Viihde

Mitä kirjoja antaa joululahjaksi? Mikko Kekäläinen, Pirkko Saisio, Antti Luusuaniemi, Teresa Välimäki ja Riitta Havukainen paljastavat, mitä käärivät itse pakettiin

Kirja on mainio joululahja joko itselle tai läheiselle. Kysyimme tunnetuilta himolukijoilta, mitä tänä jouluna kannattaa kääriä pakettiin.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Kuvat Om-Arkisto, Kustantajat

Kirjat ovat ihania joululahjoja. Tunnetut lukijat vinkkaavat, mitä kannattaa kääriä pakettiin.

Kirja on mainio joululahja joko itselle tai läheiselle. Kysyimme tunnetuilta himolukijoilta, mitä tänä jouluna kannattaa kääriä pakettiin.

Kirjat vievät uskon ja kielen juurille

Pirkko Saisio lukee kirjat ensin itse, jotta tietää, mikä sopii kenellekin lahjaksi.
Pirkko Saisio lukee kirjat ensin itse, jotta tietää, mikä sopii kenellekin lahjaksi.

Kirjat ovat lähes ainoita joululahjoja, joita kirjailija Pirkko Saisio ostaa. Perheessä ja ystäväpiirissä kirjoja myös kierrätetään paljon.

– Usein hankin lahjakirjat ajoissa ja luen ne pestyin käsin varovaisesti etukäteen, jotta tiedän, minkä kirjan kenellekin annan, hän sanoo.

1. Katoliseksi kääntyneen Antti Nylénin Kolme Pyhää kertoo Franciscus Assisilaisen, marttyyri Stefanoksen ja Jeanne d’Arcin tarinat ja on samalla vimmaista elämän pohdintaa. Miksi heistä tuli pyhiä ja mikä ylipäätään on pyhää?

2. Hassam Blasim on muslimista ateistiksi kääntynyt arabiaksi kirjoittava suomalainen. Hänen huikea Allah99 -kirjan (suom. Sampsa Peltonen) on kuin moderni Tuhat ja yksi yötä eikä asetu muodoltaan mihinkään genreen.

3. On hauska nähdä kerrankin suomentajana tutuksi tulleen nimi kirjan kannessa. Kersti Juvan Löytöretki suomeen on viisas teos täynnä pieniä ja suuria havaintoja suomen kielestä ja paljon muustakin. Kirja sopii nautittavaksi paloina, esimerkiksi vessalukemisena.

Elämän ja uskon pohdintaa

Mikko Kekäläinen kehottaa tutustumaan vastakkaisiin mielipiteisiin.
Mikko Kekäläinen kehottaa tutustumaan vastakkaisiin mielipiteisiin.

Puoli seitsemän -ohjelmasta tuttu toimittaja Mikko Kekäläinen kuvailee itseään kirjastoihmiseksi.

– Tykkään hengailla kirjastossa: lukea lehtiä ja selailla kirjoja. Ostan kirjoja myös kotiin.

Elämäntaito ja uskomisen peruslukemisto kiinnostavat häntä tällä hetkellä.

– Kannattaa aina tutustua myös vastakkaiseen mielipiteeseen, hän huomauttaa.

1. Luen paraikaa Raamattua ja olen päässyt Vanhan testamentin puoliväliin. Tutkailen sitä avoimin mielin, vaikka se onkin aika vaikeaa tekstiä sellaisenaan.

2. Täydennykseksi luen Karen Armstrongin Jumalan historiaa (suom. Markku Päkkilä), joka kertoo siitä, miten ja miksi eri uskonnot ovat syntyneet.

3. Kiinnostava on myös naturalistisen käsityksen tarjoava Greg Graffin Anarkia =Evoluutio (suom. Tarja Lipponen). Kirjoittaja on paitsi minulle tärkeän punk-yhtye Bad Religionin laulaja myös kehitysopin professori.

Kuuntelen paljon myös äänikirjoja. Viimeksi kuuntelin Joni Jaakkolan Väkevä elämä – vahvempi keho, viisaampi mieli -kirjan.

Kirjat tarjoavat filosofiaa ja kaunista nostalgiaa

Teresa Välimäki suosii pokkareita.
Teresa Välimäki suosii pokkareita.

