Työ ja raha

Riihikuivaa rahaa vai mielenrauhaa – Miten nainen voi vaurastua?

Teksti:
Anna.fi
Vaurastuminen

Onko vaurastuminen yhtä kuin pullea tilipussi, pömpöttävä lompakko ja valtava materiamäärä ympärillä? Millaisia askelia meistä jokainen voi ottaa kohti vauraampaa elämää? Onko rikas nainen pelottava vai pelkääkö nainen rikastua? Kouluttaja Leila Simonen vastaa Elleille.

Nuukailu voi olla ihanaa ja kohentaa elämänlaatua. Naisia raha-asioissa kouluttava Leila Simonen haastaa ajattelemaan näin. Yhteiskuntatieteiden tohtori jätti vinhasti rullaavan työelämän oravanpyörän kymmenisen vuotta sitten nähdäkseen, oliko elämällä kenties muutakin tarjottavana.

Virkatyön asemesta Simonen alkoi elättää itsensä luovuudellaan: kirjoittamalla ja kouluttamalla.

Vaurautta vailla palkkakuittia

Uusi elämäntilanne sai Leila Simosen pohtimaan, mistä vauraus itse asiaa tulee. Tilille ei enää ropsahtanut kuukausittaista palkkaa, mutta menoja tuntui riittävän. ”Aloin miettiä, miten kulutusta voi ilolla vähentää ja totuttauduin valitsemaan, mitä elämääni otan. Onhan olemassa muitakin runsauden muotoja kuin nettopalkka.”

Suomalaiset vaurastuvat aineellisesti, mutta hyvinvointi ei lisäänny samassa tahdissa. Simonen painottaa, että yksi keskeisimmistä muulla tavoin kuin euroissa mitattavista pääoman lajeista on aika. ”On vaurautta voida tehdä itselleen mieluisia asioita: olla kaikessa hiljaisuudessa ja kuulla omat ajatuksensa, kävellä saappaat jalassa metsässä ja kuunnella tuulen suhinaa. Pääomaa on myös se, ettei koko ajan tarvitse olla työssä, ajattelemassa työtä tai palautumassa työstä.”

Miellyttävän nuukailun haastavuutta Simonen vertaa laihduttamiseen. ”Jos joutuu koko ajan olemaan jotain paitsi, tulee helposti retkahdetuksi. Mutta kun tietoisesti valitsen syöväni kevyesti, en enää ole uhri vaan oman elämäni ohjaksissa.”

Leila Simonen

Talouden oppaaksi muille naisille

Uuden elämänsä alussa Simonen hankki osaamista taloustaidon saralla ja opetteli sijoittamaan. ”Sijoittamisen sanotaan olevan vaikeaa. Minusta se on kuin vaikkapa espanjan kielen opettelu: jos haluat oppia tulemaan toimeen päivittäisessä kielenkäytössä, opit perusaskeleet nopeasti.”

Järjestäessään uudelleen oman suhteensa rahaan Simonen huomasi, että monella muullakin naisella oli varsin kyseenalaistamaton suhde rahaan. ”Mies hoitaa usein edelleenkin isot hankinnat ja nainen päivittäisen rahankäytön.  Mutta entä sitten, jos sattuu jotain yllättävää? Raha on väline, jolla voi ohjata elämäänsä tiettyyn suuntaan vaikkapa saadakseen hulppeammat eläkepäivät.”

”Naisten suhdetta rahaan leimaavat monesti pelko, epävarmuus, huonommuus, tyytymättömyys ja jopa kauhu. Missä meidän ilomme rahasta on? Ilo voi olla sitä, että säästettyään pitää vuoden vuorotteluvapaan tai saa paremman eläkkeen. Raha liittyy keskeisesti oman elämän suunnitteluun ja unelmien toteuttamiseen.”

