Työ ja raha

Näin suomalaiset onnistuvat nyt säästämisessä – ”Ennen eläkkeelle jäämistä pitäisi olla 50 000 euroa”

Annan rahakysely paljasti, mitä varten moni suomalainen säästää rahaa. Selvitimme myös, millaisia säästösummia ihmiset tavoittelevat.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Suunnittelu turvaa oman toimeentulon silloin, kun palkkatulot vaihtuvat eläkkeeseen.

Annan rahakysely paljasti, mitä varten moni suomalainen säästää rahaa. Selvitimme myös, millaisia säästösummia ihmiset tavoittelevat.

Elintarvikkeiden ja asumiskulujen kallistuminen ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kun rahaa menee välttämättömyyksiin enemmän kuin ennen, voi säästäminen olla aiempaa haastavampaa. Kysyimme Annan lukijoilta, miten ja mihin he tällä hetkellä säästävät.

Syyskuussa 2023 toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 807 henkilöä.

Toisilla jää säästöön yli 200 euroa kuukausittain, toisilla 0 euroa

Annan rahakyselyyn vastaajista suurella osalla jää kuukausittain rahaa säästöön mukava määrä. Neljännes kertoi pystyvänsä laittamaan kuukaudessa säästöön enemmän kuin 200 euroa. Vajaa viidennes vastaajista onnistuu säästämään 101–200 euroa kuukausittain, ja joka viides kertoi säästävänsä kuussa 51–100 euroa.

Neljänneksellä vastaajista kuukausittaiset säästösummat ovat pienempiä. 16 prosentilla säästöön jää 21–50 euroa ja vajaalla 10 prosentilla alle 20 euroa.

Toisille säästäminen on mahdotonta. Kymmenen prosenttia vastaajista kertoi, ettei rahaa jää kuukausituloista säästöön lainkaan.

Mitään ei jää säästöön. Juuri ja juuri saan asuinkulut, lasten vaipat ja ruuat sekä muut lasten hyvinvoinnin kannalta välttämättömät kulut katettua. Itseltä olen jättänyt lääkkeet ostamatta, kuljen vanhoissa, väärän kokoisissa ja rikkinäisiä vaatteissa”, sanoi Johanna.

Suomalainen säästää tulevaisuuden turvaksi

Syitä laittaa rahaa säästöön on lukuisia, mutta Annan kyselyssä taloudellinen turva nousi suosituimmaksi motiiviksi säästää rahaa juuri nyt.

Reilu neljännes vastaajista kertoi säästävänsä parhaillaan eläkepäiviensä turvaksi.

Eläkeikä häämöttää 4 vuoden päästä ja silloin tulotaso laskee huomattavasti. Täytyy yrittää sopeutua ja pitää jotain sukan varressa”, vastasi Tiina.

Pelkään vanhenemista ja yksin olemista. Säästän, että voin mahdollisesti ostaa palveluja, kun vanhenen ja sairastun, enkä pärjää enää itse”, kertoi Soile.

Ennen eläkkeelle jäämistä rahastossa pitäisi olla 50 000 €”, sanoi Teija.

Vajaa viidennes vastaajista puolestaan kertoi säästävänsä siksi, että tilille kertyisi puskuria työttömyyden tai muun taloudellisen takaiskun varalle.

Asunnon korkotaso on juuri noussut, ja takana on avioero. Olen huolissani siitä, miten selviydyn yksin. Laitan joka kuukausi pienen puskurin säästöön ja toivon, että se riittää. Hallituksen leikkauslistat pelottavat, sillä en voisi säästää yhtään enempää”, Suvi kertoi.

Minulla on määräaikainen työsuhde, joten mahdollisuus jäädä kahden vuoden jälkeen työttömäksi on suuri ja siihen pitää varautua säästämällä”, sanoi Paula.

Taloudelliseksi takaiskuksi mainittiin myös mahdolliset yllättävät tapahtumat, kuten kodinkonerikko, terveydenhuollon kustannukset tai eläinlääkärikäynnit, jotka ovat nykyisin kalliita.

”Varaudun koirien mahdollisiin eläinlääkärikuluihin. Koiramme on perheenjäseniä ja on tärkeää, että ne saavat tarvittaessa hyvää hoitoa”, vastasi Marja-Riitta.

Myös unelmaloma motivoi säästämään

Reilu viidennes Annan kyselyyn vastaajista kertoi tämän hetkiseksi säästömotivaatiokseen unelmaloman. Moni kertoi, ettei ollut pitkään aikaan päässyt matkustamaan.

En ole lomaillut 20–30 vuoteen missään, ja talvella olisi mahdollisuus päästä tyttären ja hänen kihlattunsa kanssa mökille Lappiin”, Kirsi vastasi.