Kokki Teresa Välimäki ostaa itselleen uutuuskirjojen lisäksi usein pokkareita, koska niitä on helppo ja mukava käsitellä ja kiva lukea sängyssä.

– Jouluna hankin kirjoja itseni lisäksi muille, Teresa kertoo.

1. Saku Tuomisella on ihana asenne ruokaan ja kokkaamiseen. Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta on tavallisesta ruokakirjasta poikkeava, filosofinen ruokakirja, joka antaa ammattilaisellekin paljon ajateltavaa. Myös kirjan reseptit sopivat minulle, koska ne eivät ole turhan tarkkoja.

2. Fanitin jo kahdeksanvuotiaana sekä Dingoa että Hanoi Rocksia. Nämä ikinuoret rokkarit kiehtovat minua yhä. Luin Michael Monroen elämäkerran aiemmin, ja nyt listallani on Sami Yaffan elämäkerta Tie taipuu.

3. Pidin ihan hirveästi elokuvasta Call Me by Your Name. Nyt haluan lukea elokuvan pohjana olevan André Acimanin romaanin Kutsu minua nimelläsi (suom. Antero Tiittula). Kaunis rakkaustarina vie minulle tuttuihin välimerellisiin maisemiin.

Leikkiä, iloa ja toivoa elämään

Kirjat avautuvat Antti Luusuaniemen mukaan lapselle ja aikuiselle eri tavoilla.
Samat kirjat avautuvat Antti Luusuaniemen mukaan lapselle ja aikuiselle eri tavoilla.

Näyttelijä Antti Luusuaniemellä on kaksi tytärtä, joille hän lukee ääneen lastenkirjoja.

– Monet niistä koskettavat myös aikuista lukijaa. Työn vuoksi luen aika paljon käsikirjoituksia, mutta odotan joulun pitkiä vapaita, koska silloin ehdin paneutua enemmän romaaneihin.

1. Astrid Lindgrenin Ronja, Ryövärintytär (suom. Tuija Taanila) on hieno. Kirjan jännittävä ja koskettava tarina oli minulle syvä ja lähes puhdistava lukukokemus.

2. Simo Puupposen Vinski ja näkymättömyyspulveri -kirjasta ollaan tekemässä elokuvaa, ja olen mukana siinä. Tyttäreni tykkäsivät kovasti kirjasta, ja sitä tarinaa on kiinnostava pohtia näin aikuisenakin.

3. Joulunpyhinä aion lukea Jari Tervon Loirin., mutta suosittelen myös hänen vanhempaa miesten reissukirja -tyyppistä ilotteluromaaniaan Pohjanhovi. Se on taitavaa kerrontaa ja imaisee mukaansa.

Riitta Havukaisen suosikkikirjat ovat yhtä aikaa kaunista ja hurjaa

Riitta Havukainen kierrättää kirjoja siskonsa kanssa.
Riitta Havukainen kierrättää kirjoja siskonsa kanssa.

Näyttelijä Riitta Havukainen ostaa usein kirjoja itselleen, koska hän pitää niistä myös esineinä. Lukemisen lisäksi hänen mielestään on ihanaa vain selailla ja hypistellä niitä.

– Siskoni Leena on vielä ahkerampi lukija kuin minä, ja luotan hänen makuunsa. Kierrätämme hyviä kirjoja toisillemme.

1. Olen lukenut useita Joel Haahtelan kirjoja ja tykännyt niistä kovasti. Uusin Adèlen kysymys on sekin pieni helmi, suorastaan oma taikamaailmansa.

2. Jussi Nikkilän romaani Näyttelijä on vaivatonta ja sujuvaa kerrontaa, ja tarina liikkuu hyvin ajassa. Kiinnostavaa on sekin, että päähenkilö ja kirjan kirjoittaja ovat samalla alalla kuin minäkin.

3. Pajtim Statovcin Bolla on yhtä hurja ja kaunis kuin Pajtimin edellisetkin romaanit Kissani Jugoslavia ja Tiranan sydän. Pajtim kirjoittaa hyvällä tavalla veren maku suussa, ja vanhat tarut lisäävät kiehtovuutta. Tulos on yhtä aikaa kepeä ja raskas.

X