Työ ja raha

Keikkatyöläisen kysymys: freelancer, toiminimi vai molemmat?

Teksti:
Anna.fi

Haluatko tehdä erilaisia freelance- ja keikkatöitä, mutta paperisota ahdistaa? Älä ahdistu: ”Toiminimen pystyyn pistäminen ei ole kovinkaan vaikeaa”, kannustaa verosihteeri Kaj Hoffren Helsingin henkilöverotusosastolta.
Hoffren tosin myöntää, että aloittelevaa yrittäjää voi häiritä tiedon puute. Selkeää perusohjetta esimerkiksi freelancereiden verotuksesta ei ole. ”Koska freelancerit ovat kuitenkin suhteellisen pieni ryhmä verrattuna muihin, ei heihin ole panostettu kuten esimerkiksi palkan- tai eläkkeensaajiin.”

Hoffrenin mukaan freet ja toiminimen perustajat ovat kuitenkin yleensä taipuvaisia aktiivisuuteen; apu löydetään vaikka kiven alta.

Freen ja toiminimen ero

”Freelance-verokortti eroaa tavallisesta verokortista siinä, ettei siinä ole markkarajaa”, selvittää Kaj Hoffren aluksi. Periaatteessa free saa siis ansaita rajattomat määrät sillä veroprosentilla, jonka hän on itselleen arvioinut (tai se on laskettu edellisen vuoden tulojen perusteella).

Käytännössä tietenkin kannattaa olla hyvin tarkkana sen suhteen, ettei ansaitse liikaa; tällöin duunarille mätkähtää lasku seuraavan vuoden joulukuussa. Veroprosenttia nostetaan tai lasketaan verokorttimuutoksella.

”Freelance-kortti on näyttökortti, eli sitä voi jakaa joka paikkaan, johon tekee töitä”, Hoffren jatkaa. Kortti sopii siis henkilölle, jolla on monta työnantajaa.

Mutta entä jos myyn kertaluonteisen palvelun suoraan ostajalle, enkä halua velvoittaa ostajaa omilla sosiaalikuluilla? Voinko maksaa itse omat veroni?

Voin, ja silloin puhutaan toiminimen perustamisesta: ”Toiminimi tekee aloittamisilmoituksen verotoimistoon. Sieltä hän saa noin viikon kuluessa LY-tunnuksen, joka vapauttaa palvelun ostajan maksamasta mitään kuluja. Toiminimi myös ilmoittautuu ennakkoperintärekisteriin. Ensimmäinen huhtikuuta alkaen toiminimimenettelyä muutetaan siten, että se vielä helpottaa aloittamista: yhdellä ilmoituksella rekisteröidytään sekä kaupparekisteriin että verottajalle. Ennen ilmoituksia tehtiin kaksi.”

Sekä että!

Kuulostaa vaivattomalta ja sitä se onkin, ainakin aluksi. Toiminimenä työskentely ja freelancerina toimiminen ovat hyvin lähellä toisiaan. Mikäli ansaitset toiminimenä alle 50 000 markkaa vuodessa, kuulut tavallisen tuloverolain piiriin. Mutta kohoaa summa yli tuon rajan, tulee toiminimestä lisäksi ALV- eli arvonlisäverovelvollinen.

Ja mikäli keikkaluonteinen työsi – Hoffren käyttää esimerkkinä suomentajaa, joka tekee käännöskeikkoja – käy mittavaksi, lisääntyvät hoidettavat asiat.

”Yrityksen perustaminen on sitten työläs prosessi. Toiminimikin on velvollinen pitämään muistiinpanoja tuloista ja kuluista, mutta yrittäjän tulee jo pitää kahdenkertaista kirjanpitoa”.

”Mutta jos haluat tienata tuloja keikkailemalla, järjestää vaikka satunnaisesti koulutuskursseja, ja samalla saat palkkaa muualta, voit hyvin pitää yhtä aikaa sekä toiminimeä että freelancer-korttia.”

Maksutonta apua

”Ammattitaito, koulutus, yritysidea ja suunnittelu”, luettelee Kaj Hoffren vielä ne tukipilarit, jotka kannattavat hyvää yritystä. Tietoa aloittava saa muun muassa verohallinnon esitteistä tai Uusyrityskeskuksista, joita toimii 30 paikkakunnalla Suomessa.

”Teemme aloittelevalle yrittäjälle hyvin käytännönläheisen muistion, jossa pohditaan alun investointitarvetta, yritysmuotoa ja toimimista viranomaisten kanssa”, kertoo Helsingin Uusyritys ry:n toimitusjohtaja Matti Karvinen. Ja mikä parasta, keskuksen toiminta on ehdottoman luottamuksellista ja täysin maksutonta.

Pilvi Kallio / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Nelson Souto

Tietoa verotuksesta

Helsingin Uusyrityspalvelu

Suomen Uusyrityskeskukset

X