Haluaisin päästä Maltalle lomalle mieheni kanssa. Olemme käyneet siellä kaksi kertaa aiemmin ja viettäneet todelliset lemmenlomat. Upeat muistot! Säästäminen tähän on kestänyt noin vuoden eli ensi vuonna mahdollisesti voimme toteuttaa tämän”, sanoi Tuula.

Yleistä on myös säästää asuntoa varten. Annan kyselyssä 16 prosenttia vastaajista kertoi kerryttävänsä kassaa uuden kodin ostoon tai vanhan remontointiin.

”Olen viimein päässyt eroon ulosotosta ja alkanut säästää elämäni suurta taloudellista haavetta varten – omaa asuntoa”, Kaj sanoi.

Myös nämä syyt motivoivat säästämään:

 • lasten kalliimmat hankinnat, kuten harrastusvälineet
 • häät
 • Marimekon lakanat
 • velattomuus
 • ilmalämpöpumppu
 • sohva
 • rahan kerääminen lapsenlapselle

10 000 euron säästötavoite oli tavallinen

Osa vastaajista kertoi, että heillä on tietty tavoitesumma, jonka he haluavat säästää. Kirsin tavoitteena on kerryttää kolmen kuukauden kuukausipalkan verran rahaa, ja Petri tavoittelee kahden vuoden elämisen kustannusten verran rahaa pankkiin.

10 000 euron säästötavoite oli vastaajien keskuudessa melko yleinen. Minna mainitsi, että se antaisi pelivaraa unelmille.

Toisilla tavoitesummat olivat hyvinkin suuria.

Säästän rahastoon ja tavoitteeksi olen asettanut 47 000 €. Se on pesämunani vanhalle iälle. On minulla toinenkin rahasto, johon laitan 100 euroa joka kuukausi. Näiden kahden rahaston säästösumman toivon olevan yhteensä lähellä 100 000 €, kun jään eläkkeelle”, kertoi Heidi.

Pankissa pitäisi lähivuosina olla ainakin 200 000 euroa, jotta viimeisten vuosieni elintaso säilyisi ja saisin tarvitsemaani hoivaa”, sanoi Pirkko-Liisa.

Osalla vastaajista puolestaan oli hyvin konkreettisia säästökohteita. Eveliinalla oli 8000 euron säästötavoite aurinkopaneeleja varten. Kerttu puolestaan haluaa viedä teininsä lomamatkalle Kanariansaarille ja kertoi säästävänsä tätä matkaa varten.

Tienaan 2000 euroa kuussa, ja lokakuussa maksan varausmaksun 400 euroa. Joulukuussa olen toivon mukaan saanut säästettyä tarpeeksi matkaan (1200 e).

Moni säästää tilauksista ja huvittelusta

Kysyimme myös vastaajilta, mistä he ovat viimeksi alkaneet tinkiä, jotta rahaa jäisi enemmän tilille.

 • 27 prosenttia kertoi säästäneensä tilauksista, kuten kanavapaketeista tai lehdistä.
 • 20 prosenttia puolestaan kertoi tinkineensä huvittelusta, kuten ulkona syömisestä, elokuvissa käymisestä ja konserteista.
 • 16 prosenttia säästää ulkonäöstä esimerkiksi edullisempaa kosmetiikkaa ostamalla ja vaateostoksia vähentämällä.
 • Noin 14 prosenttia oli tinkinyt ruokakuluista.
 • 11 prosenttia kertoi säästäneensä sähkönkäyttöä vähentämällä ja optimoimalla.

Osa vastaajista kertoi, ettei tinkiminen ole liittynyt viime aikojen kohonneisiin kustannuksiin vaan siihen, että nuukailu on ollut aina elämäntapa.

Olen aina ollut säästäväinen. Mottoni on ’säästetään tulitikuista, ostetaan shampanjaa’, eli kun arjessa miettii, mihin rahansa laittaa, niin on mahdollisuus ylellisyyteenkin. Vaikka olenkin pienipalkkainen kuntatyöntekijä”, sanoi Kristiina.

Olen ollut aina kovin nuuka. Se on eräänlainen harrastukseni. Säästän aina 10 prosenttia nettotuloistani. Kierrätän, nuukailen, pihistelen, yms. Viimeksi naapuri antoi itselleen turhat tavarat, jotka myin”, kertoi Heidi.

Lue myös Kotilieden juttu: Pakastaminen säästää rahaa, aikaa ja ruokahävikkiä – Satu, 54, pakastaa voipaketitkin: ”Pakastin on meidän ruokakauppamme”

X