Viihde

Hauskat paljastuskuvat Salkkareiden lavasteista – 5 hittisarjan kulissidetaljia, jotka saattavat yllättää

Salatut elämät -sarjaa on kuvattu jo 24 vuotta. Kulisseja muokataan tarinan mukaan, mutta muutama alkuperäinenkin lavaste on yhä käytössä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Johanna Jantunen

Moni suomalaisista tunnistaa Pihlajakadun rappukäytävän.

Salatut elämät -sarjaa on kuvattu jo 24 vuotta. Kulisseja muokataan tarinan mukaan, mutta muutama alkuperäinenkin lavaste on yhä käytössä.

Jälleen kerran uusi vuosi Salkkareita! Sen kunniaksi kävimme katsomassa, miltä Salatut elämät-ohjelman lavasteet todella näyttävät ja miten ne ovat kestäneet aikaa. Poimimme kulisseista viisi kiinnostavaa faktaa.

1. Legendaarinen rappukäytävä loppuu lyhyeen

Salatut elämät -sarjaa on kuvattu vuodesta 1999 saakka samassa studiossa. Suurin osa lavasteista on ehtinyt moneen kertaan muuttua, mutta muutama alkuperäinen lavaste on yhä käytössä: Taalasmaiden koti, sauna ja rappukäytävä.

– Tosin rappukäytävä ei ole aivan täysin alkuperäinen. Jossain vaiheessa taloyhtiö otti hissilainaa, ja taloon saatiin hissi, kertoo sarjan tuottaja Marko Äijö.

Rappukäytävä näyttää sarjassa todella aidolta, ja kierreportaat näyttävät vievän yläkertaan. Totuus on kuitenkin se, että portaat loppuvat lyhyeen.

Salatut elämät-ohjelman lavasteet
Pihlajakadun rappukäytävä päättyy saman tien tutun kuvakulman taakse.

2. Rappukäytävästä on lyhyt matka sairaalaan

Salkkareiden studio on valtava. Lavastettua tilaa on yhdessä kerroksessa noin 2500 neliötä.

Lavasteista löytyy muun muassa pieni sairaala.

Kuinka pitkä taival Pihlajakadun rappukäytävältä onkaan lähimpään sairaalaan – todellisuudessa pari askelta.

Salatut elämät -ohjelman lavasteet.
Moni Pihlajakadun asukkaista on viettänyt aikaa tässä sairaalassa.

3. Salatut elämät -ohjelman lavasteet yllättävät yksityiskohdillaan

Pienet yksityiskohdat tekevät lavasteista aidon oloisia. Sievisten kirjahyllystä löytyy valokuvia sarjasta jo poistuneista hahmoista, kuten Heli ja Annika Sievisestä, sekä tietysti myös Severi Sievisen lapsuudenkuva. Myös Taalasmaiden kodin hyllyjä koristavat lukuisat kuvat perheenjäsenistä. Rappukäytävästä löytyvät luonnollisesti taloyhtiön säännöt.

Aitouden tuntua lavasteisiin tuo myös se, että hahmojen kodit on sisustettu heidän näköisikseen. Lavasteita päivitetään tarinalähtöisesti niissä asuvien henkilöhahmojen mukaan.

– Joskus sisustuksessa onnistutaan ja joskus menee vähän pieleen. Esimerkiksi Jasmin Hamidin näyttelemän Katariinan kotiin tehtiin aikoinaan remontti, jonka lopputulos näytti siltä, kuin seinillä olisi ollut lattiaparkettia. Nyt Lasse Sievisen keittiön seinillä puolestaan on kylppärin lattiaa muistuttavaa laattaa. Mutta toisaalta se on Lasse Sievisen keittiö, ja makunsa kullakin, Marko Äijö nauraa.

Salatut elämät -ohjelman lavasteet on mietitty yksityiskohtia myöten.
Yksityiskohdat tuovat autenttisuutta lavasteisiin. Taloyhtiön säännöt on päivitetty viimeksi ”yhtiökokouksessa 2010”.

4. Kotien ikkunoista ei oikeasti siinnä Pihlajakadun taloja

Salattujen elämien sisätiloihin sijoittuvat kohtaukset kuvataan Konalassa. Studio sijaitsee yli 10 kilometrin päässä kuvitteelliselta Pihlajakadulta eli Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevalta tosielämän Huvilakadulta, jolla on kuvattu sarjasta tuttu katunäkymä.

Mutta onko osa kohtauksista kuvattu oikeissa huoneistoissa, koska ikkunoista vilahtavat pastellinväriset naapuritalot? Ei, sillä naapuritalot ovat todellisuudessa vain kankaita.

Ikkunasta näkyvä talo näyttää aidolta.
Ikkunasta näkyvä talo näyttää aidolta, mutta se on kankaalle painettu kuosi.

Monet Salatut elämät -ohjelman lavasteet katkeavat keskeltä, mutta katsoja ei sitä huomaa

TV-sarjoissa tietyt kuvakulmat toistuvat jaksosta toiseen, sillä lavasteet asettavat kuvaukselle tietyt raamit.

Salatut elämät -ohjelman lavasteet onkin mitoitettu huolella. Esimerkiksi Taalasmaiden eteisestä näkyvä käytävä on tosiasiassa vain pieni seinän pätkä, mutta sitä ei sarjaa katsoessa huomaa.

Lavasteet on mitoitettu huolella.
Lavasteet on mitoitettu niin, että niitä kuvataan vain tietyistä kuvakulmista. Aavistuksen kuvakulmaa siirtämällä paljastuu studiotodellisuuden läpinäkyvää pressua.
X