Eroon vaurastumisen esteistä

Simonen kehottaa naisia luopumaan rahaan liittyvästä tunnekamppailusta. Naiset pelkäävät turhaan epäonnistumista tai erottumista ystävistään ja viiteryhmästään. ”Tuntuisi hassulta kysyä, pelkääkö mies vaurastumista. Naiset sen sijaan aliarvostavat itseään, vähättelevät ja ajattelevat, ettei talousasioiden hoitamisesta tule mitään. Soisin naisten pohtivan, mitä he itse haluavat ja tarttuvan oman elämänsä ohjaamiseen. Rikasta naista pidetään mielikuvissa edelleen yksinäisenä, kylmänä ja kovana, mutta toisaalta myös itsenäisenä, vapaana ja luovana.”

Esimerkiksi sijoittamisessa miehet ovat itsevarmempia ja ottavat isompia riskejä. Naiset puolestaan vähättelevät omia tietojaan ja pelkäävät epäonnistumista. Pörssissä rahaa menettänyt nainen kokee syyn olevan itsessään – mies markkinoissa.

Nainen ja raha

Maksa ensin itsellesi

Miten vaurastumisen alkuun sitten päästään? Simonen vinkkaa, että avuksi kannattaa ottaa perinteinen ruutuvihko. Tärkeintä on, että on itselleen rehellinen. ”Huijaamme helposti itseämme ja teemme heräteostoja tai piristehankintoja, jotka ovat joko ekologisesti haitallisia tai suistavat taloutemme punaiselle. Voi olla hyvä pitää kirjaa esimerkiksi kuukauden ajan keväällä ja kuukauden syksyllä nähdäkseen, miten paljon rahaa tulee ja menee.”

Simosella on näppärä nyrkkisääntö: maksa aina ensin itsellesi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi suoraveloitussiirtoa jokaisesta palkasta korkeakorkoiselle tilille ennen välttämättömiä menoja ja himokuluttamiseen houkuttavaa ”ylimääräistä” rahaa.

Oman itsetuntemuksen kehittäminen kannattaa tässäkin. Itseltään voi kysyä, pitääkö vaatteiden aina olla viimeisen trendin mukaisia tai osallistuuko itse kenties huomaamattaan kulutuskisaan kaverien tai sukulaisten kanssa. Rahan ajatteleminen uudesta vinkkelistä uudistaa henkisesti, Simonen toteaa.

Nainen ja raha

Pienemmällä vaihteella hyvinvointiin

Sana downshifting vilahtaa yhä useammin myös suomalaisessa keskustelussa. Simonen määrittelee sanan vähemmäksi kulutukseksi ja enemmäksi elämäksi. ”Miksei välillä voisi hidastella, kuulla omat ajatuksensa, olla läsnä lapsilleen, jättäytyä uran, yhteiskunnallisen aseman ja kuluttamisen kilpailusta?”

Mutta voidakseen vaihtaa hitaammalle, on kai täytynyt kokea nopeampi vaihde? Simonen nyökkää. ”Kyllä ensin täytyy olla korkealla voidakseen tulla alas. Jos on elänyt koko elämänsä pienituloisena ja säästäväisesti, voi downshiftingistä puhuminen tuntua loukkaavalta.”

Eikä vaurastuminen kaiketi kuitenkaan ole aivan jokaisen ulottuvilla? Simonen toteaa, että puhuttaessa mittavasta osakesalkusta tai huippuvarustellusta kesämökistä ei vaurastuminen tietenkään ole kaikkien ulottuvilla. ”Tunnen pienipalkkaisia naisia, jotka ovat säästämisen myötä vaurastuneet. Kuka tahansa voi oppia säästämisen ja sijoittamisen taitoja ja kesyttää kulutushimoaan. Bonuksena saa huikean määrän mielenrauhaa ja henkistä hyvinvointia.”

Lue lisää:

Voimapaja
Osakesäästäjien Keskusliitto

Leila Simonen:Naiset ja raha – Matkalla arjen vaurauteen (Voimapaja 2008)

Anne

X