Viihde

Yksi emoji ihmetyttää somenkäyttäjiä juuri nyt – tiedätkö sinä, mitä se tarkoittaa? Emojikouluttaja neuvoo sopivat käyttötavat

Sulava naama -emojin tarkoitus herättää kysymyksiä. Kysyimme emojikouluttajalta, miten sitä käytetään.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
iStock

Emojeilla ei ole oikeita tai vääriä käyttötapoja, mutta ihmiset tulkitsevat niitä eri tavoilla.

Sulava naama -emojin tarkoitus herättää kysymyksiä. Kysyimme emojikouluttajalta, miten sitä käytetään.

Joko sinulle on lähetetty emoji, joka esittää naamaa, joka näyttää sulavan? Sosiaalisessa mediassa sulava naama -emoji on kirvoittanut keskustelua ja pohdintaa siitä, missä yhteydessä emojia tulisi käyttää. Itsensä boomeriksi tunnustavat aprikoivat tarkoitetaanko sillä häpeää, ihastumista vai jotakin muuta.

Kysyimme emojikouluttajalta, missä tilanteessa sulava naama -emoji on yleisesti käytössä. Näin hän vastasi:

– Tämä sulava naama -emoji menee siihen valitettavan laajaan emojijoukkioon, jonka pohjana on sarkastisuus. Samaan joukkoon kuuluvat hienoisesti hymyilevät kasvot (🙂), hikipisara otsalla naurava naama (😅) sekä ylösalaisin olevat kasvot (🙃), emojeihin perehtynyt Olli Tamminen sanoo.

Tammisen mukaan sulava naama -emojilla voi olla useita merkityksiä, joista hän listaa kolme yleisintä. Emojia voidaan käyttää:

1. kun on jostakin asiasta henkisesti rikki,

2. kun oma toiminta hävettää, ja haluaa vajota maan alle tai

3. kirjaimellisesti tulkittuna eli kun on tosi kuuma.

Sulava naama -emojille on kuitenkin monien muiden emojien tavoin vaikea sanoa yksiselitteistä käyttötarkoitusta tai merkitystä.

Lue myös: 9 emojia, jotka olet saattanut tulkita väärin – tiesitkö nämä piilomerkitykset?

Eri-ikäiset ihmiset käyttävät emojeita eri tavoin

Eri-ikäiset ihmiset tulkitsevat sulava naama -emojia ja muita emojeita hyvin eri tavoin.

Tammisesta onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka monia eri tunnetiloja ja piilomerkityksiä yhdellä emojilla voi olla. Hän on tarkastellut opinnäytetöissään eri emojien merkityksiä. Maisterintutkielmassaan hän perehtyi siihen, miten 16-19-vuotiaiden nuorten ja 40-60-vuotiaat keski-ikäisten emojikäsitykset eroavat.

– Tutkielmieni perusteella voin todeta, että lähtökohtaisesti keski-ikäiset tulkitsevat ja käyttävät emojeita konkreettisemmin kuin nuoret. He useimmiten tulkitsevat kuvan siten, miltä se konkreettisesti näyttää. Nuorilla voi olla vähän eriytyneempiä ja kummallisempia merkityksiä emojeille, Tamminen sanoo.

Esimerkiksi Tamminen nostaa hienoisesti hymyilevän emojin. Hänen mukaansa tämä emoji voi keski-ikäisille tarkoittaa aivan viatonta pikku hymyä, kun taas nuorille se voi olla todella sarkastinen tai suurta vihaa ilmentävä.

Emojeilla ei ole oikeita tai vääriä käyttötapoja, vaan erilaisia tulkintoja

Tammisen emoji-elämänasenne on, ettei emojeita voi lähtökohtaisesti käyttää väärin. Yhdelle emojille voi kuitenkin olla erilaisia tulkintoja, mikä kannattaa pitää mielessä niitä käyttäessä.

– Minä tykkään sanoa aina, että molemminpuoleinen ymmärrys emojien käytössä on tärkeässä roolissa. On hyvä tietää, mihin tarkoitukseen itse on emojia käyttämässä ja ymmärtää se, että vastapuoli saattaa tulkita emojin aivan eri tavalla, Tamminen sanoo.

Tästä huolimatta emojeihin voi liittyä väärinymmärretyksi tulemisen riski. Tammisella on tästä myös omakohtaista kokemusta.

– Kyllä niitä ristiriitatilanteita välillä tapahtuu. Olen itsekin päässyt kokemaan tämän. Kerran yritin osoittaa empatiaani irvistävällä emojilla (😬) ja sitten vastaanottaja ihmetteli että, mitä minä nauran hänen menetykselleen. Emojit ovat vähän vaarallisia, Tamminen kertoo.

Jos on epävarma, miten jotain emojia käytetään tai haluaa tietää sille yleisenä pidetyn merkityksen, Emojipedia on hyvä lähde tämän tiedon tarkastamiseen. Keskustelemalla myös muiden kanssa voi saada käsityksen siitä, miten muut käyttävät emojia.

Lue myös: Upouudet emojit ovat täällä – näin viestittelet uutuussydämellä, jota odotettiin monta vuotta

Sosiaalisella medialla on iso merkitys emojien käyttöön

Tammisen mukaan emojeiden käyttöön ja niiden valtavirtaistumiseen vaikuttaa erityisesti sosiaalinen media.

– Nyt kun Tiktok on paljon pinnalla, sieltä tulee myös emojitrendejä muiden trendien lisäksi, Tamminen sanoo.

Tamminen kertoo myös, että julkisuuden henkilöt vaikuttavat paljon siihen, miten jotakin emojia aletaan käyttämään.

– Muutamia vuosia sitten cowboyhattu -emojin (🤠) suuri nousu sattui yksi yhteen sen kanssa, kun kuuluisa yhdysvaltalainen rap-artisti Lil Nas X alkoi käyttää sitä omassa viestinnässään. Sitä kautta emoji lähti leviämään erityisesti nuorten keskuuteen, Tamminen kertoo.

Emojien käytössä on trendipiikkejä, ja ajan myötä ne vaihtuvat toisiin. Esimerkiksi Tamminen nostaa musta kuu -emojin (🌚), jota suomalaiset käyttivät todella paljon joitain vuosia sitten. Emojia käytettiin lähinnä pelottavana naamana, mutta myös kaksimieliseen vihjailuun. Nykyään sen käyttö on vähentynyt olemattomiin.

Nähtäväksi siis jää, miten kauan sulava naama -emoji on pinnalla – ennen kuin sen käyttö hiipuu monen muun emojin tavoin.

X