Työ ja raha

Millainen on täydellinen CV? Lue ammattilaisen vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Älä jaarittele. Pysy rehellisenä. Kerro vahvuuksistasi. Mitä muuta tarvitaan hyvään ansioluetteloon?

Täydellinen CV

1.  Tiivistä ja napakoita

Kun työskentelin päätoimittajana, luin lukuisia ansioluetteloita. Niinpä tiedän aika hyvin, mitä niissä kannattaa mainita ja mitä välttää. Älä jaarittele! Ihanteellinen ansioluettelo mahtuu A4-liuskaan. Älä tuhlaa tilaa selostamalla, mitä päivärutiineihin kuului kouluaikana mansikanmyyjänä. Keskity edellisiin työtehtäviin, sillä ne kertovat nykyosaamisestasi. Korosta juuri niitä ominaisuuksia, jotka ovat erityisen olennaisia hakemasi työn kannalta. Jos esimerkiksi tietty tietotekniikkaosaaminen katsotaan edellytyksenä paikan saamiselle, avaa osaamistasi sillä saralla tavallistakin tarkemmin. Voit myös liittää linkin LinkedIn-sivullesi, jossa voit kertoa lisää luottamustehtävistäsi tai vapaaehtoistyöstäsi.

Varo tätä: Vältä ylimalkaisuutta. Rekrytoija ei ole päässyt tarkkailemaan sinua nykyisessä työssäsi eikä tiedä, kuinka laaja tehtäviesi kirjo on. Ujuta keskeinen osaamisesi ansioluetteloon, ei siis itse hakemukseen.

Lue myös: Valmiina työhaastatteluun?

2. Pysy rehtinä

Valheella on lyhyet jäljet. On turha narrata tutkinnosta, joka jäi kesken tai kielitaidosta. Jos kärähdät koeajalla, se johtaa urasi umpikujaan. Keskity positiivisiin asioihin, jotka tekevät sinusta työnantajalle löydön. Mieti, mikä osaamisessasi on ainutlaatuista. Pari vahvaa asiaa voi korvata esimerkiksi kokemuksen puutteen.

Varo tätä: Rehtiydessä on rajansa. Yksityiselämästä avautuminen ei kuulu ansioluetteloon. Tulevan työnantajan ei tarvitse tietää aviokriisistäsi tai vauvahaaveistasi. Siksi rekrytoijalla ei ole edes laillista oikeutta udella yksityisasioitasi haastattelutilanteessa.

3. Älä kainostele

Määritteletkö saksan taitosi kohtalaiseksi, vaikka osaat jutella ummet ja lammet? Kerrotko sinulla olevan jonkin verran asiakaspalvelutaitoja, vaikka olet ahertanut alalla vuosikymmenen?

Anna itsellesi kunniaa osaamisesta. Vähättely on suomalainen piirre, jonka vuoksi esimerkiksi kansainvälisten yritysten ovet saattavat sulkeutua edestämme. Omista ansioista avautuminen ei ole härskiä kerskailua.

Varo tätä: Koulunpenkiltä vastaponkaisseet kaikkien alojen mestarit hymyilyttävät rekrytoijia. Henkselien paukuttelu vihjaa, ettet hahmota työn vaativuutta. Voit kertoa kyvystäsi oppia ja omaksua uusia asioita vikkelästi, mutta älä väitä taitavasi jotakin, mistä sinulla ei ole alkuunkaan kokemusta.

4. Persoonaa peliin

Kuva saa ansioluettelon erottumaan. Kyse ei ole kauneuskilpailusta. Sinusta ei tarvita missiotosta, vaan kuvan tarkoituksena on antaa sinusta positiivisen ammattitaitoinen vaikutelma.

Myös persoonallisuuttasi avaavia harrastuksia voit listata. Vapaaehtoistyö kertoo kiinnostuksestasi oman yhteisön hyvinvoinnin vaalimiseen, taidenäyttelyissä käyminen taas voi kieliä halusta vahvistaa omaa visuaalista silmää. Älä kuitenkaan keksi hienolta kuulostavia harrastuksia, sillä teeskentely paljastuu aina.

Varo tätä: Seksikkäät herutuskuvat eivät kuulu asiaan kuin sangen kyseenalaisilla aloilla. Jos ainoa ajanvietteesi on kaljoittelu, siitä on parempi pysytellä hissukseen. Älä myöskään mainitse asioita, joihin suhtautuminen jakaa mielipiteitä. Vaikka sinusta olisi hyvä mainita, että olet järjestelmällinen neitsyt tai vahvatahtoinen härkä, voi rationaalisesti ajatteleva rekrytoija mieltää asian höyrypäisenä hömppänä.

Lue myös: Näin menestyt työelämässä – 5 helppoa ohjetta verkostoitumiseen

5. Kysy kaverilta apua

Asia, joka omassa päässä tuntuu itsestään selvältä, voi toisesta olla sekavasti ilmaistu. Siksi kannattaa pyytää luotettavaa ystävää lukemaan tuotoksesi läpi. Hän todennäköisesti bongaa myös kirjoitus- ja kielioppivirheet, sillä niitä on vaikea havaita omasta tekstistä.

Välttämättä ei kuitenkaan kannata turvautua jo eläkkeellä olevaan äitiin tai isään. Työelämä on mullistunut viime vuosina niin vahvasti, että takavuosikymmenien käytännöt ovat romuttuneet siinä sivussa liki kokonaan.

Varo tätä: Älä anna ystävän vaikuttaa liikaa sisältöön. Ansioluettelo kertoo sinusta, se ei ole kaverisi näkemys sinun saavutuksistasi. Ota myös huomioon, että toisella alalla työskentelevän ystävän näkemys hyvästä ansioluettelosta saattaa erota omastasi. Esimerkiksi mainosalalla kun meno on tyypillisesti paljon rennompaa ja epämuodollisempaa kuin vaikka rahoitusalalla.

Lue myös:

Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa
Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

Hyvä CV auttaa työnhaussa!

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X