Työ ja raha

Työhaastattelukysymykset pysyvät samoina, koska ne tietyt paljastavat hakijasta eniten – 6 tavallisinta ja uravalmentajan vastausvinkit

Työhaastattelukysymykset ja paras tapa vastata niihin on varautumisesta kiinni. Uravalmentaja neuvoo, mitä haastattelija yrittää saada vastauksestasi irti.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
iStock

Työhaastattelukysymykset taklaava saa paikan. Erityisen tärkeitä saattavat olla ne, joita hakija esittää itse.

Työhaastattelukysymykset ja paras tapa vastata niihin on varautumisesta kiinni. Uravalmentaja neuvoo, mitä haastattelija yrittää saada vastauksestasi irti.

Työhaastattelukysymykset ovat työtä hakevalle joskus elämän kiperimpiä vastattavia. Työnantajaa kiinnostaa ennen muuta, mitä taitoja ja kokemusta hakijalta löytyy – ansioluettelossa mainittua syvällisemmin.

Uravalmentaja Anu Kaasalainen Työvalmennus Futuurista kertoo, millaisiin kysymyksiin haastatteluissa kannattaa ainakin varautua.

1. Kerro omasta osaamisestasi

Mielenkiinnon kohteena ei ole vain aikaisempi koulutus, korostaa Kaasalainen. Vastauksessa kaivataan kuulla laajemmin, mitä hakija on elämässään tehnyt ja saanut aikaan.

– Kerro esimerkkejä tuloksista ja onnistumisista, uravalmentaja ohjeistaa.

Vaatimattomilla suomalaisilla omien taitojen esitteleminen ei usein pulppua luonnostaan. Siksi itsensä kehumista pitääkin harjoitella. Omien vahvuuksien hahmottamisessa auttaa, kun palauttaa mieleen, millaista positiivista palautetta on saanut muilta.

– Muut ihmiset näkevät usein paremmin, missä kaikessa olet hyvä.

Yritä miettiä hetkiä, kun olet saanut aiemmalta pomolta, opettajalta tai muulta opastajalta kehun. Sitä kautta on helppo sanoittaa, missä olet muidenkin mielestä mainittavan hyvä.

2. Työhaastattelukysymykset: Millainen työkaveri olet?

Työnantaja haluaa saada selville, miten hakija solahtaisi osaksi työyhteisöä. Tähänkin kysymykseen vastausta voi lähteä etsimään toisten ihmisten kautta. Mitä aiemmat työkaverisi ovat sanoneet sinusta? Miten he kuvailisivat sinua haastattelijalle?

Adjektiivien listaukset sosiaalisesta empaattiseen eivät yleensä tee vaikutusta, Kaasalainen neuvoo. Sen sijaan arkiset tarinat edellisistä työpaikoista voivat antaa valtavasti tietoa siitä, millainen kollega hakija olisi. Kerro siis tarinoita.

Millainen oli (työ)tilanne, jossa sosiaalisuutesi erottui?

– Työnantajaa kiinnostaa esimerkiksi, miten innokas olet tarttumaan toimeen, oletko joustava ja pyydätkö ja annatko apua. Haastattelija haluaa tietää, hahmottaako hakija oman panoksensa vaikutuksen toisiin työntekijöihin.

3. Millaisia odotuksia sinulla on työpaikkaa kohtaan?

Tällä kysymyksellä työnantaja haluaa päästä jyvälle siitä, mitä taitoja haluaisit kehittää työn kautta. Vastauksen sisältö vaihtelee työtehtävän mukaan, mutta usein voi mainita vaikkapa teknisiä taitoja. Haastattelija on myös utelias kuulemaan, kuinka innokas hakija on oppimaan uutta.

Odotuksiin liittyvät työhaastattelukysymykset on myös tarkoitettu kartoittamaan toiveita esimiestä kohtaan.

– Mieti siis, mitä tukea haluaisit esimieheltä. Haluatko kuinka paljon ohjausta? Ensimmäisessä työpaikassa sitä tarvitaan usein enemmän, Kaasalainen toteaa.

Erityisesti jos työ on luonteeltaan itsenäistä yksin puurtamista, esimiestä kiinnostaa hakijan toive yhteistyön määrästä.

4. Millaisesta tulevaisuuden urasta haaveilet?

Varsinkin jos työntekijää haetaan pysyvään työsuhteeseen, haastattelija haluaa selvittää, viihtyisikö hakija pitkään työpaikassaan. Usein tämä kysymys saatetaan myös muotoilla näin: ”Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?”

Vastauksen ei välttämättä suorilta kuulu olla ”tässä työpaikassa”, Anu Kaasalainen huomauttaa. Hakijan motivaatiosta kehittyä voi viestiä se, jos kertookin näkevänsä itsensä muutaman vuoden päästä edenneenä vaativampiin tehtäviin. Tai sitten voi vastata, että toivoo viiden vuoden kuluttua päässeensä juurtumaan nyt hakemaansa työtehtävään.

– Mieti myös, missä työtä tarjoava organisaatio voisi olla muutaman vuoden päästä. Mikä sen tulevaisuus on? Jos epäilet, että siihen mennessä olisi tapahtunut muutoksia, älä itsestään selvästi vastaa näkeväsi itseäsi samassa työtehtävässä.

5. Työhaastattelukysymykset knoppitesteinä

Tyypillinen testi haastatteluissa on vaihtaa lennosta kieltä englantiin tai ruotsiin, uravalmentaja muistuttaa. Siksi peliliike onkin ennen haastattelua kerrata työtehtävään liittyvää sanastoa. CV:ssä kielitaitonsa tasossa ei kannata myöskään huijata, jottei jäisi haastattelussa kiusallisesti kiinni liioittelusta.

Kielitaidon selvittämisen ohessa saatetaan pyytää luettelemaan esimerkiksi kehitysideoita tai tulkitsemaan talouslukuja – riippuen täysin siitä, mihin tehtävään on hakemassa.

Ylipäätään alan termit ja trendit kannattaa pyrkiä ottamaan haltuun, Kaasalainen ohjeistaa.

– Jos haet lasten kenkiä myyvään erikoisliikkeeseen, tietysti sinulla pitää olla ymmärrys siitä, millaiset ovat hyvät lasten kengät ja miksi.

6. Onko sinulla jotain kysyttävää?

Haastatteluiden klassikko, usein sokerina pohjalla. Ennen haastattelua kannattaa aina miettiä valmiiksi, mitä haluaisi tietää työtehtävästään tai työpaikasta, jonne on hakemassa.

Jos palkkaa ei ole etukäteen ilmoitettu, se kiinnostaa toki hakijaa. Mutta onko siitä virhe kysyä haastattelussa?

Nyrkkisääntö on, että työnantaja ottaa asian puheeksi, Kaasalainen korostaa. Mutta jos haastattelu on päättymässä ja työtä jopa tarjotaan ilman keskustelua rahasta, siinä kohtaa pitää itse avata suunsa.

Mikä sitten olisi erinomainen lisäkysymys työnantajalle? Uravalmentaja antaa esimerkin: ”Millainen on tyypillinen työviikko tai millaista arki on tässä työssä?”

– Tai sitten voi kysyä työpaikan tulevasta, eli onko vaikka uusia avauksia luvassa lähiaikoina.

Yksi kiinnostava tulokulma on kysyä, miten työntekijät kuvailisivat haastattelijaa eli työnantajaansa. Näin voi paljastua, kuinka tietoinen esimies on itse työpaikan ilmapiiristä ja työntekijöiden viihtymisestä työssään.

X