Työ ja raha

Jollakin voi olla vanha puhelinnumerosi käytössä – tällaista on ikävä haamukilahtelu

Jos edellisen omistajan kontakteilta tulee häiritsevän paljon viestejä, teleoperaattori voi antaa tilalle uuden numeron.

Teksti:
Karoliina Kakko

Puhelinnumerot ovat yleensä vuoden karenssissa sen jälkeen, kun ne on poistettu käytöstä.

Jos edellisen omistajan kontakteilta tulee häiritsevän paljon viestejä, teleoperaattori voi antaa tilalle uuden numeron.

Nainen sai uuden työpuhelinnumeron ja nopeasti paljastui, että numero oli aikaisemmin kuulunut tuntemattomalle korkeakouluopettajalle. Numeroon alkoi tulvia opiskelijoiden ilmoituksia sairaspoissaoloista, mutta myös puheluja, postipakettien seurantatunnuksia ja hotellien varauksia.

Erään toisen naisen ”upouuteen” numeroon alkoi tulla esimerkiksi sairaalasta soittoja ja sähköyhtiöltä viestejä, joissa varoitettiin maksamattomista laskuista ja sähköjen katkaisemisesta. Oli ilmeistä, että puhelinnumero oli aiemmin kuulunut jollekulle muulle.

Näitä kertomuksia jaetaan säännöllisesti somessa ja ihmetellään: miksi olen saanut jonkun toisen vanhan numeron?

Nykyään ihmisen puhelinnumero on yleensä sama läpi elämän

Yleensä ihmisellä on käytössä yksi ja sama matkapuhelinnumero läpi elämänsä. Vaikka puhelinoperaattori vaihtuu, numero pysyy.

Numero poistuu käytöstä, kun puhelinoperaattori saa ilmoituksen, että numerolle ei ole enää käyttöä.

Yleisin syy, miksi numero poistetaan käytöstä, on kuolinpesän tai omaisen ilmoitus asiakkaan poismenosta, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola. Puhelinnumero saatetaan haluta poistaa käytöstä myös häirintätapausten tai työpaikan vaihdon seurauksena.

Suomessa viranomaiset eivät säätele sitä, kuinka kauan numeron tulee olla poissa käytöstä ennen kuin se voidaan ottaa uudestaan käyttöön. Jokainen teleoperaattori päättää karenssin pituuden itse.

Elisalla on Pohtolan mukaan todettu, että sopiva aika pitää puhelinnumerot karenssissa on yksi vuosi.

Viestit tuntemattomilta johtuvat usein väärinkäsityksestä

Jollekin tulee uusi puhelinnumero käyttöön samoista syistä kuin edellä: joskus työpuhelinnumeroksi, joskus häirintäyhteydenottojen karistamiseksi. Usein uusia puhelinnumeroita annetaan tietysti aivan uusille ihmisille eli lapsille.

Jos uuteen numeroon alkaa virrata viestejä täysin tuntemattomilta tahoilta, yleensä taustalla on väärinkäsitys: lähettäjä ei ole tietoinen siitä, että numeron omistaja on vaihtunut.

– Totta kai sitä jonkun verran tapahtuu, että jollekin on jäänyt vanha yhteystieto puhelimeen ja vaikka on vuoden karenssi, sieltä edelleen tulee joku vanha viesti, sanoo Pohtola.

Jos tuntemattomilta tulee paljon viestejä ja se aiheuttaa häiriöitä, teleoperaattori voi antaa tilalle uuden numeron.

– Käytännössä se toimii silloin niin, että vanha liittymä suljetaan ja uusi liittymä avataan. Ja silloin se uusi numero tulee käyttöön, kertoo Pohtola.

Teleoperaattorin ei ole tietosuojan vuoksi mahdollista lähettää esimerkiksi puhelimesta löytyville yhteistiedoille ilmoitusta, että numero on poistunut käytöstä. Usein käy niin, että numeron uusi omistaja joutuu vastailemaan uppo-outojen viesteihin, etteivät ne tulleet oikealle ihmiselle. Elisalta huomautetaan, että numeron vanha omistaja voisi tässä auttaa.

– Asiakkaalla on tietenkin mahdollisuus informoida vanhoja tuttuja, että numero vaihtuu ja tässä on uusi numero, sanoo Pohtola.

Ovatko puhelinnumerot jatkossa pidempiä?
Ovatko puhelinnumerot jatkossa pidempiä?

Puhelinnumeroita syövät kaulapannat ja meripoijut

Nykyään puhelinnumero koostuu yleensä suuntanumerosta ja seitsemästä numerosta.

Näin käytössä on yli 10 miljoonaa numeroa. Luku kuulostaa valtavalta, mutta valtava on myös numeroiden tarve.

Puhelinnumeroita tarvitaan niin riistakameroihin, valvottuihin meripoijuihin kuin esimerkiksi metsästyskoirien pantoihin. Numero mahdollistaa datan keräämisen ja sen siirtämisen. Vaikkapa riistakameran keräämä kuva saadaan näin lähetettyä esimerkiksi puhelimeen.

– Näin pystyy katsomaan esimerkiksi, että onko lintu pöntössä vai mitä siellä tapahtuu, sanoo Pohtola esimerkkinä.

Tulevaisuudessa puhelinnumerot saattavat olla pidempiä

Koska niin monet eri laitteet kuluttavat samaa rajallista numeromäärää, tulevaisuudessa voi tulla vastaan tilanne, että nykyisenmittaiset numeroyhdistelmät loppuvat. Silloin voi olla tarvetta ottaa käyttöön pidempiä puhelinnumeroita.

Pohtolan mukaan on kuitenkin mahdotonta tietää, miten Suomen kokonaisliittymämäärä kehittyy ja tuleeko pidemmille puhelinnumeroille tarvetta ennen pitkää vai koskaan.

Suomessa liikenne- ja viestintävirasto Traficom on se viranomainen, joka jakaa numerot puhelinoperaattoreille ja seuraa esimerkiksi sitä, onko numeroita riittävästi käytössä.

Tällä haavaa tilanne ei ole niin akuutti, että esimerkiksi Elisalla koettaisiin painetta lyhentää puhelinnumeroiden karenssiaikaa. Jos karensseja lyhennetään nykyisestä, voisi viesti lähteä useammin vahingossa väärälle henkilölle.

X