Muoti

Vaateostoksilla Sofia Järnefelt miettii, sopiiko hankinta omaan tyyliin myös viiden vuoden päästä – tärkeintä on tunnistaa oma koko

Vaatesuunnittelija ja Muodin huipulle -mentori Sofia Järnefeltin tyylin kulmakiviä ovat rennot kauluspaidat ja isot neuleet.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen

Sofia Järnefelt kuvailee tyyliään huolettoman huolitelluksi.

Vaatesuunnittelija ja Muodin huipulle -mentori Sofia Järnefeltin tyylin kulmakiviä ovat rennot kauluspaidat ja isot neuleet.

Tyyliini kuuluvat herraintyyliset kauluspaidat, isot neuleet ja collegepaidat. Minulla on vain luottovaatteita, joita voin yhdistellä toisiinsa.

En erittele vaatteitani arki- ja juhlavaatteisiin, vaan sama kauluspaita toimii tilanteesta toiseen eri tavoin puettuna. Juhlasta tai arjesta riippumatta yhdistän siihen näyttävät korvikset.

– Pidän kerroksellisuudesta pukeutumisessa. Housujen päällä on hame. Molemmat ovat omasta mallistostani.
– Pidän kerroksellisuudesta pukeutumisessa. Housujen päällä on hame. Molemmat ovat omasta mallistostani. © Sampo Korhonen

Miten tyylisi on muuttunut vuosien aikana, Sofia Järnefelt?

Ikä on tuonut itsevarmuutta ja itsetuntemusta. Tunnen kehoni mittasuhteet ja kokoni paremmin nyt kuin nuorempana. Pukeudun huolettoman huolitellusti.

Haen vaihtelua pukemalla paidan joko kokonaan tai osittain housujen sisään. Työpäivinä jätän usein paidanhelman rennosti housujen päälle.

Teen harvoin heräteostoksia. Haluan, että jokainen uusi hankinta sopii kokonaisuuteen. Ja mietin, käykö se vaatetyyliini vielä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Mitä enemmän minulla on kilometrejä takana, sitä tarkemmin harkitsen vaate­ostoksiani.

– Silkkisifonkipaita on Hedvigin mallistossa vuodesta toiseen. Celinen korvakorut ovat minulle tärkeä muisto. Hankin ne sen kunniaksi, että olin päässyt Celinen muotitaloon töihin, Sofia kertoo.
– Silkkisifonkipaita on Hedvigin mallistossa vuodesta toiseen. Celinen korvakorut ovat minulle tärkeä muisto. Hankin ne sen kunniaksi, että olin päässyt Celinen muotitaloon töihin, Sofia kertoo. © Sampo Korhonen
– Aèsopin Marrakech-hajuvedessä on mielestäni vanhan kirjaston tuoksu.
– Aèsopin Marrakech-hajuvedessä on mielestäni vanhan kirjaston tuoksu. © Sampo Korhonen

Miten työsi vaikuttaa siihen, miten pukeudut?

Arkivaatteiden pitää olla käytännöllisiä ja väljiä, jotta voin kääriä hihat tarpeen vaatiessa, kantaa vaatekasseja kuvauk­siin ja kumarrella sovituksissa.

Olen oppinut tunnistamaan laadukkaat kankaat näppituntumalla. Arvostan kestäviä materiaaleja, jotka tuntuvat hyviltä päällä, kuten silkkiä, villaa ja puuvillaa. Kiinnitän huomiota myös istuvuuteen, leikkauk­seen ja mittasuhteisiin.

Tärkeintä on tunnistaa oma koko. Jos harkitset kahden koon välillä, uskallan väittää, että suunnilleen aina kannattaa ottaa isompi koko. Pukeudun mielelläni väljiin vaatteisiin ja leikin eri pituuksilla ja kerroksellisuudella.

Totemen paitaan Sofia on yhdistänyt kuvauksista lunastetut korvakorut.
Totemen paitaan Sofia on yhdistänyt kuvauksista lunastetut korvakorut. © Sampo Korhonen
Macin Lady Danger -huulipunasta on muodostunut Sofian meikin tavaramerkki.
Macin Lady Danger -huulipunasta on muodostunut Sofian meikin tavaramerkki. © Sampo Korhonen

Mikä on mielestäsi tyylikästä, Sofia Järnefelt?

