Työ ja raha

Puskurirahasto pelastaa yllättävissä tilanteissa – katso asiantuntijan 6 vinkkiä, miten säästää pahan päivän varalle

Annan lukijat ovat säästeliäitä, ja suurin osa laittaa rahaa sivuun säännöllisesti kuukausittain. Miten se onnistuu?
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: iStock

Suomalaiset ovat velkaantuneet yhä enemmän koko 2000-luvun, selviää Tilastokeskuksen kotitalouksien velkaantumisastetta mittaavasta tilastosta. Taustalla ovat entistä isommat asunto- ja taloyhtiölainat mutta myös kulutusluotot ja pikavipit, joita otetaan hanakasti.

Kehittämispäällikkö Minna Markkasta huolestuttaa luottojen yleisyys. Hän työskentelee Takuusäätiössä, jossa autetaan velkaongelmiin ajautuneita.

– Aikaisemmin säästäminen oli normi. Nykyisin moni ajattelee, että kulutetaan nyt, maksetaan myöhemmin.

Asenteen muuttaminen ei ole helppoa.

– Luottoyhteiskunnassa ohjataan ottamaan luottoa. Esimerkiksi huonekalukaupassa melkein pakkomyydään luotolla. Kuukausierällä luodaan illuusio, että tuote ei olisi niin kallis.

Jos elää jatkuvasti luotolla, tuntuma oman talouden rajoihin voi kadota, Markkanen muistuttaa.

Säästäminen olisi tärkeää pienituloiselle

Toisaalta Tilastokeskuksen mukaan ihmiset säästivät viime vuonna enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Tilasto ei kuitenkaan kerro kuka säästää. Ongelma on se, miten saada myös pienituloiset säästämään, Markkanen kommentoi.

Takuusäätiön, Marttaliiton ja Osuuspankin vuonna 2019 teettämässä Puhetta rahasta -tutkimuksessa selvisi, että 40 prosenttia vastaajista ei ollut varautunut yllättäviä menoja varten, eikä säästöissä ollut kunnon puskuria. Suuri osa säästi lyhyellä tähtäimellä.

– Harva säästi esimerkiksi eläkettä varten. Ilmeisesti ihmiset luottavat siihen, että järjestelmä turvaa vanhuudenpäivät.

Muutos saattaa kuitenkin olla jo käsillä.

– Mediassa näkyy nuoria naisia, joita säästäminen ja sijoittaminen kiinnostavat. Ehkä nuorilla ei ole enää samanlaista luottoa hyvinvointivaltion eläkkeisiin kuin vanhemmilla sukupolvilla.

1. Aloita säästäminen jo tänään

Älä lykkää huomiseen, sillä aika on säästäjän paras ystävä. Pienistä puroista voi ajan kanssa kasvaa iso summa.

2. Muista mikrosäästäminen

Moni ajattelee, että säästäminen ei onnistu, jos tulot ovat pienet. Aina voi kuitenkin aloittaa pienestä. Useilla pankeilla on maksukortteja, joista voi ohjata aina maksaessa euron tai kaksi säästötilille tai rahastoon.

3. Aseta realistinen tavoite

Tavoitetta ei kannata asettaa heti liian korkealle, sillä onnistumisen tunne on tärkeä.

4. Tarkastele kulutuskäyttäytymistäsi

Tarkastele omaa kulutuskäyttäytymistä kriittisesti. Onko turhia rahasyöppöjä?

5. Automatisoi säästäminen

Ohjaa tietty summa säästöön heti, kun palkka tulee tilille. Jos ajattelee, että säästää vasta sitten, kun tietää, mitä tilille jää menojen jälkeen, rahat ovat yleensä jo menneet.

6. Säästä puskuri

Hyvä nyrkkisääntö on, että säästössä olisi 1–3 kuukauden nettopalkka.

Vinkit antoi Minna Markkanen Takuusäätiöstä.

Miten seurata menoja?

Jos ruutuvihko tai Excel-taulukko tympii, kokeile seurata tulojasi ja menojasi kännykkäsovelluksen avulla. Kännykkä kulkee koko ajan mukana, ja sovellukseen on helppo kirjata menot heti, kun on ostanut jotain.

Penno.fi. Toimii selailemalla, on suomenkielinen, helppokäyttöinen ja ilmainen.

Monefy. Helppokäyttöinen ja ilmainen sovellus, jossa on selkeä ja kivannäköinen grafiikka. Maksullisessa Monefy Pro -sovelluksessa voi muun muassa lisätä kulukategorioita, ja sen voi synkronoida vaikkapa oman kumppanin sovellukseen, jolloin voi seurata myös yhteisiä kuluja. Toimii sekä Android-puhelmissa että iPhonessa.

Pankkien omat sovellukset. Esimerkiksi Nordealla on näppärä Nordea Wallet -sovellus, jonne kortilla maksetut ostokset kirjautuvat automaattisesti. OP-mobiilisovelluksessa on Talouden tasapaino -valikko, jossa voi seurata tuloja ja menoja.

X