea välttyä. Etenkin, jos viettää paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, altistuu väkisinkin kaikenlaisille ostokehotuksille.

Ellistä ostohimojen hillitseminen on ollut yllättävän helppoa. Muutama koetinkivi matkalle on kuitenkin mahtunut. Ensimmäiseen hän törmäsi viikko ostolakon aloittamisen jälkeen.

– Oli vappu ja iski asukriisi. Mietin, miksi ryhdyin lakkoon.

Toista kertaa häntä koeteltiin sata päivää lakon aloittamisesta. Elli näki UFF second hand -myymälän ikkunassa Tuuterin kansallispuvun, jollaisesta hän oli pitkään haaveillut. Puku oli juuri hänen kokoaan ja älyttömän edullinen. Elli kävi kysymässä kassalta, voisiko hän ostaa asun itselleen.

Hänen lakkonsa onneksi pukuun oli kertynyt jo niin paljon varauksia, ettei hän todennäköisesti saisi asua.

– En ruvennut jonottomaan pukua. Tavallaan onni onnettomuudessa, sillä jos asu olisi ollut heti ostettavissa, olisin sen ostanut.

Kolmannen kerran hänen ostohimonsa kasvoivat suuriksi joulun välipäivinä. Aiemmin hän asui Kankaanpäässä, missä oli tapana lähteä välipäivinä isompiin kaupunkeihin ostelemaan kevääksi vaatteita alennusmyynneistä. Kyse oli tietynlaisesta ehdollistumisesta.

Elli pitää Tiktokia suurimpana syypäänä äkilliseen joulunjälkeiseen shoppailuhimoon. Joulunpyhinä moni käyttäjistä esitteli videoillaan lahjaksi saamiaan vaatteita. Ostohimot kuitenkin helpottivat, kun Elli mainitsi asiasta kavereilleen ja läheisilleen.

Kuvassa näkyvät mustat farkut kävivät ennen haastetta useasti kirppisvaatepinossa. Haasteen aikana ne ovat kuitenkin osoittautuneet yksiksi Ellin käytetyimmistä housuista. © Elli Leppiniemi

Oma vaatekaappi osoittautui yllättäen aarreaitaksi

Ostolakkonsa alussa Elli selaili nettikauppoja, muttei siirtänyt tuotteita ostoskoriin. Hän poisti itsensä nettikauppojen uutiskirjelistoilta, jottei houkutus kävisi liian suureksi. Kivijalkaliikkeitä hän ei vältellyt, vaan toimi ajoittain makutuomarina läheisilleen.

– Olen oppinut haasteen aikana, että kaupoissa voi käydä hakemassa inspiraatiota eikä ole pakko ostaa mitään.

Yksi ostolakon hyvä puoli on Ellistä ollut oman tyylin selkeytyminen. Vaikka hän rakastaa edelleen pukeutumista ja muotia, ei hän enää koe niin voimakasta tarvetta lähteä mukaan erilaisiin Tiktok-trendeihin.

– Silmäni ovat avautuneet sen suhteen, kuinka paljon ihmiset kuluttavat ja miten se näkyy somessa. Kuluttaminen on tosi normalisoitua, vaikka pärjäisimme paljon vähemmälläkin.

Lakon aikana myös omat vaatteet ovat yllättäen alkaneet näyttää houkuttelevilta. Vaatteista, jotka eivät aiemmin olleet suosikkeja, on tullut uusia luottovaatteita. Elli pitääkin tärkeänä, että vaatteisiin sitoudutaan pitkäksi aikaa.

– Ihmiset laittavat välillä vaatteet liian nopeasti eteenpäin. Helposti kuitenkin päätyy ostamaan lopulta samanlaisen uudelleen.

Elli kuvailee tyylinsä koostuvan nykyään tavallisista perusvaatteista, koska ne tuntuvat mukavimmilta ja niissä hänellä on itsevarma olo. © Elli Leppiniemi

Lue myös Kotiliesi.fi: Inga, 28, ompelee tilkuista, pöytäliinoista ja verhoista vaatteita ja asusteita: ”Koskaan ei ole liian vähän kangasta”

Pitäisikö ruveta ostolakkoon?

Viimeisen kahden vuoden aikana somessa on trendannut Viiden vaatteen vuosi -haaste. Siinä ihmisiä kannustetaan ostamaan vuoden aikana maksimissaan viisi uutta vaatetta. Se on tutkimusten mukaan määrä, joka on vielä ekologisesti kestävällä pohjalla.

Elli uskoo, että jos vaatteiden ostamistaan haluaa hillitä, on hyvä sanoa se ääneen. Kun ostolakko on julkinen, se myös todennäköisemmin toteutuu.

Hän ei suosittele siirtämään muutoksen aloittamista ensi maanantaille tai ensi tammikuulle – eli jonnekin kaukaisuuteen.

– Monesti ihminen saa tehtyä asialle jotain vasta, kun selkä on seinää vasten. Kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Elli huomauttaa, ettei kaikkien tarvitse ryhtyä tähän haasteeseen. He, jotka eivät vuositasolla juuri vaatteita ostele, eivät myöskään ole osa ylikulutusongelmaa.

– Mutta me, jotka olemme kuluttaneet liikaa, omistamme jo riittävästi vaatteita.

Moni on kysynyt Elliltä, paljonko hänellä on säästynyt rahaa ostolakon ansiosta. Vastaus on, ettei yhtään. Shoppailusta säästyneet rahat ovat kuluneet harrastuksiin ja elämyksiin.

– Olen laittanut enemmän rahaa balettiharrastukseeni, lasketteluun, ravintoloihin ja kulttuuriin.

X