Pajtim Statovci
Pajtim Statovcin Bolla on sydäntäsärkevä romaani.
Viihde

Kirja-arvostelu: Pajtim Statovcin Bolla jättää ilmaan häiritseviä kysymyksiä

Bolla on Pajtim Statovcin kolmas romaani. Lue kirja-arvostelu!
Teksti: Mervi Alatalo Kuvat: Anton Reenpaa, Otava

No niin suomalaisen nykykirjallisuuden kultapoika, miten aiot tämän ratkoa? ajattelen sivulla 26, kun en voi kuin halveksia päähenkilöä, joka tekee sen turhan usein nähdyn eli purkaa omaa pahaa oloaan hakkaamalla vaimoaan. Samalla hetkellä saan itseni kiinni epä-älyllisestä lukemistavasta. Miksi päähenkilöstä kuuluisi pitää? Eihän maailmasta opi pelkästään samanmielisiä kuuntelemalla. Lupasiko Pajtim Statovci minulle henkilökohtaisesti kirjoittavansa söpöistä, ei-naisvihamielisistä, vastuuntuntoisista tyypeistä? Heh heh. Rauhoitu nainen.

Bollan maailma on kaikkea muuta kuin söpö. Väkivallan lisäksi se on Kosovon sota, nuori serbimies ja nuori albaanipoika, jotka rakastavat väärässä kohdassa historiaa. Se on perhettään tyrannisoiva isä, vankila, mielisairaala. Ihmisiä, joista harvalla on mahdollisuus vaikuttaa kohtaloonsa.

Tosin vaikea tässä on rauhoittua, kun sydän lepattaa halki sydäntäsärkevän romaanin, jonka rakenne paljastaa lopullisen asetelman pala palalta. Sota hajottaa maat, kaupungit ja kaupunkilaiset mutta myös heidät, jotka tarttuvat aseeseen.

Pajtim Statovci: Bolla

Pajtim Statovci: Bolla (Otava)

Enkä ihan täysin edes halua rauhoittua, sillä päässä pyörii häiritseviä kysymyksiä. Miksi perhe on naisen perhe silloinkin ja etenkin silloin, kun se on perustettu onnettomissa olosuhteissa? Miksi mies kävelee siitä niin itsestäänselvästi ulos seuratessaan sydäntään? Sitä varten on taide. Jättääkseen jälkeensä häiritseviä kysymyksiä.

X