Mielestäni ei ole yhtä tiettyä tapaa olla tyylikäs. Ihailen henkilöitä, jotka kantavat vaatteensa itse­varmasti.

Mistä ostat vaatteesi?

Käyn kivijalkaliikkeissä, joissa voin sovittaa vaatteen, muun muassa Beam, Beamhill ja Jeans and Towels by Samu-Jussi Koski ovat suosikkejani. Toisaalta ostan myös nettikaupoista itselleni tuttujen merkkien vaatteita, joiden koon osaan arvioida. Teen löytöjä myös matkoilta New Yorkista ja Pariisista.

Nappaan työhuoneeltani myös oman Hedvig-brändini mallikappaleita omaan käyttööni.

Ostan koruja vintageliikkeistä, mutta olen saanut niitä myös lahjaksi äidiltäni ja perinyt isoäidiltäni.

Celinen laukku on vanha, mutta edelleen ahkerassa käytössä.
Celinen laukku on vanha, mutta edelleen ahkerassa käytössä. © Sampo Korhonen
Sofialla on iso kokoelma näyttäviä korvakoruja.
Sofialla on iso kokoelma näyttäviä korvakoruja. © Sampo Korhonen

Mihin satsaat vaateostoksilla?

Olen laukkuharakka. Olen hankkinut luksusbrändien Célinen, Balenciagan ja Kenzon laukkuja. Ne ovat olleet myös kalleimmat ostokseni. Laukut ja korut ovat sijoituskohteeni ja perintöni tyttärelleni.

Kierrätätkö vaatteitasi?

Muutama vuosi sitten puhdistin kaappini vaatteista, joita en enää käyttänyt. Myin ne second hand -liikkeessä. Ostan toisinaan vaatteita Pariisin ja Helsingin vintageliikkeistä.

– Työunivormuni on Malene Birgerin kauluspaita, Gannin housut ja Salomonin lenkkarit. Voin sekoittaa keskenään kulta- ja hopeakoruja, kunhan niiden muotokieli on samanlainen.
– Työunivormuni on Malene Birgerin kauluspaita, Gannin housut ja Salomonin lenkkarit. Voin sekoittaa keskenään kulta- ja hopeakoruja, kunhan niiden muotokieli on samanlainen. © Sampo Korhonen
Sofia pukeutuu usein merinovillaiseen Hedvigin neuleeseen. Tuolin hän on saanut perintönä isoisältään, tähtitieteilijä Gustaf Järnefeltiltä.
Sofia pukeutuu usein merinovillaiseen Hedvigin neuleeseen. Tuolin hän on saanut perintönä isoisältään, tähtitieteilijä Gustaf Järnefeltiltä. © Sampo Korhonen

Kun kukaan ei näe, pukeudun…

heinäkuun helteillä mökillä tätini vanhaan t-paitaan ja sortseihin 1980-luvulta.

Mikä on paras vaatemuistosi?

Kiersin morsiusliikkeitä kaasojeni kanssa ja olin häähuumassa valitsemassa pukua, jossa oli tiukka korsetti ja valtava helma. Silloin yksi ystävistäni ehdotti, että mieti vielä kerran. Hän tuntee minut ja tyylini. Siksi hän tiesi, etten viihtyisi vaatteessa, jossa kokisin patsastelevani. Pyrin omassa suunnittelutyössänikin keventämään näyttävämpiä tai juhlavampia vaatteita, jotta naisilla olisi niissä luonteva olo.

Päädyin suunnittelemaan itselleni minimalistisen mekon läpikuultavasta, höyhenenkevyestä sifongista. Sen alle puin vain puolivartalokorsetin ja pakarat juuri ja juuri peittävän, lyhyen alus­mekon. Tunsin itseni kauniiksi, elegantiksi ja huolettomaksi. Mekkoni oli täydellinen hääpäiväämme.

– Marimekolle suunnittelemani villaneuleen sisäpinta on fleeceä, joten se korvaa takin. Läppärilaukkuni on Whyredin mallistosta. Camperin saappaat on suunnitellut suomalainen Achilles Ion Gabriel.
– Marimekolle suunnittelemani villaneuleen sisäpinta on fleeceä, joten se korvaa takin. Läppärilaukkuni on Whyredin mallistosta. Camperin saappaat on suunnitellut suomalainen Achilles Ion Gabriel. © Sampo Korhonen

Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 11/2024.


X