Työ ja raha

Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

Teksti:
Anna.fi

Tämän päivän työelämässä kysytään suhteita. Työnantaja säästyy vaivalloiselta hakuprosessilta, kun paikka täytetään suhteiden avulla. Töitä voi tämän johdosta saada helpostikin, kun sattuu vain kysymään oikeilta henkilöiltä oikeaan aikaan.

Verkostoituminen auttaa työpaikan saannissa

Kaverin kavereitakin suositellaan, jos vain joku menee takuuseen henkilöstä. Kaveri voi olla hyvä tyyppi, mutta ei välttämättä hyvä työntekijä. Suosittelija laittaa maineensa kehiin ja silloin myös suositellun on pystyttävä lunastamaan paikkansa. Asiassa on olemassa riskinsä, varsinkin jos kyse on omasta työnantajasta.

Töitä tyttöystävän äidin siskon kautta

Suhteilla kontaktin saanti edellyttää myös usein omaa aktiivisuutta. Mitä merkittävämpi paikka on kyseessä, sitä enemmän joutuu tekemään töitä paikan eteen.

Mikä on markkina-arvoni? Pitäisikö kilpailuttaa itsensä?

Perheyritykseen päätyvän perheenjäsenen tie ei ole mutkaton. Kun lapsi otetaan töihin yritykseen, joka on jo kulkenut isältä pojalle, on rivityöntekijöillä usein pitkä historia työssään ja yrityksessä oma kulttuurinsa, jossa myös perheenjäsenen on lunastettava paikkansa.

Nimi paperiin ja töihin

Joskus haastattelu on vain muodollinen. Kun on suositus, ja tarve työntekijälle on kova, tarvitsee laittaa vain nimi paperiin.

Hyvä tyyppi, parempi palkka

Epätoivoinen työtilanne voi muuttua hetkessä vain yhdellä puhelulla sopivalle kaverille. Usein kuulee yrityksistä, joissa samasta kaveriporukasta melkein kaikki ovat olleet töissä.

Ensimmäinen työpaikka, mahdoton yhtälö?

Ensimmäiset työpaikat löytyvät usein vanhempien kautta. Alaikäisenä työn saanti ilman suhteita tuntuu lähes mahdottomalta.

Työnantaja suosittelee

Työnantajakin voi pitää huolta työntekijästä niin, että muuttuneessa taloustilanteessa suosittelee häntä muualle.

Sisäpiiri pyörii

On aloja joilla et ole kukaan, jos et tunne ketään. Mainosala on tunnettu sisäpiirisyydestään. Töihin pyydetään ja kovista osaajista kilpaillaan. Työnantajan pitää pystyä tarjoamaan hyvät edut, jos haluaa, ettei kukaan vie parhaita työntekijöitä. Toimeksiannot voivat lähteä työntekijöiden mukana, joskin työsopimuksissa määritellään usein tarkasti ja sakon uhalla asiakkuuksien käyttäminen. Alalle pääsy voi olla vaikeaa ja hyvän maineen ja suhteiden rakentaminen on tärkeää. Headhuntereita käytetään kaappaamaan työntekijöitä aloilla, joilla on pula osaavista työntekijöistä. Usein heitä käytetään myös korkeamman johdon haussa ja avainhenkilöiden rekrytoinnissa. Esimerkiksi laskentatoimen ala ei ole tunnettu trendikkyydestään ja hyvistä osaajista on pulaa, jolloin työntekijöitä metsästetään suoraan muiden yritysten laskentatoimen johtotehtävistä.

Sisäpiiri

Onko sitten oikein, että suhteita käytetään hyväksi työnsaannissa? Suhteiden luominen osoittaa sosiaalisia taitoja, joita tarvitaan usein yritysmaailmassa. Se, että suhteesta on hyötyä eduissa ja palkkauksessa ei välttämättä ole oikeudenmukaista, mutta toisaalta suhteiden kautta päässyt henkilö joutuu varmasti tekemään töitä arvostuksen eteen. Tämänhetkinen taloustilanne ei ole otollisin työnhakijalle. Monet puhuvat siitä, että hetki sitten tarjottiin tuttujen kautta töitä, mutta vuoden sisään tilanne on muuttunut. Suhteita tai ei, nyt työn saanti vaatii enemmän töitä.

Teksti: Tarja Vilén

X