Reseptit

Bagelit

Bageleiden perinteisin täyte on tuorejuusto ja kylmäsavulohi, mutta täytteeksi sopivat myös katkaravut, kinkku sekä vihannekset.
Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 1 pala (50 g) tuoretta hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl öljyä

keittämiseen.:

  • 2 kpl vettä
  • 2 ½ rkl suolaa

pinnalle:

  • seesamin- tai auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

Liuota tuore hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot joukkoon ja jauhojen mukana kuivahiiva, jos käytät sitä. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota kooltaan kaksinkertaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.

Jaa taikina 15–20 osaan. Pyörittele kustakin palasta noin sormenpaksuinen tanko ja muotoile tangot rinkeleiksi. Yhdistä liitoskohta huolella. Anna rinkelien kohota leivinpaperin päällä pellillä.

Kuumenna suolalla maustettu vesi ja lisää muutama rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä rinkeleitä noin minuutin ajan. Nosta kiehautetut rinkelit takaisin leivinpaperin päälle. Voit ripotella pinnalle seesamin- tai auringonkukansiemeniä heti keittämisen jälkeen. Paista rinkeleitä 250 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia. Jäähdytä rinkelit, mutta älä peitä niitä.

Rinkelit maistuvat täytettyinä. Perinteisin täyte on tuorejuusto ja kylmäsavulohi, mutta täytteeksi sopivat myös katkaravut, kinkku sekä vihannekset.

X