Työ ja raha

Mikä on unelmatyösi? Näillä ammattilaisen vinkeillä saat selville, mitä sinun pitäisi oikeasti tehdä työksesi

Mitä tekisit, jos voisit tehdä mitä vain? Mikä sinua oikeasti motivoi? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaamalla tiedät, mikä on unelma-ammattisi.

Teksti:
Hannele Lampela
Kuvat:
Istock

Mikä on sinun unelmatyösi? Näin saat sen selville.

Mitä tekisit, jos voisit tehdä mitä vain? Mikä sinua oikeasti motivoi? Näihin ja muihin kysymyksiin vastaamalla tiedät, mikä on unelma-ammattisi.

”Mikä on unelmatyöni?” Siihen kysymykseen HRM Partnersin Business Coach Kaisa Uurtamo on tottunut vastaamaan – tai oikeastaan hän auttaa asiakasta löytämään vastauksen. Valmentajan tehtävä kun ei ole kertoa vastauksia, vaan auttaa asiakasta oivaltamaan itse.

Uurtamon mukaan tärkeintä on pohtia, mikä tekee itselle työstä merkityksellistä ja mikä motivoi. Ennen usein ajateltiin, että palkka on tärkein kannustin, mutta nykyään muut asiat voivat painaa enemmän vaakakupissa. Rahan sijaan esimerkiksi vapaat työajat, mahdollisuus työskennellä toisessa maassa tai innostavat työtehtävät voivat olla merkityksellisempiä asioita.

– Mielikuvaharjoitukset ovat tärkeitä. Pohdi esimerkiksi mitä teet, jos olet unelmatyössäsi. Millainen työympäristösi on, millaisten asioiden puolesta teet töitä ja kenen kanssa työskentelet? Uurtamo vinkkaa.

Työelämästä haaveilemalla et saa selville koko totuutta, vaan kysymys kannattaa ulottaa koko elämään. Millaista se olisi juuri täydellisenä? Työskentelisinkö Suomessa vai ulkomailla, millaisia päiväni olisivat ja miten asuisin? Tällaisten kysymysten kautta voi oivaltaa oman elämänsä salaisuuksia, sillä jokainen meistä on erilainen. Siksi jokaiselle unelmaelämä on erilaista.

– Kannattaa koota esimerkiksi miellekartta omista haaveista. Sitä kootessa voi havahtua huomaamaan, että iso osa asioista on jo erinomaisesti. Samalla voi pohtia, miten niitä hyviä asioita voi lisätä elämässään pienten tai isojen muutosten avulla.

Loma on oivallusten kulta-aikaa

Kesäloma tai vaikkapa äitiysvapaa antaa loistavan tilaisuuden pohtia myös omia työkuvioita uusiksi. Kun aivot saavat höllätä ja saat etäisyyttä arkipäivän pyörityksestä, ura-asiatkin selkiytyvät. Haaveilulle on aikaa riippukeinussa, kun tehtävälistat ja seuraavan päivän työt eivät pyöri jatkuvasti mielen päällä.

– Unelmatyön löytämisessä tärkeintä on juuri se ajatusprosessi ja pohdinta. Se tarvitsee myös sopivasti aikaa. Lisäksi toimintasuunnitelman tekeminen on merkittävää, jotta unelmatyön työstäminen ei jää vain ajatuksen tasolle, Uurtamo kuvailee.

Unelmatyön löytäminen vaatii haaveilua ja aikaa.
Unelmatyön löytäminen vaatii haaveilua, pohdiskelua ja aikaa ajatusprosessille.

Oivalluksia ei kannata liiaksi pakottaa, sillä alitajunta on usein viisaampi kuin me itse. Prosessin voi aloittaa pohtimalla omaa unelmaelämää ja sen jälkeen unohtaa ajatukset hetkeksi. Loistava idea voi pälkähtää päähän muutaman päivän päästä vaikkapa suihkussa tai kesken unien.

– Voi olla myös ajatuksia, jotka estävät itseä toteuttamasta asioita. Niitäkin on hyvä listata ylös.  Näin omista rajoittavista ajatuksista tulee tietoiseksi ja voi alkaa harjoittelemaan tietoisesti erilaisia ajatusmalleja, ja poistamaan siten omia esteitä, Uurtamo toteaa.

Tällaisia totuttuja malleja ovat esimerkiksi ajatus siitä, ettei aikaa ole riittävästi tai ettei koskaan ole ollut hyvä matematiikassa. Näitä uskomuksia voi tarkastella hieman uudesta näkökulmasta – mihin ajatus perustuu? Voisiko olla, ettei se olekaan totta? Esimerkiksi ajankäyttöään voi muokata uusiksi tai kokeilla, josko matematiikasta voisikin tehdä itselleen harrastuksen, mikäli se on oman tavoitteen kannalta tärkeää.

– Kannattaa asettaa itselleen tavoitteita, niin pieniä kuin suuriakin. Esimerkiksi 1–3 vuoden tavoite on tärkeä, mutta myös tavoite yhdelle päivälle, hyvin pienikin, vie eteenpäin. Mitä asioita nyt tarvitsen ja teen, jotta pääsen kohti unelmaani?

Työelämän murros avaa mahdollisuudet

Kun 20-vuotiaana valitsee tulevaa ammattiaan, harvalla on kirkas ajatus siitä, mitä todellisuudessa haluaa. Kun kokemusta työelämästä ja työstä ei ole vielä kertynyt, mennään pitkälti mielikuvien pohjalta.

– Parikymppisenä myös omat arvot ovat usein erilaiset kuin 30-vuotiaana. Osa harmittelee, että on tehnyt vääriä valintoja, mutta ihmiset muuttuvat. On tärkeää tarkastella välillä elämäänsä ja pohtia, mitä haluaa.

Kun ennen kouluttauduttiin yhteen ammattiin ja työskenneltiin siinä eläkeikään asti, nykynuoret ovat valmistautuneet työskentelemään monella eri alalla elämänsä aikana. Työelämän murros myös avaa ovia aivan uudenlaiselle tekemiselle.

– Nykyään haetaan enemmän ja enemmän ihmisiä töihin eri projekteihin ja työllistetään lyhyempiä pätkiä. Yrittäjyys, freelance-suhteet ja eri verkostoissa tehtävät, eri muotoiset työt lisääntyvät, Uurtamo sanoo.

Osalle ihmisistä tämä voi kuulostaa pelottavalta, mutta sen voi nähdä myös mahdollisuutena. Kun ei ole tiettyyn työnantajaan, tehtävään, paikkaan tai aikaan sidottu, työ muokkautuu enemmän muun elämän ympärille. Tämä mahdollistaa esimerkiksi etätyöskentelyn ja pitkät lomat, kun töitä voi tehdä omien aikataulujen mukaan.

Tee testi: Näistä merkeistä tiedät, että olet unelmatyössäsi

X